Kolagen w jedzeniu. W czym jest kolagen?
Gdy słyszymy hasło „kolagen”, nasze pierwsze skojarzenia związane są ze skórą i stawami. Czym właściwie on jest? Czy i w jaki sposób możemy dostarczyć go do organizmu?
Co to jest GMO? Zagrożenia i zalety roślin modyfikowanych genetycznie
GMO – wady i zalety, czy spożywanie żywności genetycznie modyfikowanej jest bezpieczne dla zdrowia?
Napoje i żywność jako główne źródło wody dla organizmu
Człowiek dla odpowiedniego nawodnienia organizmu wybiera płyny w postaci wody do picia czy innych napojów. Woda znajduje się jednak także w pożywieniu. Oto krótka charakterystyka głównych źródeł wody w żywieniu człowieka.
Akulturacja i enkulturacja sposobu żywienia imigrantów
Coraz więcej osób podróżuje po świecie lub trwale zmienia miejsce zamieszkania emigrując do obcych krajów. Nieodłącznym elementem emigracji jest konieczność osiedlenia się w nowych warunkach bytowania, zmiana trybu dotychczasowego funkcjonowania oraz niekiedy przymus zmiany nawyków żywieniowych, związany z nową kulturą oraz dostępnością określonych produktów spożywczych.
Iluzja Delboeuf'a – czy rozmiar talerza ma znaczenie?
Od roku 1900 średnia wielkość porcji obiadowej wzrosła prawie o 23% . Co sprawia, że jemy więcej? Czy zdajemy sobie sprawę ze wszystkich czynników wpływających na nasze nawyki żywieniowe?
Zmiany w diecie, które pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie
Poczucie samozadowolenia, radości i optymizmu zależy oczywiście od wielu czynników. Na nasze samopoczucie może jednak wpływać także nasza dieta. Zobacz w co ją uzupełnić, aby cieszyć się życiem, a nie pogrążać w coraz niebezpieczniejszych skutkach ciągłego stresu.
Style jedzenia i ich wpływ na naszą dietę
Dla jednych, odżywianie to czynność niezbędna dla zaspokojenia potrzeb organizmu. Dla innych – celebracja i uczta smaków, której poświęcają wiele czasu i uwagi. Dlaczego tak bardzo różnimy się podejściem do jedzenia? Co kształtuje nasze preferencje żywieniowe i sposób, w jaki się odżywiamy? Który styl żywienia charakteryzuje Ciebie?
Jedzenie na dalekie i bliskie podróże
Dni stają się coraz cieplejsze, dlatego coraz chętniej wyjeżdżamy zarówno w te dalekie podróże, jak i te nieco bliższe. Co zabrać ze sobą do jedzenia, aby nie czuć dyskomfortu spowodowanego spędzaniem długiego czasu w środkach transportu?
Formaldehyd – zastosowanie, źródła w żywności oraz szkodliwość
Formaldehyd jest związkiem, który wykazuje liczne negatywne skutki dla organizmu, toteż warto poznać mechanizmy jego działania oraz produkty, które w wyniku migracji stanowią źródło tego związku w żywności.
5 informacji, które warto przeczytać na etykiecie produktu
Jak z pewnością już wiecie, zdrowy styl życia zaczyna się od zmian w sposobie robienia zakupów. To właśnie od rodzaju kupowanych przez nas produktów możemy zacząć zdrowe odżywianie. Czytając etykiety, szczególną uwagę zwróć na te kilka informacji.
Produkty „zero kalorii” – czy to się opłaca?
Nie mówimy tu o produktach o obniżonej ilości kalorii i tłuszczu, lecz o produktach bez kalorycznych. Jak się okazuje na rynku są dostępne m.in. majonezy, bezkaloryczne oleje, dipy, które można spożywać bez wyrzeczeń. Jednak czy na pewno?
Biologicznie aktywne peptydy, czyli peptydy bioaktywne w żywności
Produkty spożywane każdego dnia kryją w sobie wiele właściwości. Oprócz składników odżywczych i minerałów, niektóre z nich zawierają także specyficzne białka, które w organizmie pełnią szereg funkcji.
Idealna żywność na dalekie podróże
Żywność liofilizowana zyskuje coraz większe uznanie wśród podróżników i sportowców. Przekonaj się, dlaczego.
Dieta niskosalicylanowa (aspirynowa) – zasady, wskazania, produkty
Salicylany dosyć często wywołują u ludzi reakcje alergiczne bądź nietolerancję. Czy w takim wypadku należy zupełnie wyeliminować je z diety? Czy istnieją produkty pozbawione tych substancji? Kiedy należy zastanowić się nad wprowadzeniem diety aspirynowej?
Pleśń, drobnoustroje i bakterie w żywności. Sposoby, które pozwolą rozpoznać Ci nieświeży pokarm!
Poznaj sposoby, które pomogą Ci odróżnić świeży pokarm od tego zepsutego.
Lustro pomoże Ci wybrać zdrowsze posiłki
Popularne powiedzenie, że jemy także oczami ma swoje potwierdzenie w psychologii. Wygląd posiłku wpływa także na jego smak. Naukowcy z University of Central Florida przeprowadzili bardzo ciekawe badanie, z którego wynika, że obecność lustra przy jedzeniu niezdrowego posiłku zmniejszy przyjemność z jego jedzneia, co wpłynie pozytywnie na nasze późniejsze wybory żywieniowe.
Kuchnia sous vide – zalety, urządzenia, temperatury, czas i domowe przepisy
Stała temperatura i odpowiedni czas kąpieli są podstawą do otrzymania wykwintnej potrawy. Dlatego też, do tej techniki gotowania niezbędne jest odpowiednie urządzenie, które nam to zagwarantuje. Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu zrób go sam.
Mięso z probówki, czyli produkcja, wady i zalety mięsa wyhodowanego w laboratorium
Jedną z możliwości wykorzystania rozwoju technologicznego w spełnianiu potrzeb ludności jest wprowadzanie mięsa otrzymanego w kontrolowanych warunkach. Czy taki produkt jest w pełni bezpieczny?
Charakterystyka 12 grup produktów spożywczych i ich znaczenie dla organizmu
Żywność pod względem zawartości różnych składników możemy podzielić na dwanaście grup produktów. Każda z grup charakteryzuje się zawartością innego składnika. Wiedząc, który produkt może uzupełnić dany mikro- lub makroskładnik, łatwiej skomponować zdrową dietę zapewniającą wystarczającą podaż odpowiednich składników odżywczych dla organizmu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !