Dieta przy dnie moczanowej – co można jeść, a czego nie jeść? Tabela produktów
Dna moczanowa nazywana jest często podagrą bądź skazą moczanową. Dotyka najczęściej mężczyzn w średnim wieku i kobiety po menopauzie. Schorzenie to wywołane jest przez nadmiar kwasu moczowego w organizmie człowieka, który prowadzi do powstania kryształów w stawach, drogach moczowych, nerkach, a także w innych tkankach i ścianach tętnic. Prawidłowe stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi nie powinno przekraczać 7 mg/d. Zwiększenie jego stężenia może prowadzić do powstania dny. Wyższe wartości kwasu moczowego mogą być skutkiem nieodpowiedniej diety, dlatego ważne jest, aby jak najwcześniej rozpocząć przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania.
Domowe sposoby na dnę moczanową – sok z cytryny, zioła
Co to jest dna moczanowa? W jaki sposób można ją leczyć, szczególnie w zaciszu domowym?
Atak dny moczanowej – co robić? Jak leczyć dnę moczanową
Jak sobie radzić w ataku dny moczanowej? Sprawdź co robić i jak leczyć dnę moczanową.
Puryny – co to jest, źródła. Produkty ubogie w puryny
Dna moczanowa należy do jednych z najczęściej występujących zaburzeń w ostatnich latach, której przebieg i leczenie zależy przede wszystkim od zastosowanej diety. Leczenie pacjenta z dną moczanową trwa całe życie, a jego postępy zależą od stopnia stosowania się do wytycznych wskazanych przez dietetyka. Podstawowym zaleceniem dietetycznym, które stosuje się w dietoterapii tej choroby jest dieta ubogopurynowa. Jaki związek mają puryny z dną moczanową? Dlaczego ich eliminacja jest konieczna w tej jednostce chorobowej? Poniżej najważniejsze informacje na ten temat.
Pomidor – właściwości, witaminy. Pomidory w diecie kobiet w ciąży i osób z dną moczanową
Pomidorami na potęgę zajadają się mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Coraz częściej sięgamy po nie także my. Dlaczego? Czy warto włączyć je do diety?
Dna moczanowa (podagra, artretyzm) – badania, leczenie, alkohol, zioła
Dna moczanowa jest chorobą wynikającą z nadmiaru kwasu moczowego w organizmie, który odkładając się w stawach powoduje ich bolesność i obrzęk. Jakie badania umożliwiają stwierdzenie dny moczanowej i jak ją leczyć? Czy z pomocą mogą przyjść zioła?
Jad pszczeli – właściwości, maść, cena
Jad pszczeli jest to wydzielina gruczołu jadowego pszczół. Bardzo często wywołuje on silne reakcje uczuleniowe. Posiada jednak szereg prozdrowotnych właściwości, które od lat stosowane są w medycynie naturalnej. W jakim celu stosować jad pszczeli? Pod jaką postacią można go spotkać oraz w jakiej cenie dostępny jest na rynku? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w poniższym artykule
Dieta niskopurynowa – zasady, produkty, wskazania oraz przepisy
Jeżeli cierpisz na dnę moczanową bez wątpienia obawiasz się kolejnych jej ataków. O tym jak im zapobiec, czyli o diecie niskopurynowej słów kilka.
Dziczyzna – wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania do spożycia
Jeśli słysząc hasło „dziczyzna” Twoim pierwszym skojarzeniem jest tłuste, niezdrowe mięso, zupełnie pozbawione wartości odżywczych i definitywnie skreślone z listy produktów wskazanych w codziennej diecie – najprawdopodobniej jesteś w dużym błędzie. Najwyższy czas stanąć oko w oko z leśną zwierzyną i oswoić… wiedzę o jej walorach odżywczych!
Dna moczanowa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta
Dna moczanowa to choroba, która dotyka mężczyzn w średnim wieku i kobiety po menopauzie. Można z nią jednak skutecznie walczyć odpowiednią dietą i zmianą stylu życia.
Dieta w dnie moczanowej i przykładowy jadłospis
Dna moczanowa jest przewlekłą chorobą związaną w dużym stopniu z nieprawidłową dietą i stylem życia. Wyróżnia się wiele czynników związanych z częstszym zachorowaniem na tę chorobę, dlatego warto je poznać, aby móc skutecznie się przed nią uchronić.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !