ksylitol

Czy ksylitol jest rakotwórczy? Szkodliwość ksylitolu

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Cała prawda na temat ksylitolu i jego szkodliwości.

Ksylitol – wady i zalety. Ksylitol z kukurydzy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Ksylitol jest słodzikiem coraz popularniejszym wśród Polaków. Zwykle ludzie decydują się na wybór tego produktu kierując się reklamami, poleceniami na blogach internetowych czy programami telewizyjnymi. Jednak pozostaje pytanie, czym tak naprawdę jest ksylitol, z czego powstaje i czy jest różnica między tym otrzymywanym z brzozy, a tym z kolby kukurydzy? Jakie korzyści przynosi nam jego spożywanie oraz jakie nieprzyjemne efekty uboczne mogą się pojawić?

Ksylitol – indeks glikemiczny, dla cukrzyków. Ksylitol czy erytrol?

Czy zatem ksylitol stanowi dobry substytut klasycznego cukru? Czy jest swojego rodzaju panaceum na wszelkie zaburzenia gospodarki węglowodanowej w organizmie? Czy wyróżnia się on na tle innych dostępnych środków stosowanych do słodzenia? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w dzisiejszym artykule! Zapraszamy do lektury!

Ksylitol – właściwości, opinie. Czy ksylitol jest szkodliwy?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Na rynku można spotkać wiele syntetycznych oraz naturalnych zamienników cukru. Jednym z nich jest ksylitol, który zyskuje coraz większą popularność wśród producentów żywności oraz konsumentów. Jakimi właściwościami charakteryzuje się ten słodzik? Czy jego spożywanie może przynieść negatywne skutki dla organizmu?

Naturalne zamienniki cukru – stewia, ksylitol, miód, syrop z agawy, lukrecja

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

W celu zapobiegania występowania wielu schorzeń technolodzy żywności opracowali zamienniki cukru, które wykazują różne korzyści zdrowotne.

Bezy na ksylitolu

mgr Magdalena Borowiec ponad miesiąc temu

Dzisiaj kolejna odsłona słodkiej przekąski, którą możecie przygotować na święta, czyli bezy na ksylitolu. Jest to idealna propozycja dla wszystkich osób, które podczas tegorocznych świąt goszczą u siebie np. diabetyków, osoby na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz redukcyjnej.

Ksylitol – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie cukru brzozowego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szukając wartościowszego od sacharozy słodzika do deserów oraz ciepłych napojów, warto zainteresować się cukrem pozyskiwanym z kory brzozowej. Charakteryzuje się on podobnym smakiem co cukier biały z buraka rzepakowego lub brązowego z trzciny cukrowej, jednak w odróżnieniu od wymienionych, dostarcza ok. 40% mniej kalorii oraz ulega zupełnie innym przemianom w organizmie.

Cukier może leczyć – poznajcie właściwości lecznicze cukru brzozowego!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Czy cukier może być dobry? Na pewno lepszy jest brązowy od białego, jednak najlepszy jest cukier brzozowy. Poznajcie właściwości lecznicze cukry brzozowego!

Właściwości, kalorie, indeks glikemiczny i wady cukru brzozowego

Aneta Pietrzak ponad miesiąc temu

Cukier z brzozy jest jednym z najzdrowszych cukrów wśród dostępnych na rynku. W przeciwieństwie do innych nie popsuje Ci zębów!