Jesteś na:

Wrzody żołądka – zioła, domowe sposoby. Jak rozpoznać wrzody żołądka?

16 18 20

Piekące bóle w nadbrzuszu, uczucie dyskomfortu i pełności po posiłku? Objawy te często bagatelizujemy, a mogą być początkiem choroby wrzodowej żołądka. Sprawdź czy problem ten nie dotyczy też Ciebie!

Wrzody żołądka

Szybki i stresujący tryb życia, żywność złej jakości, nadużywanie alkoholu i papierosów stanowią czynniki, które w ostatnich latach znacząco przyczyniły się do pogorszenia naszego stanu zdrowia. Ludzie mają coraz mniej czasu dla samych siebie, co ciągnie za sobą rozwój różnych jednostek chorobowych, które są zazwyczaj diagnozowane zbyt późno. Objawy takie jak uczucie pełności po posiłku, zgaga, bóle w nadbrzuszu najczęściej nie są traktowane poważnie, a leczymy się jedynie objawowo, nie szukając przyczyny problemu. Tak też często jest z chorobą wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy, potocznie nazywaną wrzodami żołądka.

Sam wrzód trawienny definiowany jest jako ubytek błony śluzowej żołądka obejmujący także głębsze warstwy, w tym mięśniową. Na rozwój zmian mają wpływ zarówno czynniki środowiskowe, jak i genetyczne. Do głównych czynników, odgrywających kluczową rolę w rozwoju choroby wrzodowej, zaliczamy przede wszystkim infekcję helibobacter pylori. Towarzyszący zakażeniu H. pylori stan zapalny może prowadzić do zaniku błony śluzowej. Dodatkowo wymienić możemy tutaj stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, stres oraz palenie papierosów.

Wystąpienie objawów powinno wiązać się z dokładną diagnostyką, pozwalającą na wykrycie choroby oraz wprowadzenie odpowiedniego leczenia. Brak interwencji może prowadzić do wystąpienia ostrych powikłań choroby wrzodowej takich jak krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego, perforacji wrzodu czy zwężenia odźwiernika. Zmiany te objawiają się przede wszystkim gwałtownym bólem brzucha, nudnościami, wymiotami, mogą być śmiertelne.

Jak rozpoznać wrzody żołądka?

Najbardziej charakterystycznym objawem choroby wrzodowej żołądka są piekące bóle w nadbrzuszu nasilające się po spożyciu posiłku. W wielu przypadkach choroba może przebiegać bezobjawowo lub skąpoobjawowo. Badaniem stosowanym w diagnostyce choroby wrzodowej jest gastroskopia, wykonywana przy pomocy endoskopu pozwalającego na uzyskanie obrazu górnej części odcinka przewodu pokarmowego. Gastroskopia bezpośrednio potwierdza obecność wrzodów trawiennych, a test urazowy, przeprowadzony na pobranym w czasie badania wycinku, pozwala na wykluczenie lub też potwierdzenie infekcji H. pylori.

Zioła na wrzody żołądka

Oprócz standardowej farmakoterapii, skuteczne w walce z typowymi objawami choroby wrzodowej mogą okazać się zioła. Działanie przeciwzapalne korzenia lukrecji czy kwiatu rumianku i nagietka zmniejsza dyskomfort i przyspiesza proces terapii. Korzystny wpływ na błonę śluzową żołądka wykazuje także siemię lniane oraz korzeń prawoślazu. Wyróżnić tutaj należy działanie powstającego w żołądku śluzu ochraniającego błonę śluzową żołądka, a tym samym zmniejszającego siłę działania kwasu solnego. Należy jednak pamiętać, że medycyna naturalna ma jedynie wspierać proces właściwej terapii, a nie być jej zamiennikiem.

Domowe sposoby na wrzody żołądka

Tak jak w większości jednostek chorobowych, powiązanych z odcinkiem przewodu pokarmowego, ogromne znaczenie ma stosowana przez nas dieta. Odpowiednie dobranie produktów oraz eliminacja czynników wywołujących objawy może skutecznie pomóc w procesie leczenia choroby wrzodowej. Zastosowanie w terapii znalazła dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

Dieta w chorobie wrzodowej żołądka i/lub dwunastnicy
Zalecane Przeciwwskazane
  • Potrawy gotowane, duszone,
  • nabiał (mleko, sery),
  • chude mięso,
  • pieczywo pszenne,
  • ciasta drożdżowe,
  • warzywa (marchew, ziemniaki, buraki, sałata zielona) poddane obróbce termicznej,
  • pieczywo jasne, czerstwe, drobne kasze.
  • Mocna kawa, herbata,
  • słodkie napoje gazowane,
  • tłuste, smażone, wędzone potrawy,
  • ostre przyprawy,
  • alkohol,
  • wywary z mięsa,
  • buliony, rosoły,
  • warzywa surowe,
  • duża ilość błonnika w diecie,
  • tłuste mięsa,
  • produkty stanowiące bogate źródło cukrów prostych,
  • pieczywo świeże, razowe, żytnie, grube kasze.

Oprócz jakości diety i wybieranych produktów, równie ważna jest higiena i sposób spożywania posiłków. Zaleca się przyjmować w równych odstępach czasowych większą ilość posiłków o mniejszej objętości. Tak błahy element jak niedokładne i szybkie żucie może okazać się przyczyną wystąpienia bólu. Dieta, zwłaszcza w okresie zaostrzenia, powinna być uboga w przyprawy, które zwiększają wydzielanie żołądkowe. Należy też zadbać o prawidłową konsystencję potraw. Zaleca się puree, budynie mięsne, kisiele, przecierane zupy warzywne oraz drobne kasze.

Choroba wrzodowa żołądka i/lub dwunastnicy nie leczona może mieć poważne konsekwencje, dlatego w przypadku wystąpienia objawów choroby, zaleca się jak najszybsze przeprowadzenie badań diagnostycznych, które pozwolą na postawienie diagnozy. Jak się okazuje, duży udział w procesie terapii odgrywa dieta. Jednak pamiętajmy, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego zadbajmy o odpowiednią jakość produktów, które trafiają na nasz talerz i zdrowy styl życia.

 

Literatura:

  1. Andrzej Szczeklik: Choroby wewnętrzne. T. I. Kraków: Medycyna Praktyczna, 2012.
  2. Peckenpaugh N, Podstawy żywienia i dietoterapia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2011.
  3. Thor P. Podstawy patofizjologii człowieka, Uniwersyteckie Wydawnictwo Medyczne VESALIUS, Kraków 2009.
  4. Gawęcki J (red). Żywienie człowieka Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

Oceń
Wrzody żołądka – zioła, domowe sposoby. Jak rozpoznać wrzody żołądka? - 7.0/10. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?