Jesteś na:

L-karnityna w diecie. Właściwości, normy spożycia, produkty źródłowe oraz skutki niedoboru

16 18 20

Każdy słyszał zapewne o L-karnitynie, jako składniku wielu produktów odchudzających. W ostatnim czasie zasłużyła nawet na miano jednego z najskuteczniejszych „spalaczy tłuszczu”. Są jednak osoby, które uważają, że szum wywołany wokół tego związku jest jedynie chwytem marketingowym i ma na celu zwiększenie sprzedaży środków wspomagających utratę wagi.



L-karnityna

Karnityna to substancja naturalna, która powstaje w wątrobie i w nerkach, dzięki dwóm białkom (lizynie i metioninie). Co istotne, nasz organizm sam potrafi ją produkować, jednak w ilości, która nie jest w stanie pokryć całkowitego zapotrzebowania. Dlatego też, wskazane jest, aby była dostarczana także z pożywieniem. Karnityna magazynowana jest przede wszystkim w mięśniach szkieletowych i w mięśniu sercowym, a znacznie mniej w wątrobie oraz nerkach.

L-karnityna – właściwości

W ciągu ostatnich lat L-karnityna zdobyła ogromną popularność z powodu jej udziału w procesie odchudzania. Powszechnie uważa się, że pełni istotną rolę w spalaniu kwasów tłuszczowych, dzięki czemu przyspiesza utratę zbędnych kilogramów. Ale to nie jedyne jej zalety. Bierze także udział w transporcie aminokwasów, które są niezbędnym materiałem energetycznym i budulcowym dla pracujących mięśni, a dodatkowo zapewniają regenerację tkanki tłuszczowej po treningu. Karnityna uczestniczy ponadto w przemianie węglowodanów.

Substancja ta pełni także istotną funkcję w procesach detoksykacyjnych, dzięki zdolności do chelatowania (wiązania) niektórych szkodliwych dla zdrowia pierwiastków, m.in. ołowiu i kadmu, które pozbawione są aktywności, a następnie usuwane z organizmu. L-karnityna uważana jest dodatkowo za cenny i skuteczny antyoksydant. Nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale również podwyższa poziom innych antyoksydantów m.in. witaminy E. Antyoksydanty to niezwykle ważne substancje pomagająca uchronić organizm przed starzeniem i chorobami nowotworowymi.

Normy spożycia L-karnityny

Ilość L-karnityny, którą sami produkujemy stanowi około 25% ogólnego zapotrzebowania, natomiast pozostałe 75% pokrywa dieta. Normy spożycia L-karnityny nie są jednoznacznie sprecyzowane, jednak ocenia się, że przeciętny dorosły człowiek powinien dostarczyć jej od 0,31,9  mg/na dzień/kg masy ciała do około 15 mg. Podczas gdy sami jesteśmy w stanie wyprodukować jej od 11 do 34 mg na dzień.

Zawartość L-karnityny w poszczególnych grupach produktów.

Mięso Całkowita zawartość L-karnityny (mg/100 g)
Konina 423
Wołowina 139
Eskalopki wieprzowe 83
Filet z kaczki 73,2
Filet z indyka 51,4
Filet z kurczaka 34,4
Produkty mleczne Całkowita zawartość L-karnityny (mg/100 g)
Jogurt 39,9
Maślanka 38,5
Twaróg 22,5-26,6
Ser żółty 1,4-2,8
Mleko Całkowita zawartość L-karnityny (mg/100 g)
Odtłuszczone mleko 4,33
Tłuste mleko 3,65
Warzywa, owoce, tłuszcze i grzyby Całkowita zawartość L-karnityny (mg/100 g)
Boczniaki 53
Ogórek 4,45
Kalafior 3,26
Masło 1,1
Banany 0,39
Jabłka 0,29
Olej Słonecznikowy 0

Źródło: Przegląd Lekarski 2013 / 70 / 2

L-karnityna – niedobór

Pierwsze symptomy jej niedoboru trudno rozpoznać, jednak z czasem zmniejszeniu ulega ogólna sprawność fizyczna oraz intelektualna organizmu. Niedobór karnityny w naszym organizmie przyczyniać się może również do rozwoju otyłości, demencji, miażdżycy oraz cukrzycy. Po niewielkim wysiłku fizycznym odczuwać możemy zmęczenie, a nawet wyczerpanie. Parametrem morfologicznym sygnalizującym niedobór karnityny jest podwyższona zawartość lipidów we krwi.

L-karnityna odpowiada w naszym organizmie za szereg procesów, które wpływają na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jeśli dostarczymy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości l-karnityny możemy spodziewać się wielu korzyści z tego płynących, takich jak: zwiększenie pozyskiwania energii z tłuszczów, zapobieganie tworzeniu się dodatkowych zapasów tłuszczu, ogólne zwiększenie wydolności organizmu oraz usuwanie z niego substancji toksycznych.

Literatura:

Bartłomiej Rospond, Joanna Chłopicka. Funkcje biologiczne L-karnityny i jej zawartość w wybranych produktach spożywczych. Przegląd Lekarski 2013/70/2.

 

Oceń
L-karnityna w diecie. Właściwości, normy spożycia, produkty źródłowe oraz skutki niedoboru - 6.4/10. Oddano 7 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?