Niedobór witaminy B – objawy. W jakich produktach jest witamina B?
Czym objawia się niedobór witamin z gr. B? Jak zapobiec jej niedoborom?
Cholina (witamina B4) – działanie, preparaty, występowanie
Cholina, nazywana witaminą B4, uważana jest za substancję “witaminopodobną”. Posiada istotne znaczenie biologiczne i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie właściwości wykazuje? Które produkty są jej najlepszym źródłem?
Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy
Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.
Płatki drożdżowe – skład, właściwości i zastosowanie
Płatki drożdżowe zapewniają odpowiednią równowagę mikroflory bakteryjnej jelita cienkiego i grubego, przeciwdziałają infekcjom, a co więcej stanowią skarbnicę składników mineralnych oraz witamin, szczególnie wzmacniających układ nerwowy – kompleksu z grupy B. W kwestii kulinarnej są niezastąpionym składnikiem, który wzbogaci smak potraw o nuty orzechowo-serowe.
Drożdże – do picia czy w tabletkach?
Na rynku dostępne są dwie formy drożdży, które z łatwością możemy wprowadzić do codziennej diety. Drożdże spożywcze najłatwiej spożyć w postaci napoju, z kolei drożdże browarne w postaci tabletek.
Patison – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie warzywa o ciekawym kształcie
W naszym klimacie patison nie jest warzywem trudnym do uprawy, choć mimo to, jest mało popularny. Ze względu na swoje walory smakowe jest bardzo ceniony w kuchni śródziemnomorskiej. Znajdziemy dla niego zastosowanie w potrawach smażonych, duszonych i gotowanych, możemy je również spożywać na surowo.
Otręby – sposób produkcji, wartości odżywcze, właściwości i rodzaje
Niedoceniany produkt uboczny otrzymywany podczas przemiału zbóż, kryje w sobie bogactwo składników dietetycznych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Oprócz balastowego składnika – błonnika, który zbawiennie wpływa na stan jelit, otręby dostarczają licznych składników mineralnych, witamin oraz zapobiegają rozwojowi chorób krążenia i otyłości.
Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin
Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.
Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie i zastosowanie
Kapusta towarzyszy ludziom już od starożytności, gdzie była uznawana za lekarstwo na wiele chorób, od problemów skórnych, po oczyszczanie organizmu i ważny element diety dla kobiet ciężarnych.
Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości
Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników.
Witaminy – które na co i gdzie je znaleźć
Witaminy – wszyscy wiedzą, że potrzebne, ale już nie do końca wiedzą, dlaczego i gdzie mogą je znaleźć. Dziś zbierzemy dla Was wszystkie artykuły, które do tej pory pojawiły się na naszym portalu. Przyjrzymy się najważniejszym witaminom, odnajdziemy ich źródła i poznamy rolę w organizmie.
Tuńczyk – charakterystyka, wartości odżywcze, sposób przygotowania
Tuńczyk kojarzy się nam głównie z metalową puszką, w której po otworzeniu znajdziemy kawałki soczystej ryby. Ta niezwykle uniwersalna ryba posiada bardzo interesujący skład.
Dieta w nadczynności tarczycy – wskazówki żywieniowe
Nadczynność tarczycy niesie za sobą wiele kłopotliwych objawów. Poznaj kilka zasad żywienia, które pozwolą ich uniknąć.
Suszone pomidory. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Suszone pomidory pasują do wielu dań. Dla wielbicieli ich smaku mamy dobre wiadomości. Suszone pomidory posiadają wiele składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Zdrowa i zbilansowana dieta najlepszym sposobem na piękne włosy
Nie musisz kupować drogich kosmetyków, aby cieszyć się pięknymi i zdrowymi włosami. Wystarczy, że wprowadzisz do swojej diety zdrowe produkty i zadbasz o odpowiednią podaż wiamin.
Grzyby – poznajmy ich zalety i wady oraz cenne składniki
Myślisz, że grzyby nie posiadają w sobie nic cennego oprócz walorów smakowych? A jednak włączenie ich do codziennej diety przyniesie Twojemu organizmowi mnóstwo pożytku. Przekonaj się sam!
Witamina B12 w diecie wegetariańskiej
Utarło się przekonanie, że najbardziej narażeni na niedobory witaminy B12 są wegetarianie. Czy produkty zwierzęce to jedyne źródło kobalaminy?
Produkty dla wegetarian i nie tylko
Dieta wegetariańska ma swoje wady i zalety. Osoby, które się na nią decydują muszą zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, zapewniającą im wszystkie niezbędne składniki, których niedobory mogą wystąpić po wykluczeniu z diety mięsa i jego pochodnych.
Rabarbar. Właściwości, witaminy, zastosowanie i przepis na wyśmienite ciasto
Rabarbar kojarzy się wielu z beztroskim okresem wakacji, ciepła i odpoczynku. Wyśmienity smak surowego rabarbaru z cukrem, który podawała babcia, kompotu w upalne dni i domowego ciasta, pozostaje w pamięci na długo.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !