6 najgorszych rzeczy jakie robimy po jedzeniu

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024

Nie tylko jakość posiłków ma wpływ na trawienie. Jest to bardzo złożony proces zależny od wielu czynników. Jedne mogą go przyspieszać, a inne wręcz przeciwnie, spowalniać i utrudniać. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak pozornie nie mające znaczenia zachowania wpływają na nasze zdrowie. Warto więc wiedzieć, co wpływa na działanie naszego układu pokarmowego. Przede wszystkim skupimy się na tym, czego należy unikać po zjedzeniu śniadania, obiadu czy kolacji.

Rzeczy zakazane po jedzeniu

1. Palenie papierosów

Nie jest tajemnicą, że najlepiej jest nie palić w ogóle. Jednak jest to szczególnie niewskazane zaraz po posiłku. Istnieje mit, który mówi o tym, że wypalenie jednego papierosa zaraz po zjedzeniu to tak jakbyśmy wypalili 10 na raz. Nie zostało to potwierdzone, wiadomo jednak, że palenie wpływa na zdolności wchłaniania przez organizm minerałów i witamin, takich jak witamina C i D. Rzucenie palenia pozwoli uniknąć ich niedoborów. Palenie oddziałuje również na krążenie, powodując zwężenie naczyń krwionośnych, co prowadzi do ich zatkania z powodu zwiększonego gromadzenia się złogów tłuszczowych.

Dodatkowo udowodniono, że substancje zawarte w papierosach wzmagają objawy zespołu jelita drażliwego, wrzodów jelita grubego oraz pogarszają stan osób chorych na chorobę Leśniowskiego- Crohna.

2. Jedzenie owoców

Często, w ramach deseru po obiedzie, sięgamy po owoce. Jest to oczywiście zdrowsza przekąska od słodyczy, jednak nie powinniśmy ich jeść zaraz po dużym posiłku. Owoce, w tym również te suszone, zawierają dużo cukrów prostych, dlatego są łatwostrawne (poza bananami i daktylami). Z żołądka do jelita cienkiego trafiają już po 2030 minutach, gdzie rozpoczyna się ich właściwy rozkład. Zjedzenie owoców bezpośrednio po obiedzie powoduje ich zaleganie w żołądku razem z zawartością obiadu. Nie mają możliwości przedostania się dalej w normalnym tempie, a przez to kwaśnieją i fermentują. Prowadzić to może do różnych dolegliwości żołądkowych, jak na przykład wzdęcia, niestrawność lub zgagi.

Zaleca się odczekanie 12 godzin po posiłku, a jeśli danie było wyjątkowo tłuste i mięsne to nawet do 34. Wtedy możemy być pewni, że owoce zostaną strawione i wszystkie cenne składniki będą poprawnie wchłonięte.

3. Picie herbaty

Picie herbaty po lub w trakcie posiłku powoduje ograniczenie wchłaniania żelaza pochodzenia roślinnego, gdyż tanina oraz polifenole zawarte w herbacie wiążą się z nim. Szczególnie odradza się picia herbaty po jedzeniu dzieciom, kobietom oraz osobom z niedoborem żelaza. Najlepiej odczekać godzinę po posiłku.

Nie tylko herbata źle wpływa na trawienie, również inne napoje spożywane w trakcie posiłku mają negatywne oddziaływanie na nasz układ pokarmowy. Rozcieńczają one soki żołądkowe przez co jedzenie jest trawione gorzej i wolniej.

4. Pływanie

Pływanie po jedzeniu jest szczególnie niebezpieczne ze względu na możliwość wystąpienia kolki. Najczęściej występuje kolka jelitowa. Spowodowana jest obkurczaniem ścian narządów, czemu towarzyszy ostry ból. Głównym powodem występowania kolki jest intensywny wysiłek fizyczny. Nie jest to jednak jedyna przyczyna jej powstawania. Również jedzenie przyczynia się do jej pojawienia się. Dzieje się tak, gdy posiłek spożywany jest zbyt szybko lub jest za duży. Ostry ból w trakcie pływania może być szczególnie niebezpieczny, gdy pływamy na niestrzeżonych kąpieliskach.

Druga sprawa wiąże się z mechanizmem trawienia. Po przyjęciu pokarmu nasz układ krwionośny dostarcza większą ilość krwi do organu aktualnie pracującego, tzn. do żołądka. Jeśli jednak pływamy serce zaczyna pompować krew do naszych rąk i nóg. Należy dać czas organizmowi na spokojne strawienie posiłku. Jeśli była to mała przekąska wystarczy 30 minut, jeśli duży posiłek to od 13 godzin.

5. Ćwiczenia

Nasz organizm przystosowany jest do tego, aby zwiększać ilość dostarczanego tlenu i składników odżywczych aktualnie pracującemu organowi lub mięśniom. Dostarczane są one wraz z krwią. Dzieje się tak również podczas trawienia, wtedy to najwięcej krwi trafia do układu pokarmowego, a zwłaszcza do żołądka. Związane jest to z rozszerzaniem naczyń włosowatych tego organu. W tym samym czasie naczynia innych narządów znajdują się w stanie lekkiego skurczu.

Podczas ćwiczeń to mięśnie są najlepiej ukrwione. Tak samo jak w przypadku pływania, krew odpływa z żołądka. Zostaje zahamowany proces trawienia, pokarm zalega w żołądku. Prowadzi to do bólów brzucha, wymiotów i wzdęć. Optymalny czas, jaki powinniśmy odczekać po jedzeniu to 12 godziny.

6. Spanie

Po posiłku, najczęściej po sporym obiedzie, czujemy się senni. Spowodowane jest to zmniejszoną ilością krwi dostarczanej do mózgu, ponieważ jest ona transportowana do układu pokarmowego. Jednak czy powinniśmy się kłaść zaraz po jedzeniu? Nie powinniśmy. Spanie jest niekorzystne ze względu na leżącą pozycje. W pozycji stojącej lub siedzącej trawienie wspomagane jest przez grawitację. Gdy leżymy, a jedzenie nie zostało w pełni strawione, może to doprowadzić do cofania się treści pokarmowej do przełyku i powodować chorobę refleksową przełyku.

Innym powodem, aby unikać spania zaraz posiłku jest to, iż zostaje wywołany zbyt duży nacisk na przeponę przez zalegające jedzenie, prowadzić to może do chrapania, a nawet bezdechu sennego.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Karolina Kowalska ,
Dodaj do ulubionych