Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?
Mrożenie produktów spożywczych jest świetnym sposobem przedłużania ich trwałości i pozwala na zrobienie zimowych zapasów. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku sezonowych owoców i warzyw. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się smacznymi i pełnowartościowymi potrawami nie tylko latem, ale praktycznie przez cały rok.
Konserwowanie żywności – mrożenie, suszenie, pasteryzacja, tyndalizacja, maceracja
Konserwowanie żywności ma na celu zachowanie i utrzymanie świeżości produktu, czystości mikrobiologicznej oraz odpowiedniej wartości odżywczej żywności poprzez zastosowanie metod fizycznych, chemicznych i biologicznych. Każdy produkt, który dostępny jest w sklepie, a jego termin przydatności do spożycia jest długi musiał być wcześniej zakonserwowany.
Mrożenie – co można a czego nie można mrozić
Jakich produktów nie powinno się mrozić?
„Dieta dla leniwych” – czyli maksimum efektów i minimum wysiłku
Zdrowe odżywianie nie koniecznie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni i dniami planowania posiłków. Wystarczy bowiem kilka sprytnych rozwiązań, by nawet rasowy leniuch mógł prowadzić całkiem zdrową dietę!
W proszku, w tabletkach, mrożone, liofilizowane – które jagody acai wybrać?
Świeżych owoców w Polsce niestety nie dostaniem, ale za to na rynku pojawiają się inne formy tych zdrowych owoców. Które z nich są najlepsze?
6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa
Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej.
Wypieki z ciasta głęboko mrożonego – produkcja i regulacje prawne
Zdarza Ci się skusić na ciepłe pieczywo z supermarketu? Uważaj na wypieki z ciasta głęboko mrożonego, które tylko udają świeży chleb.
Proste i praktyczne przekąski dla zapracowanych
Nawet, gdy nie masz czasu, a w pracy wszystko miało być na wczoraj, nie zapominaj o zdrowym odżywianiu! Oto parę pomysłów, które pomogą Ci wszystko pogodzić.
Niekonwencjonalne metody obróbki, przygotowania i przechowywania produktów
Czy wiesz jak dalece posunęła się technologia w zakresie obróbki, przechowywania i przygotowania żywności? Koniecznie zapoznaj się z najnowocześniejszymi metodami.
Niezawodne sposoby na przechowywanie żywności w lodówce i zamrażarce!
Jak przechowywać zakupioną żywność, aby dłużej zachowała świeżość i ładny wygląd? Jakie są zasady przechowywania artykułów spożywczych? Poznajmy parę cennych wskazówek.
Mrożenie warzyw, a utrata witamin - czy to aby na pewno zdrowe?
Mrożone warzywa wraz z owocami jako dodatek do diety poprawią naszą odporność przez cały rok, zachowując swoje wartości przy właściwym przechowywaniu.
Czy mrożone owoce tracą witaminy? Jak je rozmrażać?
Mrożonki są idealnym dodatkiem do naszego jadłospisu, gdy sezon zbiorów jest już wspomnieniem. Warto pamiętać o nich jako o naturalnym zastrzyku witamin znacznie lepszym niż jakiekolwiek suplementy.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !