Jesteś na:

Ocet jabłkowy. Niezwykłe właściwości i zastosowanie w lecznictwie

16 18 20

Znany był już w starożytności, z powodzeniem stosowany w wielu kulturach. Chińczycy uznawali go za symbol życia, zaś w Babilonie konserwowano nim mięso. Piękna Kleopatra dodawała go do kąpieli, z kolei legioniści pili go w zmieszaniu z wodą, by ugasić pragnienie. Jego lecznicze działanie w wielu chorobach opisywał także Hipokrates – ojciec medycyny, stosując go często w zaburzeniach dróg oddechowych u swoich pacjentów.

W średniowieczu ocet jabłkowy królował jako naturalny konserwant żywności  oraz środek wspomagający trawienie. Francuzi opatrywali nim rannych i leczyli zarazy. W naszym kraju również jest znany w medycynie ludowej od dawna, np. jako specyfik do cucenia omdlałych pań.

Ocet jabłkowy

Co to właściwie jest ocet? Z punktu widzenia reakcji chemicznych to wodny roztwór kwasu octowego powstający w wyniku fermentacji octowej alkoholu. W przypadku octu jabłkowego bakterie octowe wywołują fermentacje owoców. Zachowany zostaje ich zapach, natomiast smak jest zdecydowanie łagodniejszy niż w przypadku octu spirytusowego.

Ocet jabłkowy – właściwości

Dzięki produktowi bazowemu (jabłkom), ocet jabłkowy jest bogactwem składników odżywczych.  W jego skład wchodzi duża grupa minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak np. potas, sód, krzem, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, siarka, a także witamin z grup: A, B, C, E, P. Zawiera także pogromcę wolnych rodników w postaci beta-karotenu oraz kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Odpowiednie zestawienie tych związków pomaga przede wszystkim w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii i toksyn. Wzmacnia również system immunologiczny, poprawia stan naczyń krwionośnych i reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową.

Głównymi składnikami octu jabłkowego są pektyny, witamina E i potas. Pektyny to mieszanka węglowodanów występująca w wielu roślinach, stanowiąca składową włókien błonnikowych. Dzięki temu:

  • przyspiesza metabolizm komórkowy,
  • wspomaga perystaltykę jelit,
  • obniża przyswajalność i stopień odkładania tłuszczu,
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Witamina E, zwana witaminą młodości, chroni nas przed oznakami starzenia, walcząc z procesem utleniania się wolnych rodników. Dostarczając ją organizmowi zapewniamy sobie:

  • dobry stan wzroku i mięśni,
  • koncentrację,
  • wzmocnienie systemu immunologicznego,
  • prawidłowe ukrwienie organów wewnętrznych.

Potas z kolei odpowiada za:

  • dobrą pamięć,
  • zdrowe zęby i dziąsła,
  • piękną i zdrową cerę.

Jego niedobór osłabia pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego i obniża ogólną kondycję psycho-fizyczną organizmu, dlatego warto zadbać o jego prawidłowy poziom w naszym organizmie.

Kup ocet jabłkowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Ocet jabłkowy – zastosowanie w lecznictwie

Dobroczynne działanie octu jabłkowego znalazło swoje zastosowanie w kilku podstawowych dziedzinach naszego życia. W utrzymaniu zdrowia, w kosmetyce, a nawet gospodarstwie domowym. Najszersze i chyba najistotniejsze zastosowanie octu jabłkowego to wspomaganie leczenia wielu chorób i dolegliwości.

Oto w jakich przypadkach skutecznie działa ocet jabłkowy:

  1. Astma – jak już wspominałam, Hipokrates często zalecał ocet na schorzenia układu oddechowego, gdyż poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych usprawnia proces oddychania. W przypadku astmy zaleca się nacierania lub okłady na klatkę piersiową i plecy na początku ataku lub w chwilach kryzysu.
  2. Angina, bóle gardła, zapalenie migdałków – właściwości antyseptyczne i antybakteryjne octu wykorzystuje się do płukania gardła. Stosujemy płukankę z 1 miarkę octu i 1 miodu na 3 miarki wody. Płuczemy do 4 razy dziennie, a w przypadku migdałków co godzinę.
  3. Skurcze mięśni – dzięki zawartości potasu i witaminy E kondycję mięśni możemy wspomóc okładami wody z octem w stosunku 1:1.
  4. Problemy trawienne, zatrucia pokarmowe – tutaj pomoże nam mieszanka 1 łyżki octu na ¼ szklanki wody. Właściwości rozpraszające octu, jakie szeroko opisuje Medycyna Chińska, szybko rozprawią się z niestrawnością.
  5. Nudności – ze względu na działanie pobudzające trawienie zaleca się w przypadku mdłości wypić ½ szklanki przegotowanej wody z 1 łyżeczką octu. Roztwór można stosować w czasie ciąży.
  6. Rany, oparzenia – przemycie skóry czystym octem w przypadku oparzenia może zapobiec pęcherzom, zaś jeśli chodzi o rany spowoduje ich odkażenie i szybsze gojenie.
  7. Miażdżyca – chcąc zapobiec odkładaniu się wapnia w tętnicach lub wspomagać leczenie miażdżycy można 2 razy dziennie stosować napój z 1 łyżki octu i 1 łyżki miodu na szklankę przegotowanej wody.
  8. Nadwaga – z racji tego iż ocet stymuluje trawienie, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych i pomaga usuwać toksyny z organizmu, świetnie sprawdza się w kuracjach odchudzających, lecz pamiętajmy, że nie wystarczy zażywać go przed każdym posiłkiem. Proces utraty wagi jest złożony i wymaga działań na kilku płaszczyznach (dietetycznej, ruchowej i psychiczne) jednocześnie.

Stosowanie octu jabłkowego ma jeszcze szereg innych pozytywnych właściwości zdrowotnych np. udrażnia zatoki, obniża poziom glukozy we krwi przez co jest pomocny w stanach cukrzycowych i przedcukrzycowych, ma właściwości antygrzybicze, a okłady z octu na czoło pomagają przy bólach głowy. Choć jego prozdrowotne zastosowanie zdecydowanie święci sukcesy, to pamiętajmy, że nie można go używać bez przerwy! Ocet może podrażniać ścianki jelit i w konsekwencji prowadzić do wrzodów żołądka, zatem stosujmy go z umiarem i rozwagą.

Kup ocet jabłkowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Ocet jabłkowy. Niezwykłe właściwości i zastosowanie w lecznictwie - 6.7/10. Oddano 347 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?