Aronia – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie
Żywność, która ma najlepszy wpływ na zdrowie człowieka zyskała miano funkcjonalnej lub prozdrowotnej. Na szczególną uwagę zasługują owoce jagodowe, a wśród nich niedoceniana aronia, która charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjanów oraz innych polifenoli.
Dieta sirtfood – zasady, efekty, wady i zalety
Zakłada się, iż sirtfood to nowa strategia zachowania zdrowia i przedłużenia młodości. Czy dieta sirtfood jest zatem ''rewolucyjną'' metodą na odchudzanie i poprawę ogólnego stanu zdrowia? Przekonajmy się.
Ocet balsamiczny – właściwości, zastosowanie, przepisy
Ocet spirytusowy, ocet winny, jabłkowy czy też balsamiczny. Każdy z wymienionych posiada odmienne właściwości wpływające na nasz organizm oraz poprawiające jakość smakowo-organoleptyczną potraw. Ocet balsamiczny o gęstej konsystencji i ciemnobrązowym zabarwieniu jest słodko-kwaśny w smaku i sprawdzi się jako element sosów dodanych do świeżych sałat i surowych warzyw czy też deserów owocowych.
Czarny bez i borówki mogą pomóc w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy
Czarny bez i borówki to bogate źródła polifenoli. To właśnie te cenne przeciwutleniacze mogą przyczynić się do skutecznej profilaktyki i leczenia wrzodów żołądka i jelit.
Dobra wiadomość dla fanów popcornu!
Jak dowodzą naukowcy University of Scranton w Pensylwanii popcorn to nie tylko pusta i niezdrowa przekąska. Zapewniają, że posiada on tyle samo cennych polifenoli co warzywa i owoce.
Nie daj się nabić w butelkę , czyli jak wybrać dobrej jakości oliwę z oliwek
Jak spośród wielu butelek dostępnych na sklepowych regałach, wybrać tę najlepszą? Czym kierować się przy wyborze? Warto dowiedzieć się, czym charakteryzuje się dobra oliwa, by… nie dać się nabić w butelkę.
Wchłanianie żelaza hemowego i niehemowego z pożywienia
Żelazo cechuje się niską przyswajalnością, ponieważ istnieje wiele czynników, które obniżają jego wchłanialność z układu pokarmowego.
Polifenole skuteczne w prewencji chorób układu krążenia
Naukowcy z projektu BACCHUS udowodnili, że polifenole są skutecznym środkiem w prewencji chorób układu krążenia.
Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu
Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile.
Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki
Polifenole to niezwykle ważne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !