substancje antyodżywcze

Bakłażan – wartości odżywcze, przepisy. Jak przygotować bakłażana?

Weronika Knapczyk ponad miesiąc temu

Bakłażana najlepiej kupować w sezonie, czyli od lipca do października. Wówczas posiada on najwięcej wartości odżywczych. Choć oberżyna jest nadal mało popularnym warzywem w Polsce, to jednak zyskuje ono coraz większą popularność. Świetnie smakuje jako dodatek do dań w postaci past, sałatek, idealnie nadaje się do przygotowania przystawek, a także na grilla. Co skrywa w sobie bakłażan?

Kwas fitynowy – działanie nieporządane, źródła

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kwas fitynowy to ciemna strona ciemnego pieczywa. Ziarna zbóż, choć bogate w witaminy i pierwiastki, zawierają substancję antyodżywczą – rzeczony kwas fitynowy.

Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kilka słów o jarmużu – nowe doniesienia o starej jak świat roślinie. O tym, że warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a także estetyczny wygląd. W jaki sposób zielone liście jarmużu chronią nas przed nowotworem, zakażeniami bakteryjnymi i chorobami serca? O tym przeczytacie w poniższym artykule.

Błonnik w nadmiarze może szkodzić!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dziś wciąż mówi się o tym, aby zwiększyć podaż błonnika w diecie. Wiele osób przez małe spożycie warzyw dostarcza go stanowczo za mało. Jednak uwaga! Jego nadmiar również może spowodować poważne konsekwencje.

Nie wszystkie substancje w warzywach posiadają wartości odżywcze

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Mówi się, że warzywa to samo zdrowie, cenne witaminy i składniki mineralne. Oczywiście to prawda, jednak w składzie warzyw znajdziemy także substancje bez żadnych wartości odżywczych dla organizmu człowieka.

Prawidłowe prażenie nasion, czyli jak ograniczyć utratę cennych składników odżywczych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dobrze przeprowadzone prażenie w wysokiej temperaturze, pozwoli cieszyć się aromatycznym składnikiem bez nadmiernych strat wartości odżywczej. Jak więc prażyć poprawnie?

Goitrogeny, czyli substancje antyodżywcze występujące w żywności

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Często sięgamy po produkty takie jak brokuły, kalafior, soja czy orzeszki ziemne, tłumacząc swój wybór ich wysoką wartością odżywczą. Warto jednak pamiętać, że oprócz ich pozytywnego wpływu na nasz organizm, są one również źródłem składników antyodżywczych, będących potencjalnymi czynnikami nasilającymi niektóre jednostki chorobowe. Jednymi z takich składników są goitrogeny.

Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile.

Substancje antyodżywcze – czym są i czy należy się ich obawiać?

Justyna Piekara ponad miesiąc temu

Substancje antyodżywcze, jak sama nazwa wskazuje, mogą szkodliwie wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu. Czy należy się ich obawiać?