umami

Syndrom chińskiej restauracji – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mdłości, ból głowy, zlewne poty i zaczerwienie skóry po wyjściu z ulubionej chińskiej knajpki to niekoniecznie konsekwencje męczących wyrzutów sumienia po wątpliwie zdrowym posiłku. Możliwe, że cierpisz na rzadką dolegliwość zwaną syndromem chińskiej restauracji, której objawy pojawiają się zwykle po spożyciu orientalnych potraw. Czym więc mógł zawinić Twój ulubiony sos sojowy i czy powinieneś zmienić gusta smakowe?

Kubki smakowe na języku – funkcje, rodzaje i ciekawostki

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Poznaj funkcjonowanie zmysłu smaku! To dzięki niemu w końcu

Znaczenie smaku w rozwoju nawyków żywieniowych u dzieci

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Należy przekazywać dzieciom jak najlepsze nawyki żywieniowe. Co je zatem kształtuje i w jakim okresie naszego życia? Wiedza na ten temat z pewnością pozwoli Wam bez problemu ukierunkować swoje pociechy na zdrowy styl życia!

Grzyby – poznajmy ich zalety i wady oraz cenne składniki

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Myślisz, że grzyby nie posiadają w sobie nic cennego oprócz walorów smakowych? A jednak włączenie ich do codziennej diety przyniesie Twojemu organizmowi mnóstwo pożytku. Przekonaj się sam!

Umami – piąty element zagadki smaków

Joanna Rojkowicz ponad miesiąc temu

Każdy z nas doskonale potrafi odróżnić smak słony od słodkiego, czy gorzki od kwaśnego. Jak ma się sprawa z umami? Dowiedz się, jak go rozpoznać!