Azotyn sodu w żywności – szkodliwość
W większości składów produktów mięsnych konserwowanych czy wędzonych możemy znaleźć azotyn sodu (E250). Chcesz wiedzieć, czym on jest i jakie skutki przynosi jego spożywanie? Przeczytaj koniecznie artykuł i dowiedz się więcej!
Dodatki do żywności – naturalne i chemiczne. Szkodliwość dodatków do żywności
Większość produktów spożywczych w swoim składzie zawiera od kilku do nawet kilkunastu substancji dodatkowych, które zabezpieczają ją przed szybkim psuciem się, czy też zwiększają atrakcyjność produktu. Jest to doskonałe wyjście dla producentów, którzy bez wątpienia zyskują na takim procesie, ale najważniejszym pytaniem jest to czy są to środki korzystne dla nas – konsumentów, czy może są szkodliwe i powinniśmy ich całkowicie unikać?
Guma ksantanowa – zastosowanie i szkodliwość
Guma ksantanowa to bardzo popularny składnik do żywności. Na rynku znajduje się szereg rodzajów przemysłowo przetworzonej żywności, w których skład wchodzi właśnie ona. Na próżno szukać jej w produktach ekologicznych, zdrowych, czy tych pochodzących z gospodarstwa domowego. Niewiele osób wie do jakich celów jest stosowana i jakie przynosi skutki. Dodatkowo jej oznaczenie przez literkę E wzbudza kontrowersje, przez co zwykle uważana jest za szkodliwą, ale czy słusznie?
Fosforany – w żywności, w moczu. Szkodliwość fosforanów
Naturalna żywność to niejednokrotnie marzenie. Producenci bowiem, aby zwiększyć jej cechy estetyczne oraz trwałość posiłkują się chemią. Czy aby na pewno jest ona dla nas odpowiednia? Czy podczas nadmiernego spożywania poszczególnych produktów to, co miało pomoc, nie szkodzi naszemu zdrowiu?
Wędliny – produkcja, skład, przepisy
Przetwory mięsne od zawsze cieszą się dużą popularnością. W sklepach możemy dostać najróżniejsze rodzaje wędlin, a dla niektórych stanowią one nieodłączny element codziennej diety. Czym właściwe są wędliny i czy warto je spożywać?
Ekstruzja i ekspandowanie zbóż – czy ekspandowany amarantus jest lepszy?
Rozwój technologii spożywczych z roku na rok posuwa się naprzód oferując klientom produkty wytworzone nowymi metodami. Dzięki temu na sklepowych półkach nie znajdziemy tylko jednego rodzaju makaronu, kaszy i ryżu, a szereg dostępnych możliwości w postaci rozmaitych mąk, preparowanych zbóż, płatków zbożowych i różnokształtnych makaronów może zadziwić niejednego poszukiwacza kulinarnych nowości.
Akrylamid – występowanie w żywności, wpływ na zdrowie
Akrylamid jest stosowany w przemyśle, ale powstaje także w niektórych produktach żywnościowych. Gdzie znajduje się ten związek, jak powstaje oraz czy jest niebezpieczny dla zdrowia?
Maltodekstryna – wpływ na zdrowie oraz zastosowanie
Jeśli interesujesz się składem recepturowym kupowanych produktów spożywczych, a czytanie informacji zawartych na etykiecie należy do Twoich bezwarunkowych odruchów, myślę, że nie raz udało Ci się spotkać z „maltodekstryną”. Co kryje się pod dziwnie brzmiącą nazwą, gdzie możemy znaleźć maltodekstrynę i czy jej obecność w produkcie powinna nas martwić? Zapraszam do lektury
Kokumi – źródła i zastosowanie nowego smaku
Japończycy słowo “kokumi” tłumaczą jako „smakowitość” lub „pycha”. Kokumi to druga substancja obok „umami”, odkryta przez mieszkańców Japonii. Wykorzystują ją jako wzmacniacz niektórych substancji smakowych zawartych w pożywieniu. Zawartość pewnych nukleotydów wpływa na wyostrzenie i wytworzenie pełnego aromatu w końcowym produkcie, co po jego spożyciu daje wrażenie pełności i kompletności smaku.
Dieta odchudzająca McDonald’s – czy to możliwe?
Wszystko to wydaje się oczywiste, do czasu poznania historii Johna Cisny – nauczyciela z Iowa, który postanowił schudnąć, jedząc w restauracji McDonald’s. Jakie były efekty fast foodowej diety i co o tym wszystkim sądzi dietetyk?
Dieta whole30 – czyli jak zmienić swoje życie w 30 dni
Zasady diety whole 30 mogą okazać się pomocne w walce ze złymi przyzwyczajeniami. Pojawia się jednak pytanie o zasadność niektórych jej elementów i czy efekty gwarantowane przez autorów są możliwe do osiągnięcia?
Dieta biblijna – zasady, produkty, efekty i skutki uboczne
Bierzcie i jedzcie… to, co jadali ludzie Starego Testamentu. Kefir, baranina i chleb ze skiełkowanych ziaren to tylko niektóre pozycje w menu diety biblijnej. Do tego obietnica utraty 10 kg w czterdzieści – bynajmniej nie postnych – dni. Uwierzysz w cud, czy pozostaniesz niedowiarkiem?
Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
Cywilizacja wciąż się rozwija co ma swoje zalety i wady. Wiele osób jednak dostrzega zgubny wpływ rozwoju cywilizacyjnego na żywienie człowieka. Z tego powodu propagują powrót do sposobu żywienia pierwotnego człowieka, czyli zgodnego z naturą.
Dieta niskosodowa – zasady, wskazania, produkty zalecane i zakazane w diecie bez soli
Dieta niskosodowa ma korzystny wpływ na nasze serce, pozwala osobom chorym na nadciśnienie tętnicze oraz miażdżycę uzyskać dobre wyniki badań, a także przedłużyć i poprawić jakość ich życia.
Wafle ryżowe – produkcja, wartości odżywcze, zalety oraz wady
Wafle ryżowe to synonim zdrowej przekąski, dobry element zbilansowanej diety i produkt, po który chętnie i bez wyrzutów sumienia sięgamy. Czy słusznie pozyskały sobie tak duże grono wielbicieli? Z czego i jak powstają? Czy ta pozornie idealna przekąska może mieć jakieś wady? Czas rozgryźć zagadkę wafli ryżowych!
Czym zastąpić sól, aby potrawy nadal były smaczne?
Badania wskazują na to, że Polacy spożywają zbyt dużo soli, co może mieć wiele niepożądanych konsekwencji. Warto więc ograniczyć jej spożycie w naszej codziennej diecie. Pojawia się jedynie pytanie, czym można sól zastąpić, aby potrawy nadal były smaczne?
Żywność wysoko przetworzona. Definicja i przykłady "gorszej" żywności
Żywność przetworzona, dowiedz się co to jest i jaki ma wpływ na nasze zdrowie.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !