Jesteś na:

Świąteczny piernik z burakami

16 18 20

Zapewne wielu z Was zabiera się już za przygotowywanie świątecznych potraw, dlatego dziś muszę się z Wami podzielić przepisem, który otrzymałam na uczelni (oczywiście poddałam go lekkiej modyfikacji), gdyż jest to najlepszy piernik jaki jadłam (po upieczeniu smak buraków jest niewyczuwalny).

Składniki

Mąka pszenna 2 szklanki

Olej rzepakowy 3/4 szklanki

Miód 5 łyżek

Jajko 3 sztuki

Kakao  4 łyżki

Buraki (starte) – 2 szklanki

Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przyprawa do piernika – 2 łyżki

Laska wanilii – 1 sztuka

Cynamon – 1 łyżeczka

Orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki, słonecznik, migdały – można dodać inne ulubione bakalie

P1000460

Sposób przygotowania

Buraki obieramy ze skórki, kroimy w połówki, a następnie pieczemy w piekarniku (około 1,5 godziny), ostudzone buraki ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Jajka mieszamy z rozpuszczonym miodem, łączymy z olejem dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, miąższ z laski wanilii, przyprawę do piernika oraz kakao i dokładnie mieszamy. Do masy dokładamy starte buraki, posiekane orzechy, uprzednio namoczone we wrzątku i odsączone rodzynki, wiórki kokosowe oraz słonecznik. Całość dokładnie mieszamy, ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy rozpuszczoną czekoladą (najlepiej gorzką).

P1000460 P1000453 P1000465

Smacznego !

Oceń
7.9/10. Oddano 17 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Opinie

  • Ja 27.12.2015, 7:46

    mąka pszenna? od kiedy jest fit?

    Odpowiedz
    • Magda
      Magda 28.12.2015, 12:35

      Na całe ciasto zostały dodane tylko 2 szklanki mąki, gdyż pozostałą część stanowią buraki. Są różne typy mąki pszennej np. mąka pszenna typ 1850 oraz typ 2000 są jak najbardziej „fit”. W kolejnej wersji mam zamiar wykonać to ciasto z mąką orkiszową, ze względu na to, że jest to inny rodzaj mąki możliwe, że zmienią się również proporcje pozostałych składników.

      Pozdrawiam :)

      Odpowiedz
      • gonia 08.11.2016, 4:49

        Czy maka żytnia bądź kukurydziana byłaby również dobry rozwiązaniem ?

        Odpowiedz
        • Magdalena Borowiec
          Magdalena Borowiec 15.11.2016, 4:42

          Witam. Niestety nigdy nie zmieniałam rodzaju mąki dodawanej do piernika. Warto spróbować, sama mam zamiar w tym roku poeksperymentować z tym przepisem, myślałam o mące orkiszowej. Jak wyjdzie to wrzucę zmodyfikowany przepis. Jeżeli zdecyduje się Pani na zmianę mąki na inną to proszę o informację :). Pozdrawiam.

          Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone