olej słonecznikowy

Kwas linolowy – działanie i występowanie

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Kwas linolowy jest kwasem tłuszczowym powszechnie uznawanym za korzystny z punktu widzenia odżywczego. Uznany został nawet jako składnik niezbędny w diecie – jakie ma właściwości i w jakich pokarmach występuje?

Olej słonecznikowy – właściwości. Ssanie oleju słonecznikowego – efekty i skutki uboczne

W ostatnich latach olej słonecznikowy stał się popularnym źródłem tłuszczu, chętnie wykorzystywanym w przemyśle spożywczym i naszej codziennej kuchni. Ze względu na swój uniwersalny charakter z powodzeniem stosowany jest do potraw na zimno, a także tych poddawanych obróbce termicznej.

Olej rafinowany i nierafinowany – różnice

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Olej do smażenia, czy jest równie dobry do sałatek? Czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Warto znać różnicę, aby dostosować najlepszy olej do swoich wymagań kulinarnych.

Smażenie bez tłuszczu a ... zdrowe smażenie na oleju

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Smażenie na tłuszczu wcale nie musi być niezdrowe. Jednak czy każdy z nas wie, jak dobrze smażyć, aby nie zaszkodzić naszemu organizmowi?