Pasta tahini – właściwości, cena, gdzie kupić. Jak zrobić tahini i do czego je wykorzystać?
Pasta tahini może stanowić zarówno dodatek do wielu potraw, jak i bazę do przygotowania innych produktów spożywczych. Czym jest pasta tahini i w jakich cenach można ją spotkać w sklepach?
Chałwa – skład, właściwości, przepis. Czy chałwa jest zdrowa?
Z czego zrobiona jest chałwa? Dowiedz się, jak wpływa na zdrowie i czy warto zrobić ją samodzielnie.
Sezam – właściwości lecznicze. Jak jeść sezam?
Sezam to surowiec znany praktycznie każdemu. Często spotykany jest na skórce chleba, jako dodatek do ciast i deserów, a także w formie przekąski, t. j. sezamki, a nawet pasty zwanej Tahini. Cenimy go za niepowtarzalny aromat. Nie każdy wie, że jego zdrowotne właściwości są znacznie cenniejsze. Wpływa leczniczo na wszelkie choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę, nowotwory, a nawet w przypadku uszkodzenia wątroby. Jego działanie jest szerokie i z pewnością warte większej uwagi.
Czarny sezam – właściwości. Czarny sezam a czarnuszka
Kuchnia Dalekiego Wschodu charakteryzuje się wyrazistością, bogactwem smaku i aromatu i nieprzeciętnym zastosowaniem z pozoru prostych produktów. Czarny sezam wykorzystywany jest chętnie w kuchni koreańskiej, która blisko jest spokrewniona z kuchnią chińską i japońską, w których również sezam czarny wiedzie prym.
Sezam – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy
Wszyscy zapewne znają sezam, a szczególnie popularne sezamki – słodki, chrupiący przysmak. Jednak czy sezam ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne? Oczywiście, że tak! Poznajmy moc nasion sezamu i przepisy z jego dodatkiem.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !