Wielkanocne babeczki owsiane

To jest łatwe porcji: 12 sztuk

Chcecie, aby na Waszym wielkanocnym stole, gościły zdrowe przekąski ? Mam dla Was idealną propozycję, czyli babeczki owsiane z bananem i bakaliami. Sycący, pełen wartości odżywczych deser, który doskonale będzie się komponował w Waszych świątecznych koszyczkach.

P1010162

Składniki

Płatki owsiane –  1 szklanka

Banan – 2 sztuki (dojrzałe)

Mąka pełnoziarnista – 1 szklanka

Mleko 2% –  3/4 szklanki

Jajko – 2 sztuki

Olej rzepakowy  – 3 łyżki

Miód – 3 łyżki

Orzechy włoskie – 10 sztuk

Żurawina suszona – 2 łyżki

Słonecznik – 2 łyżki

CynamonGałka muszkatołowa

Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania

Płatki owsiane zmiksować na pył, banany zblendować. Płatki połączyć z bananem, dodać mleko, olej, jajka oraz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i miód. Na koniec dodać bakalie (orzechy, słonecznik,  suszoną żurawinę) oraz cynamon i gałkę muszkatołową. Całą masę dokładnie wymieszać, a następnie wypełnić nią foremki. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec 25 minut.

P1010160

P1010173

P1010163

 

P1010178

Smacznego !

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Czy muffinki są wilgotne w środku? 😛

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *