Jesteś na:

Kasza jaglana i jej właściwości, a wpływ na odchudzanie

16 18 20

Drobne, żółte ziarenka z charakterystyczną kropką to kasza jaglana. Nadal pozostaje bardzo niedoceniana, choć jej popularność wzrasta. Znakomicie sprawdza się zarówno w potrawach słonych jak i słodkich, ale do naszego jadłospisu powinniśmy ją wprowadzić ze względu na jej właściwości zdrowotne, które są naprawdę niezliczone. Dla każdego z nas ma coś dobrego: dla dzieci – nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla alergików; dla seniorów – poprawia pamięć i opóźnia procesy starzenia.

Kasza jaglana to nic innego jak łuskane proso. Pod względem wartości odżywczych jakie w sobie zawiera, można ją porównywać z kaszą gryczaną. Ma bardzo mało skrobi za to dostarcza dużą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna) oraz żelazo czy miedź, krzem, witaminę E i lecytynę.



Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana ze względu na swoją lekkostrawność stosowana jest w dietach u osób mających problemy z chorobami układu pokarmowego. Ponadto nie zawiera glutenu, dlatego też jest doskonała dla alergików, chorych na celiakie. Ma właściwości antywirusowe, a na błony śluzowe działa wysuszająco, dlatego jest wskazana przy katarze.

Kasza jaglana jak i gryczana, przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Neutralizuje kwasy żołądkowe, więc skutecznie walczy ze zgagą.

Polecana jest osobom, które marzną zimą ze względu na swoje rozgrzewające właściwości.

Dzięki zawartości krzemu zbawiennie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz zapobiega odwapnieniu kości.

Wskazana jest dla osób pracujących intelektualnie, przygotowujących się do matury czy sesji, ze względu na duża zawartość witaminy E i lecytyny wspomagających pamięć i koncentrację.

Kasza jaglana a odchudzanie

Kasza jaglana, jak większość kasz jest dość kaloryczna, bo na 100 g ugotowanej kaszy przypada około 99 kcal. Indeks glikemiczny również nie należy do najniższych, wskazuje wartość bliską 71. Porównując z ryżem brązowym czy kaszą gryczaną, których wskaźnik znajduje się w okolicach 50, w przypadku kaszy jaglanej jest rzeczywiście wysoki, dlatego nie powinni po nią sięgać diabetycy i osoby na diecie Montignaca. Mimo wszystko powinniśmy ją spożywać, biorąc pod uwagę chociażby zawarty w niej krzem, odpowiadający za szybszą przemianę materii.

Jak przyrządzić kaszę jaglaną

Gorzki smak kaszy wielu zniechęca do jej spożycia., Zatem co zrobić, by kasza stała się doskonałą potrawą na naszym talerzu? Są dwa sposoby jej przygotowania. Pierwszy z nich to namoczenie jej w wodzie przez około godzinę lub dokładne wypłukanie. Drugi sposób to prażenie kaszy na suchym dnie garnka przez około minutę do uzyskania lekko orzechowego zapachu, mieszając ją przy tym drewnianą łyżką. Później kaszę zalewamy wodą, co ma pozbawić ją ewentualnej goryczki. W końcu do następnego garnka wlewamy dwa razy więcej wody niż wsypujemy kaszy. Tak jak w przypadku innych kasz – proporcje 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody). Kaszę dodajemy dopiero na gotującą się wodę z odrobiną soli do smaku i kapką oleju. Niektórzy dodają nawet cukier. Mieszając od czasu do czasu, po około 15 minutach wyłączamy gaz, a kasze pozostawiamy pod przykryciem od kilku minut do nawet godziny. Można również włożyć garnek pod koc lub do piekarnika, żeby kasza doszła w cieple. Tak przyrządzoną możemy nakładać na talerz lub poddać dalszej obróbce.

Warto zainteresować się i wypróbować sposoby przyrządzania kaszy jaglanej, by cieszyła nasze kubki smakowe. Można znaleźć bardzo dużo przepisów na każdą porę dnia, przepisy na słodko i przepisy wytrawne. Zważając na właściwości lecznicze, jakich nam dostarcza, należy ją jeść choćby w małych ilościach, jeśli obawiamy się kaloryczności.

Kup kaszę jaglaną z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Zobacz również:
Oceń
Kasza jaglana i jej właściwości, a wpływ na odchudzanie - 6.2/10. Oddano 145 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?