drożdże

Picie drożdży – efekty i skutki uboczne. Drożdże do picia jako idealny środek na porost włosów

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Drożdże mają bardzo szerokie zastosowanie – kulinarne i nie tylko. Zazwyczaj używane są jako półprodukt w procesach przetwórczych, jednak czasem są również spożywane niemal bezpośrednio, jedynie po rozpuszczeniu w wodzie. Co może nieść ze sobą picie drożdży?

Candida – dieta, leczenie ziołami. Co to jest candida?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Candida albicans, jest grzybem fizjologicznie występującym na naszym ciele i w przewodzie pokarmowym, jednak jego nadmierny rozrost może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Jak rodzić sobie z zakażeniem? Odpowiedź znajdziecie w artykule!

Piwo, wino, nalewki – czy alkohol może być zdrowy?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Czy napoje alkoholowe skracają czy przedłużają życie? Okazuje, się, że pijący alkohol są zdrowsi od abstynentów – pod warunkiem, że wiedzą, co, jak i ile pić.

Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, idealnie komponuje się z letnimi owocami, a dzięki słodkiej kruszonce uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli smakosze.

Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i dietetyczną kruszonką

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Czas na długo wyczekiwany przez wszystkich miłośników jego charakterystycznego smaku - rabarbar. Kwasowość rabarbaru idealnie komponuje się z kremowym budyniem, a całość dopełnia dietetyczna, słodka kruszonka na bazie płatków owsianych i mąki kokosowej.

Płatki drożdżowe – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Chrzan, Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Płatki drożdżowe zapewniają odpowiednią równowagę mikroflory bakteryjnej jelita cienkiego i grubego, przeciwdziałają infekcjom, a co więcej stanowią skarbnicę składników mineralnych oraz witamin, szczególnie wzmacniających układ nerwowy – kompleksu z grupy B. W kwestii kulinarnej są niezastąpionym składnikiem, który wzbogaci smak potraw o nuty orzechowo-serowe.

Drożdże – do picia czy w tabletkach?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Na rynku dostępne są dwie formy drożdży, które z łatwością możemy wprowadzić do codziennej diety. Drożdże spożywcze najłatwiej spożyć w postaci napoju, z kolei drożdże browarne w postaci tabletek.

Drożdże spożywcze czy piwowarskie? Poznajmy różnice

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Warto poznać cechy, jakie odróżniają drożdże piwowarskie od spożywczych, aby móc wybrać odpowiedni produkt dostosowany do swoich indywidualnych potrzeb.

Domowe maseczki z drożdży poprawiają kondycję Twoich włosów i skóry twarzy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Drożdże, będące źródłem licznych witamin oraz składników mineralnych, jak i wartościowych protein wspomagają układ odpornościowy organizmu oraz uzupełniają niedobory pierwiastków. W konsekwencji wpływają pozytywnie na wygląd zewnętrzny skóry oraz wzmocnienie struktury włosów.

Drożdże spożywcze – właściwości, skład, witaminy, efekty oraz skutki uboczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Regularne spożywanie napoju z drożdży może dostarczyć organizmowi licznych zdrowotnych korzyści. Jednak gdy zostaną źle przygotowane i spożyte, możemy doświadczyć nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jak więc spożywać drożdże spożywcze, aby odnieść korzyści i uniknąć efektów niepożądanych?

Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Calzone to doskonała propozycja dla osób lubiących dania „pizzo-podobne”.

Przepis na drożdżowy pieróg z jaglanym farszem

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Dziś propozycja idealna dla wielbicieli domowych drożdżówek, popijanych ciepłym mlekiem lub kakao.

Przepis na drożdżowe ślimaczki z dżemem i cynamonem

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Drożdżowe ślimaczki z dużą ilością cynamonu, podane z kakao lub ciepłym mlekiem to propozycja idealne na długie, mroźne, zimowe wieczory.