Pieczywo chrupkie czy tradycyjne – które lepsze?
Pieczywo chrupkie to niemal symbol zdrowego odżywiania. Skąd wziął się ten mit i jak jest naprawdę?
Wykluczenie chleba a zalecenia zdrowej i zbilansowanej diety
Wiele osób przechodząc na diety odchudzające w pierwszej kolejności rezygnują z pieczywa. Czy słusznie?
Produkty pozwalające utrzymać uczucie sytości na dłużej
To, czy posiłek będzie bardziej sycący zależy od jego składu i proporcji białek, tłuszczów, węglowodanów oraz błonnika. Jakie produkty pozwalają oddalić uczucie głodu na dłużej?
Węglowodany. Podział, istotność w diecie i wpływ wartości IG
Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Są łatwo dostępne, a spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie przysporzy kłopotu. W organizmie człowieka spełniają bardzo ważne funkcje: zapasowe, energetyczne i podporowe.
Przepis na rozgrzewającą zupę czosnkową
W chłodne zimowe dni na naszych stołach powinny królować potrawy wzmacniające odporność. Zupa czosnkowa to doskonałe danie rozgrzewające, oprócz znakomitych walorów smakowych posiada, także działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwpasożytnicze.
Jedzenie kolacji – cała prawda o wpływie wieczornego posiłku na naszą sylwetkę!
Czy powinniśmy jeść kolacje, a jeśli tak to na co się zdecydować?
Co zrobić na śniadanie, aby było zdrowe i dietetyczne?
Mówi się że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i tym razem jest w tym wiele prawdy.
Piramida zdrowego żywienia, czyli recepta na aktywne życie
Chcemy jeść zdrowo, lecz czytając różne książki gubimy się w proporcjach jedzenia jakie powinniśmy przyjmować, dlatego sprawdź co na ten temat mówi nam piramida zdrowego żywienia.