Dietetyczna gorąca czekolada

To jest łatwe porcji: 1

Okres przedświąteczny kojarzy mi się z gorącą czekoladą, dlatego postanowiłam wykonać jej mniej kaloryczną wersję, dzięki czemu nawet osoby na dietach redukcyjnych będą mogły sobie pozwolić na taki deser 🙂


P1000242

Składniki

Mleko 2% 1 szklanka

Czekolada gorzka 3 kostki

Kakao (naturalne) –  1 łyżka

Miód 1 łyżeczka

Cynamon

Imbir

Gałka muszkatołowa

Laska wanilii – 1/4 sztuki

W garnku podgrzać mleko, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, miód, kakao oraz przyprawy (po szczypcie). Całość podgrzać, dokładnie razem wymieszać. Czekoladę podawać na gorąco.

P1000239

 

 

Smacznego !

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
1/5 - (1 głosów)
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Fajny przepis ,no a jeśli mamy alergię na mleko i mleko w proszku 🙁 to czym możemy zamienić

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *