Grzyby Maitake – właściwości i przepisy
Grzyby Maitake są od lat doceniane przede wszystkim ze względów spożywczych. Są łatwo dostępne i nietrudne w przygotowaniu. Charakteryzują się również zawartością składników aktywnych, odpowiedzialnych za działanie zdrowotne. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o drogocennych właściwościach tego produktu.
Kurki grzyby – jak rozpoznać, oczyścić, przyrządzić? Dania z kurkami
Kurki należą do bardzo aromatycznych grzybów, są smaczne i chętnie zbierane. Dość łatwo je odróżnić od innych grzybów. Nie są trudne w przyrządzaniu, dlatego chętnie są wykorzystywane w kuchni. Mogą stanowić dodatek do wykwintnej potrawy, jak również być składnikiem spożywanej na śniadanie jajecznicy. Warto jednak wiedzieć, że podczas zbiorów możemy się natknąć na fałszywą kurkę. Sprawdź, jak ją rozpoznać.
Kurki grzyby – właściwości. Kurki suszone, marynowane. Jak mrozić kurki?
Grzyby kurki powszechnie występują w Polsce. Z pewnością większość osób miało okazję ich spróbować. Jakie właściwości mają drobne, żółte grzybki?
Maślak zwyczajny – przepisy. Jak wygląda maślak?
Zbieractwo towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Dziś ludzie zajmują się tym nie tylko ze względów zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na kalorie – niektórzy traktują to jako hobby. Jak można przyrządzić występującego w polskich lasach maślaka?
Grzyby reishi – właściwości, skutki uboczne, cena
Osobom, które nie interesują się medycyną czy medycyną alternatywną, nazwa grzybów reishi jest zapewne obca. Są to grzyby o bogatym składzie chemicznym i specyficznych właściwościach. Jaki wpływ na zdrowie mogą wywierać?
Grzyby mun – właściwości, przygotowanie, przepisy.
Grzyby mun od wielu lat dostępne są na polskim rynku. Najczęściej występują w formie całego lub pokrojonego suszu. Stanowią idealny dodatek do zup, sosów czy sałatek. Ze względu na prozdrowotne właściwości i niezwykły smak, chętnie włączane są do codziennej diety.
Zatrucia grzybami – objawy, pierwsza pomoc. Leczenie zatrucia grzybami
Zatrucia grzybami są bardzo powszechne i mimo wielu przypadków śmiertelnych co roku notowanych jest wiele nowych przypadków. Jesienią, kiedy rozpoczyna się grzybobranie, każdemu wydaje się, że jest ekspertem od grzybów. Niekiedy kończy się to niestety na ostrym dyżurze. Niezwykle istotne jest jak najwcześniejsze rozpoznanie symptomów mogących świadczyć o wystąpieniu tego stanu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym cechuje się zatrucie i jak postępować w sytuacji, kiedy zagraża ono naszemu zdrowiu!
Trufle – właściwości. Jak smakują trufle? Ile kosztują i gdzie rosną trufle?
Jeden z najdroższych produktów na świecie – trufla ma w Polsce bogatą historię zastosowania. Niestety w przebiegu rozmaitych wydarzeń historycznych tradycja ta została zatracona – jak sytuacja wygląda obecnie? Jakie właściwości mają trufle?
Grzyby – suszone i marynowane, przepisy. Wartości odżywcze grzybów
Czy grzyby są zdrowe? Czy grzyby mają jakąś wartość odżywczą? Na pewno są smaczne, a poniżej znajdziecie świetne przepisy z wykorzystaniem grzybów. Zapraszamy!
Tarczyca Bajkalska – właściwości, zastosowanie, cena, jak stosować
Tarczyca bajkalska to roślina od dawna znana we wschodniej medycynie. Związki aktywne w niej zawarte okazują się mieć korzystny wpływ na profilaktykę i leczenie wielu chorób. Jakie właściwości, poza potencjałem antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym posiada tarczyca bajkalska? W jakich chorobach jej stosowanie przyniesie korzyści terapeutyczne?
Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D!
Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje jest to błędne myślenie! Posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości, które pomogą nam utrzymać nasz organizm w zdrowiu.
Chińskie grzyby lecznicze – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Od dawna ludzie spożywali grzyby ze względu na ich walory smakowe. Potrafili także docenić ich właściwości zdrowotne. Najszerszą wiedzę na temat ich leczniczych właściwości posiadali mieszkańcy dalekiego wschodu: Chin, Japonii, Korei. Początki wykorzystywania grzybów w tradycyjnej medycynie chińskiej datuje się na około 7 tysięcy lat temu.
Grzyby idealne na wzmocnienie odporności
Według badań opublikowanych w Journal of the American College of Nutrition grzyby shiitake przydadzą się na jesienno-zimowe słoty. Jedną z wielu właściwości tego cennego grzyba jest wzmocnienie układu odpornościowego.
7 produktów groźnych dla Twojej wątroby
Chcesz cieszyć się zdrową i dobrze funkcjonującą wątrobą uważaj na te produkty!
Grzyby – poznajmy ich zalety i wady oraz cenne składniki
Myślisz, że grzyby nie posiadają w sobie nic cennego oprócz walorów smakowych? A jednak włączenie ich do codziennej diety przyniesie Twojemu organizmowi mnóstwo pożytku. Przekonaj się sam!
Candida albicans. Objawy, leczenie, dieta i testy na wykrycie drożdżaka wywołującego grzybicę
Kandydoza staje się coraz powszechniejszą chorobą naszych czasów. Przy obecnym stylu życia, stresie i zanieczyszczonym środowisku, antybiotykoterapii oraz żywności przetworzonej z dużą ilością cukrów, narażeni jesteśmy na spadek odporności i nadmierny rozrost grzybów w naszym organizmie, począwszy od naszego jelita po narządy wewnętrzne i skórę.
Mikotoksyny – podział, drogi narażenia oraz objawy i leczenie zatrucia
Czy zdarza ci się zeskrobać pleśń z powierzchni dżemu albo odciąć fragment zajętego grzybem owocu? To nie jest rozwiązanie. Grzyb mógł zdążyć wytworzyć toksynę, którą ty zjadłeś ze smakiem.
Witamina D, rola, niedobory oraz źródła pokarmowe
Witamina D pełni niezwykle ważne funkcje w naszym organizmie. Zarówno jej niedobór jak i zbyt duża ilość może prowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Dowiedz się jakie są jej najlepsze źródła i jaką pełni rolę w Twoim ciele!
Boczniaki. Właściwości zdrowotne i niezawodne przepisy
Wielu z nas na pewno słyszało o takim grzybie jak boczniak. Jednak, czy znamy jego właściwości prozdrowotne i czy wiemy, jak go przygotować?
Shiitake - uprawa i sposoby przyrządzania grzybów o leczniczych właściwościach!
Pierwsze doniesienia o leczniczych właściwościach tych grzybów pochodzą z czasów dynastii Ming, wtedy były określane jako „eliksir życia”…
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !