polifenole

Aronia – właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Żywność, która ma najlepszy wpływ na zdrowie człowieka zyskała miano funkcjonalnej lub prozdrowotnej. Na szczególną uwagę zasługują owoce jagodowe, a wśród nich niedoceniana aronia, która charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjanów oraz innych polifenoli.

Dieta sirtfood – zasady, efekty, wady i zalety

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Zakłada się, iż sirtfood to nowa strategia zachowania zdrowia i przedłużenia młodości. Czy dieta sirtfood jest zatem ''rewolucyjną'' metodą na odchudzanie i poprawę ogólnego stanu zdrowia? Przekonajmy się.

Ocet balsamiczny – właściwości, zastosowanie, przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Ocet spirytusowy, ocet winny, jabłkowy czy też balsamiczny. Każdy z wymienionych posiada odmienne właściwości wpływające na nasz organizm oraz poprawiające jakość smakowo-organoleptyczną potraw. Ocet balsamiczny o gęstej konsystencji i ciemnobrązowym zabarwieniu jest słodko-kwaśny w smaku i sprawdzi się jako element sosów dodanych do świeżych sałat i surowych warzyw czy też deserów owocowych.

Czarny bez i borówki mogą pomóc w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czarny bez i borówki to bogate źródła polifenoli. To właśnie te cenne przeciwutleniacze mogą przyczynić się do skutecznej profilaktyki i leczenia wrzodów żołądka i jelit.

Dobra wiadomość dla fanów popcornu!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Jak dowodzą naukowcy University of Scranton w Pensylwanii popcorn to nie tylko pusta i niezdrowa przekąska. Zapewniają, że posiada on tyle samo cennych polifenoli co warzywa i owoce.

Nie daj się nabić w butelkę , czyli jak wybrać dobrej jakości oliwę z oliwek

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jak spośród wielu butelek dostępnych na sklepowych regałach, wybrać tę najlepszą? Czym kierować się przy wyborze? Warto dowiedzieć się, czym charakteryzuje się dobra oliwa, by… nie dać się nabić w butelkę.

Wchłanianie żelaza hemowego i niehemowego z pożywienia

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Żelazo cechuje się niską przyswajalnością, ponieważ istnieje wiele czynników, które obniżają jego wchłanialność z układu pokarmowego.

Polifenole skuteczne w prewencji chorób układu krążenia

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Naukowcy z projektu BACCHUS udowodnili, że polifenole są skutecznym środkiem w prewencji chorób układu krążenia.

Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile.

Polifenole – naturalne przeciwutleniacze, które wymiatają wolne rodniki

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Polifenole to niezwykle ważne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, chroniąc nas przed chorobami.