Miód manuka – właściwości, zastosowanie, opinie
Od wieków człowiek interesował się pszczołami, podejmował próby analiz produktów wytwarzanych przez te pożyteczne owady. Na przestrzeni dziejów miód pszczeli stał się nie tylko słodkim smakołykiem, ale także cennym lekarstwem na wszelkie choroby.
10 zalet spożywania miodu manuka
Miody należą do grupy produktów naturalnych, które są źródłem wielu cennych składników. Na świecie znanych jest wiele odmian miodów pszczelich, jednakże na szczególną uwagę zasługuje miód manuka, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Poznajmy 10 zalet spożywania miodu manuka.
Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów
Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?
Miód manuka łagodzi objawy aż 8 chorób!
Na rynku obecnych jest wiele rodzajów miodów. Ostatnio dużą popularnością cieszy się miód manuka! Zobacz w jakich schorzeniach może przynieść Ci ulgę!
Miód manuka skuteczny w prewencji zakażania Helicobacter pylori
Ten popularny ostatnimi czasy miód może skutecznie pomóc w leczeniu zakażenia Helicobacter pylori. Jednak to tylko jedna z niezwykłych właściwości tego nowozelandzkiego smakołyku.
Wysoki IG żywności głównym winowajcą występowania trądziku!
Według badań dr Steventon dieta wpływa na kondycję naszej cery. Wybierając produkty o wysokim IG zwiększamy ryzyko występowania trądziku.
Miód manuka nie tylko na trądzik i cukrzycę - jakie jeszcze wykazuje właściwości?
Właściwości miodu zależą od rośliny z jakiej jest wytwarzany, a co oferuje krzew manuka?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !