Jesteś na:

Co to jest kawa kuloodporna i jaki ma skład?

16 18 20

Kawa kuloodporna, czyli kawa z masłem i olejem? Brzmi mało zachęcająco, a jednak taki napój zawładnął sercami wielu osób, które nie wyobrażają sobie innego śniadania! Co wyjątkowego zawiera „bulletproof coffee”?

Kawa kuloodporna

Kawa kuloodporna, z języka angielskiego „bulletproof coffee”, to napój na bazie naparu kawy z solidną porcją tłuszczu nasyconego, pochodzącego z tradycyjnego masła o zawartości tłuszczu minimum 82% oraz oleju MCT, czyli zawierającego średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Pomysłodawcą kuloodpornej kawy jest Dave Asprey, amerykański bloger, który testował na sobie różne sposoby na zrzucenie nadmiernej masy ciała. Kawa kuloodporna ma za zadanie dostarczyć organizmowi pobudzającej do działania kofeiny, a także tłuszczów, które według autora zahamują apetyt w ciągu dnia na słodkie przekąski, a także dostarczą energię komórkom budującym mózg, dzięki czemu od samego rana organizm będzie funkcjonował na pełnych obrotach.

Kawa kuloodporna – skład

Kawa kuloodporna jest napojem wpisującym się w ramy diety ketogennej, czyli planie żywieniowym wykluczającym węglowodany, natomiast opartym na pokarmach będących źródłem tłuszczu oraz białka. W skład kawy kuloodpornej wchodzą: świeżo zaparzona kawa z ziaren Arabica, tłuszcz MCT (z ang. medium chain triglicerides – średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), który można kupić w sklepach internetowych lub stacjonarnych (nie należy zastępować go olejem kokosowym, który posiada odmienny skład kwasów tłuszczowych względem tradycyjnego oleju MCT) oraz niesolone masło produkowane z mleka krów.

Kwasy tłuszczowe MCT wykazują ochronny wpływ na wątrobę, ponieważ są wchłaniane bezpośrednio do żyły wrotnej, co oznacza, że omijają wątrobę. Mają ponadto zdolność do szybkiego uwalniania energii i są znacznie lepiej przyswajalne przez organizm w porównaniu do tłuszczów nasyconych i nienasyconych o długich łańcuchach. Niestety kwasy tłuszczowe MCT są produktem trudno dostępnym dla przeciętnej osoby, a ich koszt jest wyższy niż tradycyjnego oleju kokosowego, którym błędnie zastępuje się MCT.

Zamiana wspomnianych olejów jest niekorzystna, ponieważ posiadają one zupełnie odmienny wpływ na organizm człowieka. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym w ok. 90% stanowią tłuszcze nasycone. W większości należą one do kwasów średnio łańcuchowych (podobnie jak w oleju MCT), natomiast trawione są one w sposób identyczny, co kwasy długołańcuchowe. Dzieje się tak, ponieważ dominującym kwasem średnio łańcuchowym jest kwas laurynowy, który metabolizowany jest analogicznie do kwasów o długich łańcuchach. Z tego powodu zmiana oleju MCT, na olej kokosowy sprawia, że korzystne według autora właściwości kawy kuloodpornej zostają utracone.

Kawa kuloodporna – przepis

Składniki:

  • kubek zaparzonej kawy z mielonych ziaren Arabica
  • 1 łyżeczka masła 82% tłuszczu, a najlepiej klarowanego
  • 1 łyżka oleju MCT

Sposób przygotowania: zaparzoną kawę blendujemy z masłem i olejem do uzyskania gładkiej konsystencji. Kawa powinna mieć mleczno-brązowe zabarwienie, a na samej górze warstwę pianki.

Kawakuloodporna została rozpowszechniona kilka lat temu. Do dziś wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka. Warto pamiętać, aby korzystać z oryginalnego przepisu, w którego składzie kawa kuloodporna zawiera zaparzoną kawę z ziaren Arabica, olej MCT, a także masło klarowane.

Literatura:

https://www.bulletproof.com (dostęp online do strony autora przepisu)

Jakubczyk M., Świątek K., Czerwonka-Szaflarska M.: Cholestaza wewnątrzwątrobowa pierwotną manifestacją niedoboru α1−antytrypsyny u 4−miesięcznego niemowlęcia. Family Medicine & Primary Care Review 2008, 10, 2, p. 253-258.

Wroniak M., Rękas A.: Trendy w produkcji tłuszczów roślinnych. [w:] (red.) Tarko T., Drożdż I., Najgebauer-Lejko D., Duda-Chodak A.: Innowacyjne rozwiązania w technologii żywności i żywieniu człowieka. Kraków, 2016, str. 69-79

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad tydzień temu
Oceń artykuł
Co to jest kawa kuloodporna i jaki ma skład? - 9.3/10. Oddano 3 głosy.
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?