Kiełki rzodkiewki – właściwości. Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?
Kiełki rzodkiewki są nie tylko wspaniałym dodatkiem do kanapki, ale też źródłem witamin. Dowiedz się, jak je wyhodować samemu.
Kiełki fasoli mung – właściwości i przepisy
Zdrowa dieta jest jednym z kluczowych elementów dobrego samopoczucia. Prawidłowo zbilansowany jadłospis dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych makro- oraz mikroskładników, a także energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania przez cały dzień.
Właściwości kiełków lucerny. Hodowla kiełków lucerny
Kiełki nasion kwiatu lucerny przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, charakteryzują się niską zawartością kalorii oraz bogactwem witamin i minerałów. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę. Jak wyhodować je w domu oraz jakie inne właściwości one wykazują?
Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung
Mimo że w naszym klimacie uprawianych jest wiele rodzajów fasol, to niestety niektóre należy importować z innych regionów świata. Jakie właściwości ma azjatycka fasola mung?
Kiełki brokuła – właściwości. Jak hodować kiełki z brokuła?
Kiełki same w sobie stanowią kolorowy dodatek do dań, a oprócz walorów smakowych, wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Na szczególną uwagę zasługują kiełki brokuła, którym przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Sprawdź koniecznie, dlaczego warto włączyć je do codziennego jadłospisu!
Kiełki – jak i po co hodować własne kiełki
Kiełkowanie nasion to bardzo intensywny proces, w którym ogromną aktywnością wykazują się różnego rodzaju enzymy. Złożone związki, np. węglowodany czy białko, są rozkładane i wykorzystywane m.in. do wytwarzania energii czy jako budulcowe substraty niezbędne dla kiełkującej rośliny. W tym okresie diametralnie wzrasta zawartość witamin i minerałów (kiełki zawierają znacznie wyższe stężenie substancji odżywczych w porównaniu do nasion).
Lucerna – właściwości zdrowotne, kiełki
Lucerna jest rośliną pastewną, którą powszechnie kojarzymy z żywieniem wyłącznie zwierząt. Aktualne doniesienia naukowe nad właściwościami lucerny dostarczają cennych dowodów na to, że omawiana roślina jest wartościowym produktem żywieniowym, który jest w stanie rozwiązać szereg problemów zdrowotnych ludzi, nie tylko w krajach rozwijających się. Jakie to właściwości?
Ekstrakty z warzyw – skondensowane wartości odżywcze zawarte w kiełkach
Z pewnością każdy z nas wie, że warzywa posiadają wiele cennych dla nas wartości odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że w fazie wzrostu zawierają ich najwięcej. Z tego powodu do swojej diety należy wprowadzić kiełki, które są naturalną multiwitaminą. Naturalna multiwitamina Kiełki soi, fasoli Mung, rzeżuchy, owsa czy rzodkiewki są coraz popularniejsze i dzięki temu łatwo dostępne w każdym większym sklepie. To prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je dodać do
Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości odżywcze i zalety ich spożywania
Te bardzo młode stadia rozwoju roślin są magazynem ogromnej ilości składników odżywczych. Warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !