Senność po posiłku – przyczyny. Jak uniknąć senności po posiłku?
Senność po posiłku to uczucie pojawiające się wraz z wiekiem i dotykające coraz większą liczbę osób. Mimo tego, co większość sądzi, może być wynikiem występowania schorzeń układu krwionośnego, a łagodzenie tej przypadłości jest znacznie bardziej złożone niż po prostu wybranie się na drzemkę. Czym tak naprawdę jest i z czego wynika? Przeczytaj i dowiedz się już teraz!
Kolacja – lekkostrawna, bez węglowodanów, a może bez. Co zjeść na kolację?
Jeść czy nie jeść kolacji? Jeśli tak, to co na nią przygotować?
Kolacja równie ważna jak śniadanie
Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. To prawda, ale kolacja również jest ważna. Zatem jak powinna wyglądać idealna kolacja?
Dieta dla taksówkarza, czyli jak uchronić się przed otyłością – praktyczne porady
Długotrwała, siedząca praca powtarzalna każdego dnia oraz brak czasu na aktywność fizyczną. Omijanie najważniejszego posiłku - śniadania i niedobra jakość pozostałych w ciągu dnia. Ponadto nałóg palenia papierosów i nadmierne spożycie napojów bogatych w kofeinę. Dieta kierowcy jest niezdrowa, ciężko strawna oraz zbyt kaloryczna, co jest powodem nadwagi i otyłości wśród mężczyzn wykonujących ten zawód. Poznaj zasady zdrowej diety dla kierowców.
Poznaj 20 rodzajów makaronów i wybierz swój ulubiony!
Słowo "makaron" funkcjonuje już od średniowiecza i mianem tym określano wszystkie rodzaje pasty. Przedstawiamy przegląd najbardziej popularnych włoskich makaronów.
Regularne spożywanie posiłków wśród Polaków
W sumie powinno się zjadać 4–5 posiłków dziennie. Niby wszyscy o tym wiedzą, ale nie wszyscy przestrzegają tej zasady i ktoś kto je „aż tyle” posiłków często budzi zdziwienie. Regularne spożywanie posiłków wcale nie powinno zaskakiwać. Dowiedzmy się, dlaczego jest to ważne i jakie ma znaczenie dla organizmu.
Sposoby na zjedzenie pełnowartościowego posiłku na mieście
Wystarczy bowiem zastosować się do kilku poniższych wskazówek, by nie musieć rezygnować ani z jedzenia na mieście, ani z dokonania zdrowego wyboru żywieniowego!
Molekularna gastronomia rozpoczyna rewolucję w kuchni!
Gotowanie może stać się przedmiotem nauki. Molekularna gastronomia dzięki swoim badaniom zmienia nasze przyzwyczajenia kuchenne, a także smakowe. Jej odkrycia mogą przyczynić się do powstania jeszcze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. A wszystko oparte na naukowych badaniach!
Produkty zakazane i polecane na kolację
Poznaj zasady, którymi warto się kierować przy komponowaniu posiłku na kolacje! Dzięki nim nie będziesz głodny, ani przejedzony!
Kuchnia czeska – charakterystyka, tradycje, przepisy
Kuchnia czeska, jak i polska i innych krajów środkowej Europy nie należy do najlżejszych. Pomimo jednak dużej kaloryczności smak dań serwowanych w Czechach na długo pozostaje w pamięci.
Kuchnia gruzińska – charakterystyka, tradycje, przepisy
Gruzja jest dość popularnym krajem wśród Polaków. Wielu z nas właśnie tam planuje swój urlop. Nic dziwnego, kraj ten dostarcza wszystkiego, czego spragniona dusza turysty potrzebuje.
Zdrowe przepisy na każdy posiłek dnia
Specjalnie dla Was – zestawienie zdrowych i szybkich posiłków. Wybierz idealne dla siebie śniadanie, obiad i kolację!
„Chłodne dania” idealne na upalne dni
Idealne przepisy na upalne dni. Szybki, lekkie i "chłodne dania" na wakacje.
Nie masz pomysłu na obiad – nie musisz go kupować
Nie warto kupować gotowych pomysłów na obiad, w których kryje się ogromna ilość konserwantów. Przedstawiamy Wam kilka źródeł, z których możecie czerpać do woli inspirację na obiad i kolację dla całej rodziny.
Steki – przyprawy, rodzaje używanych mięs i sposób ich przygotowania
Dowiedz się, jak przygotować pyszny stek, w jaki sposób i jak długo go smażyć. Zachwyć swoich gości!
Pizza – historia, rodzaje, przygotowanie oraz polskie odmiany
Pizza jest bardzo rozpowszechnioną potrawą w całej Europie. Jej wczesna forma była znana już w starożytności, a dziś jest kojarzona jako nieodzowny element dobrego wieczoru ze znajomymi.
Kuchnia włoska – charakterystyka, tradycje i przepisy
Któż z nas nie ma ulubionej potrawy z klasyki kuchni włoskiej? Jest to chyba jedna z najbardziej popularnych kuchni na świecie, słynie z prostych, aczkolwiek wyśmienitych przepisów, świeżych warzyw, ziół i oczywiście różnych rodzajów makaronów. Włoskie smaki często są przez nas odtwarzane i z chęcią wracamy za pośrednictwem włoskich dań do słonecznej Italii.
Dieta fodmap – etapy, produkty i przykładowy jadłospis
Zespół jelita drażliwego (IBS) jest ciężką w leczeniu, przewlekłą chorobą jelita cienkiego i grubego, która choremu przysparza wielu problemów oraz powoduje dyskomfort w życiu codziennym. Objawia się silnymi bólami brzucha, biegunkami, zaburzeniem motoryki oraz funkcji jelit, prowadząc do uszkodzenia ich struktury. W leczeniu zespołu jelita drażliwego bardzo ważna jest dieta.
Smażona, pieczona, grillowana, gotowana – dobrze przyrządzona wieprzowina może być zdrowa!
Spożycie wieprzowiny w ciągu ostatnich dwudziestu lat znacząco spadło, głównie na rzecz drobiu. Nie zapominajmy jednak o pozytywnych cechach mięsa wieprzowego, które jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni, a dzięki kilku prostym krokom może być również elementem zbilansowanej diety.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !