Leczenie naturalne niedoczynności tarczycy. Zioła na niedoczynność tarczycy
Niedoczynnością tarczycy określamy stan kliniczny, w którym tarczyca nie produkuje wystarczającej ilości hormonów T3 i T4 dla aktualnych potrzeb organizmu, co powoduje w badaniach laboratoryjnych obniżenie stężenia wspomnianych hormonów. W odpowiedzi na niskie stężenie T3 i T4 dochodzi do nadmiernej produkcji TSH (hormon tyreotropowy) przez przysadkę mózgową, który stymuluje tarczycę do wydzielania hormonów. Charakterystycznymi objawami niedoczynności tarczycy są przyrost masy ciała, uczucie ciągłego zimna, senność, depresja, zaburzenia pamięci, zaparcia, sucha skóra oraz zaburzenia miesiączkowania.
Dieta przy niedoczynności tarczycy. Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy?
W obecnych czasach niedoczynność tarczycy jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób. Warto wspomnieć, że popularnie występujące wśród kobiet Hashimoto to również przypadłość związana z niedoczynnością gruczołu.
Niedoczynność tarczycy u dzieci – objawy i dieta
Niedoczynność tarczycy to coraz powszechniej występująca jednostka chorobowa. Najczęściej kojarzy nam się z osobami dorosłymi, jednak w literaturze możemy znaleźć takie jej odmiany, które związane są z wiekiem dziecięcym lub nawet noworodkowym.
Niedoczynność tarczycy u dzieci – objawy i skutki, leczenie
Tarczyca jest gruczołem położonym w okolicy szyi po obu stronach tchawicy. Rolą tarczycy jest produkowanie hormonów tyroksyny (T3) i trójjodotyroniny (T4), które odpowiadają za prawidłowy metabolizm energetyczny organizmu. Prawidłowe działanie tarczycy jest uzależnione od funkcjonowania podwzgórza oraz przysadki mózgowej. Gdy dojdzie do zaburzenia działania tarczycy, podwzgórza lub przysadki stwierdza się nadczynność lub niedoczynność tarczycy.
Niedoczynność tarczycy – a tycie, dieta odchudzająca. Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?
Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?
Niedoczynność tarczycy a ciąża – przyczyny. Co jeść przy niedoczynności tarczycy?
Czy niedoczynność tarczycy może być niebezpieczna dla przebiegu ciąży? Jakie są przyczyny jej powstawania i na jakie składniki pokarmowe powinniśmy zwrócić uwagę w naszej diecie, by złagodzić jej objawy?
Niedoczynność tarczycy – objawy, leczenie, dieta
Coraz częściej obserwuje się występowanie niedoczynności tarczycy, zwłaszcza wśród kobiet między 30. a 50. rokiem życia. Czasem pierwsze objawy mogą nie nasunąć podejrzeń o problemach hormonalnych. Warto więc wiedzieć na co zwracać uwagę i co powinno być dla nas znakiem ostrzegawczym.
Morszczyn pęcherzykowaty – właściwości, zastosowanie, suplementacja
Morszczyn pęcherzykowaty to mniej „sławny” na rynku suplementów diety glon. Mimo tego, iż sławą ustępuje bardziej znanym algom, takim jak kelp czy chlorella, może pochwalić się równie korzystnym działaniem na organizm. Jego główne zalety to przyspieszenie pracy tarczycy i pomoc w redukcji masy ciała. Jakie inne właściwości ma morszczyn pęcherzykowaty i czy warto włączyć go do codziennej suplementacji?
Forskolina – właściwości, zastosowanie i suplementy diety z pokrzywą indyjską
Rynek suplementów diety oferuje nam coraz nowsze środki wspomagające odchudzanie. Choć w zdecydowaną większość nie warto inwestować, są wśród nich takie, które faktycznie mogą wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej oraz polepszyć ogólne samopoczucie. Jednym z nich jest forskolina zawarta w pokrzywie indyjskiej. Jakie są właściwości i zastosowanie tego związku roślinnego i jakie korzyści zdrowotne można z niego czerpać?
Dieta bezglutenowa w chorobach tarczycy – Hashimoto i niedoczynność gruczołu
Ostatnie doniesienia wskazują, iż eliminacja glutenu u osób z zaburzoną pracą gruczołu tarczowego przynosi pozytywne efekty. Czy istnieje więc zasadność stosowania diety bezglutenowej w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto?
Wpływ diety wegetariańskiej na cukrzycę i niedoczynność tarczycy
Jak dieta wegetariańska wpływa na stan zdrowia osób z cukrzycą i niedoczynnością tarczycy? Czy może wspierać leczenie wymienionych chorób, czy też jest niewskazana w ich przypadku?
Goitrogeny, czyli substancje antyodżywcze występujące w żywności
Często sięgamy po produkty takie jak brokuły, kalafior, soja czy orzeszki ziemne, tłumacząc swój wybór ich wysoką wartością odżywczą. Warto jednak pamiętać, że oprócz ich pozytywnego wpływu na nasz organizm, są one również źródłem składników antyodżywczych, będących potencjalnymi czynnikami nasilającymi niektóre jednostki chorobowe. Jednymi z takich składników są goitrogeny.
Nieorganiczna forma jodu – wpływ na organizm i jego źródła w żywności
Wiele osób cierpi na niedobór jodu. Warto dowiedzieć się, w jakiej formie najlepiej przyjmować ten ważny pierwiastek, aby organizm mógł go w pełni wykorzystać. Czy jod w każdej postaci jest dla nas bezpieczny?
Dieta w niedoczynności tarczycy – wskazówki żywieniowe
W niedoczynności tarczycy najbardziej kłopotliwymi objawami są nadmierna masa ciała, uczucie zimna oraz senność. Jak się odżywiać, aby zniwelować uporczywe dolegliwości?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !