Jajko w diecie dziecka – wartości odżywcze, przepisy
Jaja są uznawane za żywność o wysokiej wartości odżywczej m.in. dlatego, że dostarczają pełnowartościowe białko o wzorcowym składzie, do którego porównywane są inne rodzaje białek występujących w żywności. Ponadto stanowi kompleksowe źródło substancji bioaktywnych, witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Niestety obok jaja kurzego można postawić dużego minusa, gdyż są uznane za drugi w kolejności po mleku, produkt silnie alergizujący.
Szpinak i jego rola w ochronie wzroku
Szpinak – czy wiesz o nim wszystko? Przeczytaj za co warto go cenić.
Dieta dla oczu – witaminy, antyoksydanty oraz składniki mineralne
To, co spożywamy każdego dnia ma istotny wpływ na cały nasz organizm. Sami więc możemy ukierunkowywać określone grupy pokarmów na konkretne organy naszego ciała w celu poprawy ich funkcjonowania. Warto zaznaczyć, że każda tkanka potrzebuje nieco innego zestawu składników. Co więc warto zażywać, aby konkretnie nasz narząd wzroku funkcjonował bez zastrzeżeń?
Zobacz więcej, patrz szerzej – zadbaj o swój wzrok
Warto wiedzieć, jakie witaminy i substancje odpowiadają za prawidłową pracę naszych oczu i wprowadzić je do codziennej diety, aby móc w pełni korzystać z tego, jakże ważnego, zmysłu.
Luteina i zeaksantyna – źródła i wpływ na narząd wzroku
Oczy są niezwykle delikatnym narządem, szczególnie narażonym na różnego rodzaju zmiany chorobowe. Luteina i zeaksantyna to związki zawarte z warzywach i owocach, które wykazują działanie ochronne na narząd wzroku.