słodziki

Jak zrobić syrop klonowy? Indeks glikemiczny, kalorie, cena. Gdzie kupić syrop klonowy?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

W obecnych czasach coraz więcej osób uzależnionych jest od smaku słodkiego. Stosowane są różne jego formy, od tych mniej do bardziej zdrowych. Jedną z nich jest syrop klonowy, który poza niezwykle zadowalającym smakiem jest produktem przeznaczonym także dla wegan, a może nawet diabetyków! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym produkcie.

Maltitol – właściwości słodziku i szkodliwość

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Postęp technologii żywności pozwala cieszyć się słodkim smakiem niemal bez ryzyka przybrania na masie ciała. Jednym z zamienników cukru jest maltitol. Jakie ma on właściwości? Czy może być szkodliwy?

Erytrol – właściwości, szkodliwość, cena. Co wybrać erytrol czy ksylitol?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Gonitwa za odnalezieniem alternatywy dla cukru doprowadziła do rozpowszechnienia wielu związków słodzących zarówno tych naturalnych, jak i tych syntetycznych. Wśród nich doceniony został także erytrol. Przeczytaj artykuł i sprawdź czym jest i jakie cechują go właściwości!

Czym można posłodzić herbatę? Słodzik zamiast cukru?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

W ostatnich latach konsumpcja czystego białego cukru w Polsce spadła. Wynika to w dużej mierze z faktu, że coraz więcej osób wykazuje zainteresowanie zdrową dietą. Niemniej jednak spożycie cukru ogółem rośnie, ponieważ jest on zawarty w wielu produktach spożywczych, nawet takich, których byśmy o to nie podejrzewali [1].

Niebezpieczne dla zdrowia składniki napojów gazowanych

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że słodkie napoje gazowane wywierają tylko negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają spore ilości cukru oraz innych dodatków, które pełnią ważną rolę we współczesnym przemyśle spożywczym. Jednak czy aby na pewno konieczne jest ich dodawanie do napojów?

Tagatoza – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie, cena

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tagatoza to mało znany i rzadko wykorzystywany zamiennik cukru. Mimo dobrej przydatności technologicznej i korzystnych walorów zdrowotnych najczęściej używa się ją na skalę przemysłową jako dodatek do mieszaniny innych substancji słodzących. Jakie właściwości dla zdrowia posiada tagatoza i co stoi na przeszkodzie do jej codziennego stosowania?

Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie.

Stewia – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stewia jest naturalną substancją słodzącą, kilkaset razy słodszą od zwykłego białego cukru. Przez Polskie Towarzystwo Dietetyki została uznana za najlepszy zamiennik sacharozy, gdyż liczne badania dowodzą, że jest bezpieczna w stosowaniu oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Stewia nie dostarcza kalorii, nie kumuluje się organizmie, działa hipoglikemizująco, immunosupresyjnie oraz przeciwzapalnie.

Jaggery, czyli właściwości mało popularnego zamiennika cukru białego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jaggery – cukier palmowy używany w kuchni Dalekiego Wschodu. Jak przebiega proces jego wytwarzania, czym się charakteryzuje i do czego można go używać?

Słodziki – wady i zalety zamienników cukru

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Coraz więcej z nas szuka jednak alternatywy dla białych kryształów, które osłodzą życie równie skutecznie, co biały cukier, nie przynosząc jednocześnie tylu negatywnych skutków zdrowotnych. Czy wszystkie słodziki to idealna, pozbawiona wad alternatywa dla sacharozy? Jakie są plusy i minusy używania zamienników cukru?

Sukraloza – słodzik, którego lepiej nie mieć w organizmie

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Wyścig producentów żywności, chcących stworzyć produkt idealny, czyli smaczny i niskokaloryczny, niestety odbija się na zdrowiu konsumentów. Przykładem może być zastosowanie sukralozy.

Unikaj produktów zawierających aspartam!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Produkty „zero”, „light” swoją niską kaloryczność zawdzięczają głównie zamiennikom cukru. Dzięki temu zachowują swój smak i nie zawierają dużo kalorii. Dla osób dbających o linię, wydają się być idealnymi produktami. Dlaczego tak niej jest?

Lucuma – właściwości, skład oraz zastosowanie naturalnego słodzika

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jednym z mniej znanych, a równie godnych uwagi naturalnych słodzików jest lucuma – mały owoc o bogatym wnętrzu odżywczym, który z powodzeniem dołączyć może do coraz szerszego grona superfoods!

Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?

Sukraloza – właściwości, skutki uboczne i zastosowanie

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Konsumenci nie są w pełni przekonani co do pozytywnego oddziaływania słodzików na dietę, równocześnie nie mając pewności, iż ich wykorzystywanie nie odbije się negatywnie na ich stanie zdrowia. Jednym ze stosunkowo nowych słodzików jest sukraloza, pochodna sacharozy, różniąca się od niej dodatkowymi atomami chloru.

Erytrol – występowanie, otrzymywanie, właściwości i zastosowanie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Lepsza alternatywa dla cukru, czy szkodliwy dla zdrowia słodzik? Poznajcie erytrol!

Coca-Cola – porównanie składu popularnych napojów

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Na rynku obecne są 4 rodzaje Coca-Coli: Coca-Cola, Coca-Cola Light, Coca-Cola Zero i Coca-Cola Life. Czym właściwie się różnią? I która z nich jest najlepsza?

5 grup „zdrowych” produktów, które rujnują Twoją dietę cz.1

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Nie wystarczy po prostu zdrowo jeść, aby zachować dobre samopoczucie, uchronić się od chorób oraz wyglądać szczupło i atrakcyjnie. Zdrowe produkty, tak samo jak te z zakazanej półki, bardzo łatwo przedawkować – niekontrolowane ich jedzenie może wręcz wpływać negatywnie na założone cele zdrowotne. Szczególnie niebezpieczne jest 5 grup produktów, które wg mnie są największym nieporozumieniem na rynku żywności „fit” . Poznajmy je.

Aspartam. Cała prawda o długotrwałym stosowaniu popularnego słodziku

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Jak to w końcu jest z tym aspartamem? Popularny słodzik szkodzi czy nie? Przeczytaj wyniki najnowszych badań i zdecyduj, czy lepiej go unikać, a może nie.

Popularne zamienniki cukru i tłuszczu, czyli co kryją w sobie produkty typu light

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Żywność typu „light” w ostatnim czasie stała się bardzo popularna, ale czy wiemy co sprawia, że takie produkty wyróżniają się niższą kalorycznością w porównaniu do tradycyjnych?