Picie drożdży – efekty i skutki uboczne. Drożdże do picia jako idealny środek na porost włosów
Drożdże mają bardzo szerokie zastosowanie – kulinarne i nie tylko. Zazwyczaj używane są jako półprodukt w procesach przetwórczych, jednak czasem są również spożywane niemal bezpośrednio, jedynie po rozpuszczeniu w wodzie. Co może nieść ze sobą picie drożdży?
Candida – dieta, leczenie ziołami. Co to jest candida?
Candida albicans, jest grzybem fizjologicznie występującym na naszym ciele i w przewodzie pokarmowym, jednak jego nadmierny rozrost może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Jak rodzić sobie z zakażeniem? Odpowiedź znajdziecie w artykule!
Piwo, wino, nalewki – czy alkohol może być zdrowy?
Czy napoje alkoholowe skracają czy przedłużają życie? Okazuje, się, że pijący alkohol są zdrowsi od abstynentów – pod warunkiem, że wiedzą, co, jak i ile pić.
Domowe ciasto drożdżowe z borówkami i dietetyczną kruszonką
Ciasto drożdżowe jest proste w przygotowaniu, idealnie komponuje się z letnimi owocami, a dzięki słodkiej kruszonce uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli smakosze.
Ciasto drożdżowe z budyniem, rabarbarem i dietetyczną kruszonką
Czas na długo wyczekiwany przez wszystkich miłośników jego charakterystycznego smaku - rabarbar. Kwasowość rabarbaru idealnie komponuje się z kremowym budyniem, a całość dopełnia dietetyczna, słodka kruszonka na bazie płatków owsianych i mąki kokosowej.
Płatki drożdżowe – skład, właściwości i zastosowanie
Płatki drożdżowe zapewniają odpowiednią równowagę mikroflory bakteryjnej jelita cienkiego i grubego, przeciwdziałają infekcjom, a co więcej stanowią skarbnicę składników mineralnych oraz witamin, szczególnie wzmacniających układ nerwowy – kompleksu z grupy B. W kwestii kulinarnej są niezastąpionym składnikiem, który wzbogaci smak potraw o nuty orzechowo-serowe.
Drożdże – do picia czy w tabletkach?
Na rynku dostępne są dwie formy drożdży, które z łatwością możemy wprowadzić do codziennej diety. Drożdże spożywcze najłatwiej spożyć w postaci napoju, z kolei drożdże browarne w postaci tabletek.
Drożdże spożywcze czy piwowarskie? Poznajmy różnice
Warto poznać cechy, jakie odróżniają drożdże piwowarskie od spożywczych, aby móc wybrać odpowiedni produkt dostosowany do swoich indywidualnych potrzeb.
Domowe maseczki z drożdży poprawiają kondycję Twoich włosów i skóry twarzy
Drożdże, będące źródłem licznych witamin oraz składników mineralnych, jak i wartościowych protein wspomagają układ odpornościowy organizmu oraz uzupełniają niedobory pierwiastków. W konsekwencji wpływają pozytywnie na wygląd zewnętrzny skóry oraz wzmocnienie struktury włosów.
Drożdże spożywcze – właściwości, skład, witaminy, efekty oraz skutki uboczne
Regularne spożywanie napoju z drożdży może dostarczyć organizmowi licznych zdrowotnych korzyści. Jednak gdy zostaną źle przygotowane i spożyte, możemy doświadczyć nieprzyjemnych skutków ubocznych. Jak więc spożywać drożdże spożywcze, aby odnieść korzyści i uniknąć efektów niepożądanych?
Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami
Calzone to doskonała propozycja dla osób lubiących dania „pizzo-podobne”.
Przepis na drożdżowy pieróg z jaglanym farszem
Dziś propozycja idealna dla wielbicieli domowych drożdżówek, popijanych ciepłym mlekiem lub kakao.
Przepis na drożdżowe ślimaczki z dżemem i cynamonem
Drożdżowe ślimaczki z dużą ilością cynamonu, podane z kakao lub ciepłym mlekiem to propozycja idealne na długie, mroźne, zimowe wieczory.