mąka

Właściwości lecznicze mąki ziemniaczanej – skuteczna na włosy, twarz i odparzania

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Mąka ziemniaczana to drobny, biały proszek, bez obcych zapachów i posmaków, zawierający ok. 84% skrobi, uzyskiwanej z bulw ziemniaków. Produkt ten nie jest rozpuszczalny się w zimnej wodzie, w połączeniu z gorącą wodą tworzy krystaliczny kleik, który znalazł szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Poznajmy zatem jej właściwości lecznicze i sposób wykorzystania.   

Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie. Fit przepisy z mąką kokosową

Martyna Jaros Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Co warto wiedzieć o mące kokosowej? Pomaga czy szkodzi? Sprawdź do czego jej użyć i czy jest zdrowa.

Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

Mąka z tapioki jest wytwarzana z bulw manioku jadalnego (Manihot esculenta Crantz). Roślina ta pochodzi z Brazylii, stanowi znaczny udział w diecie mieszkańców Afryki i Azji. Mąka powstaje poprzez poddanie rośliny obróbce cieplnej, a następnie zmieleniu i suszeniu, w celu odparowania wody. Powstała mąka jest biała, lekka, bez charakterystycznego zapachu.

Mąka kasztanowa – właściwości, cena, przepisy

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Po mące z migdałów, nasion amarantusa czy ciecierzycy przyszedł czas na mąkę kasztanową. Sprawdź, jakie ma ona właściwości odżywcze i w czym sprawdzi się najlepiej.

Mąka z ciecierzycy – właściwości, cena, przepisy

Kilka lat temu w sklepie dostępne były tylko mąki pszenne, kukurydziane czy też żytnie. Obecnie asortyment się powiększył nie tylko o mąki z innych zbóż, takie jak mąka owsiana czy gryczana, ale również z orzechów, pestek, a nawet nasion roślin strączkowych, jak ciecierzyca. Co wyróżnia mąkę z ciecierzycy spośród innych mąk?

Mąka ryżowa – cena, przepisy. Jak zrobić mąkę ryżową?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Ile kosztuje mąka z ryżu? Do jakich potraw się nadaje? Sprawdź w poniższym artykule!

Semolina – co to jest, właściwości. Makaron i mąka z semoliny

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Semolina jest surowcem służącym do przygotowania kasz oraz makaronów. Produkty z jej udziałem pojawiły się na sklepowych półkach niedawno i szybko zdobyły popularność. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym tak naprawdę jest semolina i czy warto ją spożywać.

Mąka jaglana – właściwości, przepisy. Jak zrobić mąkę jaglaną?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Kasza jaglana, nazywana królową kasz, zyskuje coraz większą popularność. Jednym z zastosowań kaszy w kuchni jest mąka jaglana, stanowiąca doskonałą alternatywę i ciekawe urozmaicenie wypieków. Koniecznie sprawdź jej właściwości i skorzystaj z prostych przepisów z jej użyciem.

Mąka amarantusowa – właściwości, przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mąka amarantusowa jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, jednak coraz częściej sięgają po nią również osoby zdrowe zainteresowane zdrowym odżywianiem. Ziarno amarantusa, z którego otrzymuje się mąkę stanowi zasobne źródło witamin i składników mineralnych oraz białka o wysokiej jakości, co daje podstawę do zaliczenia szkarłatu do grupy żywności tzw. „superfoods”.

Mąka gryczana – właściwości, indeks glikemiczny, przepisy. Czy mąka gryczana posiada gluten?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Kasza gryczana to produkt doskonale znany każdemu z nas, który często gości na naszych stołach. Wraz z rozwojem cywilizacyjnym i coraz szerzej popularyzowanym zdrowym stylem życia pojawiły się nowe rodzaje mąki, które według producentów są znacznie zdrowsze i korzystniejsze. Jednym z nich jest właśnie mąka gryczana. Przeczytaj artykuł by wiedzieć jakie ma właściwości i do czego ją stosować.

Mąka kukurydziana – właściwości, przepisy, cena. Skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kukurydza to jedna z najstarszych roślin uprawianych na całym świecie. Przetwory zbożowe produkowane z kukurydzy tj. mąka, kasza, grysik, skrobia oraz płatki, cieszą się największą popularnością wśród osób mających alergię lub nietolerancję glutenu, gdyż z natury są wolne od uczulającego białka.

Pszenica durum – mąka i makaron durum. Jaki makaron wybrać?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czym różni się mąka durum od mąki zwykłej? Jaki makaron warto wybierać do codziennych dań?

Właściwości żołędzi. Produkty z żołędzi: kawa, mąka, żołędziówka

Sonia Walla ponad miesiąc temu

W przeszłości żołędzie stanowiły istotne źródło pokarmu. Dziś zdecydowanie odeszły w niepamięć, a niewiele osób wie i korzysta z walorów odżywczych i smakowych tych niepozornych dębowych owoców. Jakie przetwory można przygotować z żołędzi i w jaki sposób one powstają?

Amarantus – właściwości, olej, mąka, popping, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Jakie właściwości sprawiły, że amarantus został okrzyknięty “zbożem XXI wieku”? Czym wyróżnia się olej i mąka zrobione z tego produktu? W jakiej postaci i do jakich dań można go użyć? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Teff – właściwości, mąka, płatki, cena, przepisy

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Każdy z nas poszukuje żywności idealnej… żywności, której skład spełniałby podstawowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Od tysiącleci to właśnie zboża, a także rośliny należące do grupy pseudozbóż stanowiły podstawę diety człowieka. W ostatnich latach zauważa się powrót do kuchni „pańskiej” wykorzystującej prastare niekiedy zapomniane gatunki zbóż określanych jako zagubiony magazyn dobroczynny światowego rolnictwa i żywienia.

Migdały ziemne chufa, czyli właściwości i zastosowanie orzechów tygrysich

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wywodzące się ze starożytnego Egiptu, słodkie w smaku orzechy tygrysie zaliczane są do „superfoods”. Czym są i w jaki sposób możemy wykorzystać w życiu codziennym migdały ziemne? Zapraszam do lektury!

Pierogi w lepszej, zdrowszej wersji!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Pierogi to jeden z najbardziej lubianych polskich dań. Zjadamy je nie tylko na wieczerzy wigilijnej, ale często goszczą na naszych stołach na co dzień. Niestety tradycyjne pierogi nie należą do najlżejszych dań. Co zrobić, aby były zdrowsze i lżejsze?

Czerstwy chleb – przyczyny, sposób zapobiegania i pomysły na wykorzystanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Pieczywo jest najpopularniejszym źródłem węglowodanów w diecie przeciętnego człowieka. Chleb ze względu na zmiany zachodzące w pieczywie, należy do produktów, o krótkim terminie przydatności. Aby nie wyrzucać niespożytego pieczywa do kosza warto kupować je w odpowiedniej ilości lub skorzystać z kilku pomysłów na przetworzenie czerstwego pieczywa i wykorzystanie go w postaci grzanek, tostów francuskich czy bułki tartej.

Mąka pszenna i żytnia – typy i możliwości ich wykorzystania

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Stojąc przed sklepową półką pełną prostokątnych, papierowych paczuszek wypełnionych zmielonymi ziarnami zboża, możemy spotkać się z problemem, jaką mąkę wybrać i o czym informuje nas numer określający jej typ. Warto wiedzieć, że przede wszystkim naprowadza na najlepszy sposób jej wykorzystania.

Mąka – zawartość węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i substancji mineralnych

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mąka otrzymywana jest z przemiału samego bielma lub całego ziarna. Ta druga zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych.