kurkuma

Odchudzające właściwości kurkumy. Czy warto brać kurkumę w kapsułkach?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kurkuma jest żółto-pomarańczową przyprawą, która jest znana i bardzo rozpowszechniona w kuchni indyjskiej. Swoją intensywną słoneczną barwę, przyprawa curry zawdzięcza właśnie kurkumie! Kurkuma działa antynowotworowo. Czy posiada także właściwości, które wspomagają redukcję masy ciała?

Właściwości lecznicze kurkumy. Jak działa kurkuma?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

W kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad 4000 lat w krajach Dalekiego Wschodu.

Kurkuma – właściwości, zastosowanie, do czego dodawać

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, uprawiana w Indiach oraz krajach tropikalnych. Ceniona jest ze względu na cenne walory sensoryczne. Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafranu indyjskiego czy też ostrzyżu długiego. Podstawową i najbardziej przebadaną substancją zawartą w kurkumie, o cennych dla zdrowia właściwościach jest kurkumina.

Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?

Przyprawy, które odmienią smak Twoich potraw i zastąpią sól

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Aromatyczne zioła i przyprawy odgrywają niezwykle ważną rolę w naszej diecie. Korzystnie wpływają na smak potraw, poprawiają ich kolor, a przede wszystkim posiadają właściwości prozdrowotne.

Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie. Dowiedz się, jakie składniki bioaktywne w nich zawarte odpowiedzialne są za utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu i sile.

Ciekawostki psychologiczne – najnowsze odkrycia i obalone mity

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Ludzka psychika nadal pozostaje sferą nie do końca zgłębioną przez naukowców. Im więcej jednak o niej wiemy tym lepiej kontrolujemy swoje działania i nie poddajemy się manipulacjom.

Kuchnia indyjska – charakterystyka, tradycje i przepisy

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Przyprawy indyjskie, były i są jednym z najpopularniejszych produktów eksportowych tego kraju. Już wczesnośredniowieczne wyprawy kupieckie przywoziły je do Europy i już wtedy świat oszalał na ich punkcie. Poznajcie niesamowicie aromatyczną kuchnię indyjska!

Barwniki spożywcze, czyli co sprawia, że jedzenie bardziej smakuje i lepiej wygląda

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Każdego dnia robiąc zakupy, wybieramy produkty, które przykuwają czymś nasz wzrok – zielone jabłka, krwistoczerwone mięsa, złociste pieczywo. Wszyscy oceniamy wartość produktu przede wszystkim dzięki temu, co jesteśmy w stanie zobaczyć. Dowiedz się o więcej o barwnikach dodawanych do żywności.

Rola przypraw i ich wpływ na organizm

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Przyprawy nadają niezastąpiony smak potrawom na całym świecie, a jak wpływają na nasz organizm?

Najpopularniejsze spalacze tłuszczu na redukcje – czym się kierować przy wyborze?

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Najpopularniejsze składniki spalaczy tłuszczu i ich faktyczne działanie.