witamina B

Niedobór witaminy B – objawy. W jakich produktach jest witamina B?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym objawia się niedobór witamin z gr. B? Jak zapobiec jej niedoborom?

Cholina (witamina B4) – działanie, preparaty, występowanie

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Cholina, nazywana witaminą B4, uważana jest za substancję “witaminopodobną”. Posiada istotne znaczenie biologiczne i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie właściwości wykazuje? Które produkty są jej najlepszym źródłem?

Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.

Płatki drożdżowe – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Chrzan, Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Płatki drożdżowe zapewniają odpowiednią równowagę mikroflory bakteryjnej jelita cienkiego i grubego, przeciwdziałają infekcjom, a co więcej stanowią skarbnicę składników mineralnych oraz witamin, szczególnie wzmacniających układ nerwowy – kompleksu z grupy B. W kwestii kulinarnej są niezastąpionym składnikiem, który wzbogaci smak potraw o nuty orzechowo-serowe.

Drożdże – do picia czy w tabletkach?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Na rynku dostępne są dwie formy drożdży, które z łatwością możemy wprowadzić do codziennej diety. Drożdże spożywcze najłatwiej spożyć w postaci napoju, z kolei drożdże browarne w postaci tabletek.

Patison – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie warzywa o ciekawym kształcie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

W naszym klimacie patison nie jest warzywem trudnym do uprawy, choć mimo to, jest mało popularny. Ze względu na swoje walory smakowe jest bardzo ceniony w kuchni śródziemnomorskiej. Znajdziemy dla niego zastosowanie w potrawach smażonych, duszonych i gotowanych, możemy je również spożywać na surowo.

Otręby – sposób produkcji, wartości odżywcze, właściwości i rodzaje

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Niedoceniany produkt uboczny otrzymywany podczas przemiału zbóż, kryje w sobie bogactwo składników dietetycznych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Oprócz balastowego składnika – błonnika, który zbawiennie wpływa na stan jelit, otręby dostarczają licznych składników mineralnych, witamin oraz zapobiegają rozwojowi chorób krążenia i otyłości.

Hipowitaminoza pierwotna i wtórna – objawy, skutki i przyczyny niedoboru witamin

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Kolejna infekcja? Senność, zmęczenie, zawroty głowy? A może wypadające włosy i sucha, pękająca skóra? Jeśli tak być może cierpisz na hipowitaminozę. Oto przyczyny, objawy i możliwe skutki niedoboru witamin.

Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie i zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Kapusta towarzyszy ludziom już od starożytności, gdzie była uznawana za lekarstwo na wiele chorób, od problemów skórnych, po oczyszczanie organizmu i ważny element diety dla kobiet ciężarnych.

Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych składników.

Witaminy – które na co i gdzie je znaleźć

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Witaminy – wszyscy wiedzą, że potrzebne, ale już nie do końca wiedzą, dlaczego i gdzie mogą je znaleźć. Dziś zbierzemy dla Was wszystkie artykuły, które do tej pory pojawiły się na naszym portalu. Przyjrzymy się najważniejszym witaminom, odnajdziemy ich źródła i poznamy rolę w organizmie.

Tuńczyk – charakterystyka, wartości odżywcze, sposób przygotowania

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Tuńczyk kojarzy się nam głównie z metalową puszką, w której po otworzeniu znajdziemy kawałki soczystej ryby. Ta niezwykle uniwersalna ryba posiada bardzo interesujący skład.

Dieta w nadczynności tarczycy – wskazówki żywieniowe

Anna Mielczarek ponad miesiąc temu

Nadczynność tarczycy niesie za sobą wiele kłopotliwych objawów. Poznaj kilka zasad żywienia, które pozwolą ich uniknąć.

Suszone pomidory. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Suszone pomidory pasują do wielu dań. Dla wielbicieli ich smaku mamy dobre wiadomości. Suszone pomidory posiadają wiele składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Zdrowa i zbilansowana dieta najlepszym sposobem na piękne włosy

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Nie musisz kupować drogich kosmetyków, aby cieszyć się pięknymi i zdrowymi włosami. Wystarczy, że wprowadzisz do swojej diety zdrowe produkty i zadbasz o odpowiednią podaż wiamin.

Grzyby – poznajmy ich zalety i wady oraz cenne składniki

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Myślisz, że grzyby nie posiadają w sobie nic cennego oprócz walorów smakowych? A jednak włączenie ich do codziennej diety przyniesie Twojemu organizmowi mnóstwo pożytku. Przekonaj się sam!

Witamina B12 w diecie wegetariańskiej

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Utarło się przekonanie, że najbardziej narażeni na niedobory witaminy B12 są wegetarianie. Czy produkty zwierzęce to jedyne źródło kobalaminy?

Produkty dla wegetarian i nie tylko

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dieta wegetariańska ma swoje wady i zalety. Osoby, które się na nią decydują muszą zadbać o dobrze zbilansowaną dietę, zapewniającą im wszystkie niezbędne składniki, których niedobory mogą wystąpić po wykluczeniu z diety mięsa i jego pochodnych.

Rabarbar. Właściwości, witaminy, zastosowanie i przepis na wyśmienite ciasto

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Rabarbar kojarzy się wielu z beztroskim okresem wakacji, ciepła i odpoczynku. Wyśmienity smak surowego rabarbaru z cukrem, który podawała babcia, kompotu w upalne dni i domowego ciasta, pozostaje w pamięci na długo.