Naturalne zamienniki cukru – stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy, lukrecja
W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne.
Stewia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Stewia jest naturalną substancją słodzącą, kilkaset razy słodszą od zwykłego białego cukru. Przez Polskie Towarzystwo Dietetyki została uznana za najlepszy zamiennik sacharozy, gdyż liczne badania dowodzą, że jest bezpieczna w stosowaniu oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Stewia nie dostarcza kalorii, nie kumuluje się organizmie, działa hipoglikemizująco, immunosupresyjnie oraz przeciwzapalnie.
Trendy żywieniowe 2015 i zapowiedzi na kolejny rok!
Podsumowanie trendów i wydarzeń żywieniowych w 2015 roku oraz zapowiedź tego co będzie na topie w 2016 roku.
Biała śmierć – wyeliminuj zagrożenie
Wszystko o substancji, która wciąga, nęci, uzależnia od siebie i znajduje się wszędzie. Mowa oczywiście o cukrze!
Surowa, organiczna, ciemna, słodzona stewią – nowości w wyrobach czekoladowych
Surowa, wyprodukowana wyłącznie z organicznych składników czy ciemna z ogromną zawartością masy kakaowej? A może czekolada bez dodatku cukru, słodzona wyłącznie stewią? Nowości w wyrobach czekoladowych – w które warto inwestować, a które omijać szerokim łukiem?
Coca-Cola – porównanie składu popularnych napojów
Na rynku obecne są 4 rodzaje Coca-Coli: Coca-Cola, Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero i Coca-Cola Life. Czym właściwie się różnią? I która z nich jest najlepsza?
Stewia i aspartam stosowane na co dzień wpływają na nasze zdrowie - sprawdź ich właściwości
Co powinniśmy wiedzieć o znanych nam słodzikach? Czy zła opinia o aspartamie jest uzasadniona?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !