pleśń

Pleśń na owocach. Jak przechowywać owoce?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Pleśń – nieproszony gość w misce z owocami. Jak przechowywać żywność, żeby pojawiał się jak najrzadziej?

Zatrucie pleśnią – objawy, leczenie zatrucia

Paulina Grupa ponad miesiąc temu

Mimo, że liczne gatunki pleśni wykorzystywane są w produkcji żywności i farmaceutyce, u większości osób nie wywołują pozytywnych skojarzeń. Wszystko za sprawą niekorzystnego działania na przechowywaną żywność. Pleśnie mogą powodować psucie, gnicie i rozkład produktów żywnościowych, sprawiając, że stają się one niezdatne do spożycia. Jakie zagrożenie niesie ze sobą obecna w żywności pleśń?

Patulina – niebezpieczna pleśń na owocach

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Mechaniczne uszkodzenie owoców bądź warzyw może stanowić doskonałą drogę dla rozwoju grzybów strzępkowych, które w efekcie produkują szkodliwą toksynę zwaną patuliną. Charakterystyczna brązowa plama na skórce owocu oraz wydostawanie się soku z jego wnętrza może świadczyć o obecności toksycznej substancji.

Pleśń, drobnoustroje i bakterie w żywności. Sposoby, które pozwolą rozpoznać Ci nieświeży pokarm!

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Poznaj sposoby, które pomogą Ci odróżnić świeży pokarm od tego zepsutego.

Mikotoksyny – podział, drogi narażenia oraz objawy i leczenie zatrucia

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Czy zdarza ci się zeskrobać pleśń z powierzchni dżemu albo odciąć fragment zajętego grzybem owocu? To nie jest rozwiązanie. Grzyb mógł zdążyć wytworzyć toksynę, którą ty zjadłeś ze smakiem.