Jesteś na:

Miód faceliowy - właściwości lecznicze i zastosowanie „królewskiego miodu”

16 18 20

Miód faceliowy jest miodem nektarowym, czyli kwiatowym. Wszystkie miody kwiatowe są jasne i odznaczają się intensywnym aromatem. Z miodów nektarowych możemy wyróżnić: miód rzepakowy, lipowy, akacjowy, wrzosowy, mniszkowy, koniczynowy oraz faceliowy.

Miód faceliowy produkowany jest z facelii, w Polsce najpopularniejszą jej odmianą jest facelia błękitna, która uznana została za królową roślin miododajnych. Jej wydajność nektarowa jest bardzo duża a okres wegetacji krótki. Miód produkowany z nektaru kwiatów facelii ma bardzo delikatny i lekko kwaskowaty smak oraz kwiatowy zapach. Odznacza się jasnożółtą lub zielonkawą barwą. Posiada on wiele właściwości leczniczych, przez to jest jednym z najbardziej cenionych miodów w Polsce. Cena takiego miodu to około 28 złotych.



Miód faceliowy – właściwości

Miód faceliowy posiada przede wszystkim właściwości lecznicze, używać go powinny osoby mające problemy z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ miód skutecznie je obniża. Jest produktem, który świetnie wzmacnia odporność i zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, ponieważ cechują go właściwości bakteriobójcze.

Dzięki zawartej w miodzie cholinie chroni naszą wątrobę, zwłaszcza przy zatruciach. Miód faceliowy wspomaga także leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym oraz trzustką. Pomocny jest również przy leczeniu astmy oskrzelowej.

To nie jedyne właściwości lecznicze „królewskiego miodu”. Miód faceliowy stosowany jest przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego oraz miażdżycy. Zawarte w miodzie jony takie, jak: magnez, żelazo i kobalt, wpływają na stymulacje czerwonych ciałek krwi. Miód ten należy spożywać zatem po dużym wysiłku fizycznym oraz intelektualnym.

I na sam koniec jeszcze jedna, bardzo ważna wiadomość, a mianowicie, miód o którym mowa obniża toksyczne działanie używek takich, jak alkohol i nikotyna oraz kawa i herbata.

Na co miód faceliowy – zastosowanie

Miód faceliowy znajduje swoje zastosowanie głównie w kuchni. Miodu powinniśmy używać w czasie przeziębienia lub innych chorób (np. astmy oskrzelowej), dodając go do napojów oraz potraw zamiast cukru. Miód stosujemy szczególnie w czasie przeziębienia, ponieważ ma on wtedy najlepsze działanie, przewyższa skutecznością nawet miód lipowy.

Miód faceliowy posiada wiele właściwości leczniczych, działa przeciwbakteryjnie, ochronnie (dzięki zawartej w miodzie cholinie), obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, herbaty oraz kawy, wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego. Miód jest bardzo zdrowy i możemy go stosować w wielu chorobach, dlatego warto jest mieć go w swojej kuchni.

Kup miód faceliowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Miód faceliowy - właściwości lecznicze i zastosowanie „królewskiego miodu” - 7.0/10. Oddano 1164 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • E Cz...y 15.03.2016, 3:37

    Ciesze sie ,bardzo ze ten miod ma takie wlasciwosci ,poszlam dzi na targ aby kupic dobry miod chociaz znam rozne nazwy z ta spotkalam sie 1rwszy raz w zyciu podeszlam do starszej pani i zapytalam o miod spadziowy ,bo taki zamierzalam kupic ale zawsze jestem ciekawa po ogladac sloiczki bo chcialam mniejsz ona mi polecila ten spadziowy i powiedziala nazwe ktora mnie zainteresowala i po rozmowie kupila ten ,Faceliowy przyszlam do domku i go sprobowalam mial taki dziwny smak kiedy go rozpuszczalam .w ustach byl cudowny ,i juz dzis moge powiedziec ze nastepny jaiki kupie to wlasnie cudo miod -FAcelIoWY]Polecam go wszystkim osoba z astma z nadcisnieniem , chorymi drogami oddechowymi ,] Watroby., woreczka zolciowego na wzmocnienie odpornosci,] oraz studentom /]przy wrzodach zoladka ,acala reszte mozna postudiowac w ksiazkach ‚] P, Elzbieta. z gliwic//]

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 16.03.2016, 3:55

      Bardzo się cieszymy, że miód tak bardzo Pani smakuje. Udowadnia Pani, że zdrowa dieta może być także wyjątkowo smaczna! :)

      Odpowiedz
  • gero 17.03.2016, 7:31

    Mód faceliowy to moje ostatnie odkrycie. Bardzo smaczny, rzeczywiście lekko kwaskowaty przez co nie wydaje się być miodem bardzo słodkim. Rewelacyjnie rozsmarowuje i rozpuszcza w letniej herbacie. Polecam wszystkim amatorom owoców ciężkiej pszczelej pracy. :)

    Odpowiedz
  • Żonapszczelarza 20.06.2016, 7:12

    Niestety nie mogę się zgodzić z tym, że wszystkie miody kwiatowe są jasne. Miód wrzosowy i gryczany (który też jest miodem kwiatowym) są ciemne… Ponadto uważam, że miód należy jeść cały rok by zapobiegać chorobom.

    Odpowiedz
  • pszczelarka 01.07.2016, 10:24

    Wszystkie miody są dobre i mają właściwości lecznicze

    Odpowiedz
  • ziec pszczelaza 10.07.2016, 10:17

    same madrale ,wszystko wiedza o miodach,a czy wiedza ze tak jak wszystko w zbyt duzej ilosci moga szkodzc?

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 11.07.2016, 12:12

      Złota zasada zdrowego odżywiania – umiar :)

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?