makaron

Semolina – co to jest, właściwości. Makaron i mąka z semoliny

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Semolina jest surowcem służącym do przygotowania kasz oraz makaronów. Produkty z jej udziałem pojawiły się na sklepowych półkach niedawno i szybko zdobyły popularność. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym tak naprawdę jest semolina i czy warto ją spożywać.

Makaron – skład, rodzaje, na diecie, potrawy z makaronem. Jak zrobić makaron?

Marzena Kasprzak ponad miesiąc temu

Makaron – czy mogę jeść go na diecie?

Pszenica durum – mąka i makaron durum. Jaki makaron wybrać?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym różni się mąka durum od mąki zwykłej? Jaki makaron warto wybierać do codziennych dań?

Makaron shirataki – skład, wpływ na odchudzanie, skutki uboczne, cena

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Niskokaloryczny, beztłuszczowy, niskowęglowodanowy, bezglutenowy… wydawać by się mogło, iż makaron shirataki – znany również pod nazwą konjac – jest produktem spełniającym wymagania wszystkich najpopularniejszych ostatnio diet. Co właściwie zawiera makaron „bez-” , jakie właściwości sprawiają, że jest tak chętnie polecany w dietach i… czy zero kalorii to również zero wyrzutów sumienia?

Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz swój ulubiony!

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Słowo "makaron" funkcjonuje już od średniowiecza i mianem tym określano wszystkie rodzaje pasty. Przedstawiamy przegląd najbardziej popularnych włoskich makaronów.

Mąka pszenna i żytnia – typy i możliwości ich wykorzystania

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stojąc przed sklepową półką pełną prostokątnych, papierowych paczuszek wypełnionych zmielonymi ziarnami zboża, możemy spotkać się z problemem, jaką mąkę wybrać i o czym informuje nas numer określający jej typ. Warto wiedzieć, że przede wszystkim naprowadza na najlepszy sposób jej wykorzystania.

Przepis na spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Przepis na pyszne i zdrowe spaghetti!

Pasta party – makaron a dieta sportowców

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Słynne pasta party organizowane przed zawodami sportowymi, szczególnie biegami na długie dystanse, mają swoje uzasadnienie. Makaron stanowi bardzo dobre źródło potrzebnej dla sportowców energii.

Dlaczego pszenica twarda jest lepsza od innych?

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Z pewnością nieraz widzieliście na półkach sklepowych makarony wykonane z pszenicy durum. Czy wiecie czym one się różnią od makaronów wykonanych ze zwykłej mąki? Jeśli nie, przeczytajcie artykuł Klaudii Niemiry, a Wasze zakupy staną się o wiele prostsze.

Tagliatelle ze szpinakiem i piersią z kurczaka

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Moją dzisiejszą propozycją na danie z makaronem jest Tagliatelle ze szpinakiem. To szybkie w przygotowaniu, pożywne oraz sycące danie, które zaspokoi kubki smakowe niejednego smakosza.

Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Któż z nas nie ma ulubionej potrawy z klasyki kuchni włoskiej? Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie, słynie z prostych, aczkolwiek wyśmienitych przepisów, świeżych warzyw, ziół i oczywiście różnych rodzajów makaronów. Włoskie smaki często są przez nas odtwarzane i z chęcią wracamy za pośrednictwem włoskich dań do słonecznej Italii.

Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Odpowiednio zbilansowana dieta redukująca nie musi być niesmaczna oraz monotonna. Może zawierać wiele urozmaiconych, pełnowartościowych posiłków takich jak np. kurczak curry z mleczkiem kokosowym.

Kurczak z makaronem i szpinakiem

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Przerwy pomiędzy posiłkami nie powinny być dłuższe, niż około 3 godziny, dlatego warto zakupić lunchbox i przygotować pełnowartościowy posiłek. Szybkie, smaczne, danie, które możecie zabrać ze sobą do szkoły lub pracy to kurczak z pełnoziarnistym makaronem oraz szpinakiem.

Przepis na makaron z sosem pomidorowym i anchois

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Dzisiaj propozycja dla wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej, czyli makaron z sosem pomidorowym i anchois. Połączenie składników daje bardzo pożywne danie o intensywnym smaku i aromacie.