Jesteś na:

Kiwi – właściwości. Kiwi a cukrzyca, odchudzanie. Czy kiwi jest zdrowe?

16 18 20

Soczyście zielony okrągły owoc z zewnątrz otoczony cienką, brązową skórką pokrytą włoskami, a w środku kryjący jasny rdzeń i czarne pestki. Kiwi nie trzeba nikomu przedstawiać. To smaczne, lecz niekiedy kwaskowate owoce, które spośród innych wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Dotychczasowe wyniki badań sugerują, że codzienne spożywanie kiwi obniża ryzyko rozwoju wielu chorób oraz wzmacnia układ odpornościowy. Zatem, co dobrego siedzi w kiwi?

Kiwi

Kiwi wywodzi się z Chin, dlatego mówi się na nie również „chiński agrest” lub aktinidia. Owoce posiadają zielony i soczysty miąższ, który w centralnej części zawiera drobniutkie czarne lub brązowe pestki. Wśród owoców kiwi jest jednym z najbogatszych w witaminy i polifenole oraz charakteryzuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Kiwi należą do owoców średnio kalorycznych, gdyż dostarczają w 100 g ok. 71 kilokalorii. Co ciekawe kiwi  mogą być przechowywane w odpowiednich warunkach przez czas ok. 6-ciu miesięcy bez utraty wartości odżywczych i smakowych.

Właściwości kiwi

Kiwi wyróżniają się wśród owoców tradycyjnie konsumowanych m.in. jabłek czy też bananów, wysoką wartością odżywczą wynikającą z zasobności tkanek owocu w witaminy oraz składniki mineralne i biologicznie czynne. Owoce kiwi stanowią bogate źródło witamin E, K, C, folianów, karotenoidów, ponadto zawierają potas, błonnik pokarmowy frakcji rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych w wodzie. Regularne spożywanie kiwi w kontekście zrównoważonej diety ma korzystny wpływ na funkcje odpornościowe organizmu, tym samym zapobiegając infekcjom oraz skracając czas ich trwania. Kiwi wspomaga trawienie pokarmów, a z uwagi na zawartość różnych frakcji błonnika, jego regularne spożywanie pomaga w leczeniu zaparć. Ponadto spożywanie owoców kiwi wiąże się z poprawą samopoczucia. 

Połączenie w jednym posiłku kiwi i produktów roślinnych zawierających żelazo np. płatki owsiane, zwiększa wchłanianie tego pierwiastka z posiłku. Takie zestawienie produktów w posiłkach zaleca się szczególnie osobom chorym na anemię, ale również osobom zdrowym w celach profilaktycznych. Wpływa również na procesy wytwarzania kolagenu w skórze oraz chrząstkach stawowych i kościach, wzmacniając ich strukturę. Witamina C oraz E są silnymi antyutleniaczami, dzięki czemu obniżają powstały w organizmie stres oksydacyjny wywołany nieprawidłową dietą, aktywnością fizyczną oraz stresem psychicznym.

Z badań Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Orlando wynika, że zjadanie 3 owoców kiwi dziennie pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi, które jest głównym czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób serca. Autorzy podają, że ciśnienie było niższe średnio o 3,6 mmHg, a wyniki badań muszą zostać potwierdzone na większej grupie badanych osób. Recio-Rodriguez i wsp. badali wpływ włączenia do diety  kiwi na wartości lipidów w osoczu, fibrynogenu oraz insulinooporności u osób dorosłych w kontekście normalnej diety i aktywności fizycznej. Stwierdzili, że osoby badane, które spożywały minimum jedno kiwi tygodniowo wykazywały wyższe wartości „dobrego” cholesterolu frakcji HDL oraz niższe wartości triglicerydów, fibrynogenu, którego podwyższona ilość najczęściej wskazuje na choroby wątroby. U tych osób stwierdzono również niższe ryzyko rozwoju insulinooporności, względem grupy spożywającej mniej niż 1 kiwi tygodniowo. W badaniach na świniach karmionych kiwi przeprowadzonych przez Montoya  i wsp. stwierdzono, że błonnik rozpuszczalny w wodzie zawarty w kiwi był silnie trawiony w przednim jelicie (80%), a nierozpuszczalne włókno w jelicie grubym (95%), co doprowadziło do wytwarzania większej ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w jelicie krętym i kale. Krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe m.in. kwas masłowy korzystnie oddziałują na odżywienie jelit, co wpływa na ich sprawność i odżywienie. Można zatem wnioskować, że zjadanie kiwi wpływa pozytywnie na stan mikrobiomu jelitowego oraz stan jelit.

Kiwi a cukrzyca

Kiwi jest owocem, który w 100 g dostarcza ok. 15 g węglowodanów z czego połowa pochodzi z cukrów prostych w połowie z glukozy i fruktozy. Indeks glikemiczny kiwi wynosi 50, zatem owoc ten zaliczany jest do grupy produktów o średnim IG. Kiwi nie musi być kategorycznie wykluczone z diety osoby z cukrzycą. Dozwolone jest do spożywania w umiarkowanej ilości, gdyż jego nadmiar przyczyniać się będzie do zbyt nagłych skoków glukozy we krwi.

Kiwi a odchudzanie

Kiwi jak wspomniałam należy do owoców o średniej kaloryczności. Dostarcza ponadto w 100 g ok. 3g błonnika, który zwiększa uczucie sytości po spożytym posiłku oraz poprawia metabolizm i perystaltykę jelit. Owoc kiwi znajdzie swoje miejsce w zbilansowanej diecie odchudzającej. Stanowi ono bogate źródło witamin i składników mineralnych, których podaż na diecie o obniżonej ilości kalorii może być problemem. Należy wówczas korzystać z produktów wartościowych pod względem składników odżywczych, do których niewątpliwie kiwi się zalicza.

Czy kiwi jest zdrowe?

Zdecydowanie, kiwi można nazwać owocem zdrowym i wartościowym. Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga leczenie zaparć oraz odbudowę naturalnego mikrobiomu jelitowego. Spożywanie kiwi wzmacnia naturalną odporność organizmu. Należy jednak pamiętać, że kiwi to owoc zawierający alergeny, dlatego osoby uczulone na kiwi powinny zrezygnować z jego spożywania. Najczęstszym objawem alergii na kiwi jest zapalenie jamy ustnej. Białka alergenu kiwi reagują krzyżowo z lateksem, pyłkami traw oraz owoców. Z tego powodu warto, aby osoby uczulone na wymienione alergeny, zbadały się również pod kątem uczulenia na kiwi.

Kiwi najlepiej smakuje na surowo, czyli bez obróbki kulinarnej. Warto pamiętać, aby nie łączyć go z mlekiem i jego przetworami, gdyż zawiera w sobie enzym, który rozkłada białko mleczne, co obserwujemy w postaci ścięcia nabiału.

 

Literatura:

  1. Bryl M., Mulak A., Paradowski L.: Wpływ czynników dietetycznych na uwalnianie żelaza. Terapia 2015, 6, 2, 324, str. 62-66.
  2. Recio-Rodriguez JIGomez-Marcos MAPatino-Alonso MCPuigdomenech ENotario-Pacheco BMendizabal-Gallastegui Nde la Fuente Ade LOtegui-Ilarduya LMaderuelo-Fernandez JA3, de Cabo Laso AAgudo-Conde CGarcia-Ortiz LEVIDENT Group.: Effects of kiwi consumption on plasma lipids, fibrinogen and insulin resistance in the context of a normal diet. Nutr J. 2015 Sep 15.
  3. Montoya CA1, Saigeman S2, Rutherfurd SM2, Moughan PJ2.: The digestion of kiwifruit (Actinidia deliciosa) fibre and the effect of kiwifruit on the digestibility of other dietary nutrients. Food Chem. 2016, 15, 197, str. 539-45.
  4. López-Sobaler AM1, Aparicio Vizuete AOrtega Anta RM.: Nutritional and health benefits associted with kiwifruit consumption. Nutr Hosp. 2016.
  5. Dziubel K., Mrozikiewicz-Rakowska B.: Zalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki. Terapia 2017, 5, 352, str. 60-66.
  6. Gawrońska-Ukleja E., Różalska A., Żbikowska-Gotz M., Bartuzi Z.: Alergia na kiwi. Alergia i Astma Immunologia, 2012, 17 (4): 157-161.

Oceń
Martyna Jaros
ponad miesiąc temu Studentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka w warszawskiej uczelni SGGW. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?