grzyby

Oceń
grzyby - 2.0/5. Oddano 1 głosy.

Grzyby Maitake – właściwości i przepisy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Grzyby Maitake są od lat doceniane przede wszystkim ze względów spożywczych. Są łatwo dostępne i nietrudne w przygotowaniu. Charakteryzują się również zawartością składników aktywnych, odpowiedzialnych za działanie zdrowotne. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o drogocennych właściwościach tego produktu.

Kurki grzyby – jak rozpoznać, oczyścić, przyrządzić? Dania z kurkami

Alicja Bławat ponad miesiąc temu

Kurki należą do bardzo aromatycznych grzybów, są smaczne i chętnie zbierane. Dość łatwo je odróżnić od innych grzybów. Nie są trudne w przyrządzaniu, dlatego chętnie są wykorzystywane w kuchni. Mogą stanowić dodatek do wykwintnej potrawy, jak również być składnikiem spożywanej na śniadanie jajecznicy. Warto jednak wiedzieć, że podczas zbiorów możemy się natknąć na fałszywą kurkę. Sprawdź, jak ją rozpoznać.

Kurki grzyby – właściwości. Kurki suszone, marynowane. Jak mrozić kurki?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Grzyby kurki powszechnie występują w Polsce. Z pewnością większość osób miało okazję ich spróbować. Jakie właściwości mają drobne, żółte grzybki?

Maślak zwyczajny – przepisy. Jak wygląda maślak?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Zbieractwo towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Dziś ludzie zajmują się tym nie tylko ze względów zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na kalorie – niektórzy traktują to jako hobby. Jak można przyrządzić występującego w polskich lasach maślaka?

Grzyby reishi – właściwości, skutki uboczne, cena

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Osobom, które nie interesują się medycyną czy medycyną alternatywną, nazwa grzybów reishi jest zapewne obca. Są to grzyby o bogatym składzie chemicznym i specyficznych właściwościach. Jaki wpływ na zdrowie mogą wywierać?

Grzyby mun – właściwości, przygotowanie, przepisy.

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Grzyby mun od wielu lat dostępne są na polskim rynku. Najczęściej występują w formie całego lub pokrojonego suszu. Stanowią idealny dodatek do zup, sosów czy sałatek. Ze względu na prozdrowotne właściwości i niezwykły smak, chętnie włączane są do codziennej diety.

Zatrucia grzybami – objawy, pierwsza pomoc. Leczenie zatrucia grzybami

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Zatrucia grzybami są bardzo powszechne i mimo wielu przypadków śmiertelnych co roku notowanych jest wiele nowych przypadków. Jesienią, kiedy rozpoczyna się grzybobranie, każdemu wydaje się, że jest ekspertem od grzybów. Niekiedy kończy się to niestety na ostrym dyżurze. Niezwykle istotne jest jak najwcześniejsze rozpoznanie symptomów mogących świadczyć o wystąpieniu tego stanu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym cechuje się zatrucie i jak postępować w sytuacji, kiedy zagraża ono naszemu zdrowiu!

Trufle – właściwości. Jak smakują trufle? Ile kosztują i gdzie rosną trufle?

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Jeden z najdroższych produktów na świecie – trufla ma w Polsce bogatą historię zastosowania. Niestety w przebiegu rozmaitych wydarzeń historycznych tradycja ta została zatracona – jak sytuacja wygląda obecnie? Jakie właściwości mają trufle?

Grzyby – suszone i marynowane, przepisy. Wartości odżywcze grzybów

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Czy grzyby są zdrowe? Czy grzyby mają jakąś wartość odżywczą? Na pewno są smaczne, a poniżej znajdziecie świetne przepisy z wykorzystaniem grzybów. Zapraszamy!

Tarczyca Bajkalska – właściwości, zastosowanie, cena, jak stosować

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Tarczyca bajkalska to roślina od dawna znana we wschodniej medycynie. Związki aktywne w niej zawarte okazują się mieć korzystny wpływ na profilaktykę i leczenie wielu chorób. Jakie właściwości, poza potencjałem antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym posiada tarczyca bajkalska? W jakich chorobach jej stosowanie przyniesie korzyści terapeutyczne?

Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje jest to błędne myślenie! Posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości, które pomogą nam utrzymać nasz organizm w zdrowiu.

Chińskie grzyby lecznicze – rodzaje, właściwości i zastosowanie

Paulina Żurek ponad miesiąc temu

Od dawna ludzie spożywali grzyby ze względu na ich walory smakowe. Potrafili także docenić ich właściwości zdrowotne. Najszerszą wiedzę na temat ich leczniczych właściwości posiadali mieszkańcy dalekiego wschodu: Chin, Japonii, Korei. Początki wykorzystywania grzybów w tradycyjnej medycynie chińskiej datuje się na około 7 tysięcy lat temu.

Grzyby idealne na wzmocnienie odporności

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Według badań opublikowanych w Journal of the American College of Nutrition grzyby shiitake przydadzą się na jesienno-zimowe słoty. Jedną z wielu właściwości tego cennego grzyba jest wzmocnienie układu odpornościowego.

7 produktów groźnych dla Twojej wątroby

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Chcesz cieszyć się zdrową i dobrze funkcjonującą wątrobą uważaj na te produkty!

Grzyby – poznajmy ich zalety i wady oraz cenne składniki

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Myślisz, że grzyby nie posiadają w sobie nic cennego oprócz walorów smakowych? A jednak włączenie ich do codziennej diety przyniesie Twojemu organizmowi mnóstwo pożytku. Przekonaj się sam!

Candida albicans. Objawy, leczenie, dieta i testy na wykrycie drożdżaka wywołującego grzybicę

Dominika Jurkowska ponad miesiąc temu

Kandydoza staje się coraz powszechniejszą chorobą naszych czasów. Przy obecnym stylu życia, stresie i zanieczyszczonym środowisku, antybiotykoterapii oraz żywności przetworzonej z dużą ilością cukrów, narażeni jesteśmy na spadek odporności i nadmierny rozrost grzybów w naszym organizmie, począwszy od naszego jelita po narządy wewnętrzne i skórę.

Mikotoksyny – podział, drogi narażenia oraz objawy i leczenie zatrucia

Justyna Maciejewska ponad miesiąc temu

Czy zdarza ci się zeskrobać pleśń z powierzchni dżemu albo odciąć fragment zajętego grzybem owocu? To nie jest rozwiązanie. Grzyb mógł zdążyć wytworzyć toksynę, którą ty zjadłeś ze smakiem.

Witamina D, rola, niedobory oraz źródła pokarmowe

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Witamina D pełni niezwykle ważne funkcje w naszym organizmie. Zarówno jej niedobór jak i zbyt duża ilość może prowadzić do przykrych konsekwencji zdrowotnych. Dowiedz się jakie są jej najlepsze źródła i jaką pełni rolę w Twoim ciele!

Boczniaki. Właściwości zdrowotne i niezawodne przepisy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Wielu z nas na pewno słyszało o takim grzybie jak boczniak. Jednak, czy znamy jego właściwości prozdrowotne i czy wiemy, jak go przygotować?

Shiitake - uprawa i sposoby przyrządzania grzybów o leczniczych właściwościach!

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Pierwsze doniesienia o leczniczych właściwościach tych grzybów pochodzą z czasów dynastii Ming, wtedy były określane jako „eliksir życia”…