mrożonki

Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Mrożenie produktów spożywczych jest świetnym sposobem przedłużania ich trwałości i pozwala na zrobienie zimowych zapasów. Szczególnie dobrze sprawdza się w przypadku sezonowych owoców i warzyw. Dzięki mrożeniu możemy cieszyć się smacznymi i pełnowartościowymi potrawami nie tylko latem, ale praktycznie przez cały rok.

Konserwowanie żywności – mrożenie, suszenie, pasteryzacja, tyndalizacja, maceracja

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Konserwowanie żywności ma na celu zachowanie i utrzymanie świeżości produktu, czystości mikrobiologicznej oraz odpowiedniej wartości odżywczej żywności poprzez zastosowanie metod fizycznych, chemicznych i biologicznych. Każdy produkt, który dostępny jest w sklepie, a jego termin przydatności do spożycia jest długi musiał być wcześniej zakonserwowany.

Mrożenie – co można a czego nie można mrozić

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jakich produktów nie powinno się mrozić?

„Dieta dla leniwych” – czyli maksimum efektów i minimum wysiłku

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zdrowe odżywianie nie koniecznie musi wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni i dniami planowania posiłków. Wystarczy bowiem kilka sprytnych rozwiązań, by nawet rasowy leniuch mógł prowadzić całkiem zdrową dietę!

W proszku, w tabletkach, mrożone, liofilizowane – które jagody acai wybrać?

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Świeżych owoców w Polsce niestety nie dostaniem, ale za to na rynku pojawiają się inne formy tych zdrowych owoców. Które z nich są najlepsze?

6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej.

Wypieki z ciasta głęboko mrożonego – produkcja i regulacje prawne

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Zdarza Ci się skusić na ciepłe pieczywo z supermarketu? Uważaj na wypieki z ciasta głęboko mrożonego, które tylko udają świeży chleb.

Proste i praktyczne przekąski dla zapracowanych

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Nawet, gdy nie masz czasu, a w pracy wszystko miało być na wczoraj, nie zapominaj o zdrowym odżywianiu! Oto parę pomysłów, które pomogą Ci wszystko pogodzić.

Niekonwencjonalne metody obróbki, przygotowania i przechowywania produktów

Weronika Jarmużek ponad miesiąc temu

Czy wiesz jak dalece posunęła się technologia w zakresie obróbki, przechowywania i przygotowania żywności? Koniecznie zapoznaj się z najnowocześniejszymi metodami.

Niezawodne sposoby na przechowywanie żywności w lodówce i zamrażarce!

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Jak przechowywać zakupioną żywność, aby dłużej zachowała świeżość i ładny wygląd? Jakie są zasady przechowywania artykułów spożywczych? Poznajmy parę cennych wskazówek.

Mrożenie warzyw, a utrata witamin - czy to aby na pewno zdrowe?

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Mrożone warzywa wraz z owocami jako dodatek do diety poprawią naszą odporność przez cały rok, zachowując swoje wartości przy właściwym przechowywaniu.

Czy mrożone owoce tracą witaminy? Jak je rozmrażać?

Damian Adamiak ponad miesiąc temu

Mrożonki są idealnym dodatkiem do naszego jadłospisu, gdy sezon zbiorów jest już wspomnieniem. Warto pamiętać o nich jako o naturalnym zastrzyku witamin znacznie lepszym niż jakiekolwiek suplementy.