Diety na różne pory roku

Czy wiesz, dieta dostosowana do pory roku pomoże zadbać o optymalne odżywienie organizmu? Dieta na lato będzie nieco bardziej lekka i przede wszystkim bogata w świeże owoce i warzywa oraz dużą ilość płynów. Dieta na zimę powinna dostarczać do organizmu witamin i minerałów wspierających układ immunologicznych oraz bazować na ciepłych, rozgrzewających posiłkach. Jeśli chcemy właściwie o siebie zadbać, dieta na wiosnę powinna wesprzeć uzupełnianie niedoborów substancji odżywczych, jakie w naszym organizmie mogą pojawić się w trakcie zimy. Z kolei dieta na jesień powinna obfitować w charakterystyczne dla tej pory roku owoce i warzywa, bogate w składniki niezbędne dla budowania silnego układu odpornościowego oraz sprzyjające koncentracji, która jesienią może być zaburzona. Przekonaj się, co warto jeść w poszczególne pory roku i kiedy jest najelpszy czas na odchudzanie!

Lekki obiad na upał, czyli najlepsza dieta na lato

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Pozostaje pytanie – co jeść, gdy temperatury na zewnątrz skutecznie odbierają ochotę do gotowania i spożywania gorących posiłków? Poniższe wskazówki ułatwią utrzymanie zdrowej diety nawet w upalne dni!

Sposoby na przesilenie wiosenne – objawy i dieta redukująca złe samopoczucie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mimo, iż większość z nas z utęsknieniem wypatruje wiosny, nie wszyscy czują wiosenny przypływ energii i sił witalnych. Choć o tej porze roku wszystko – także my – powinno budzić się do życia, pierwszym wiosennym dniom często towarzyszy ospałość, zmęczenie i złe samopoczucie. Jak więc postępować, gdy pobudka z zimowego snu jest zbyt bolesna, a my jesteśmy słabsi niż… wiosenne przesilenie?

Dieta na wiosnę – zdrowe oczyszczanie organizmu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Nie da się ukryć – wiosna zbliża się wielkimi krokami! Nic dziwnego, że razem z kilkoma warstwami wierzchniej odzieży chcemy zrzucić z siebie nieco… zbędnych kilogramów. Jak skomponować swoją dietę, by wiosenne porządki nie ograniczyły się tylko do naszego otoczenia, ale objęły też zdrowe oczyszczanie naszego organizmu?

Dieta na lato

Podstawą diety na lato jest przede wszystkim regularne przyjmowanie płynów - woda pozwoli uzupełnić minerały i pierwiastki tracone przez organizm w wyniku zwiększonej potliwości. Dieta na lato powinna także obfitować w warzywa i owoce, pozwalajace komponować dietę lekkostrawną - idealną na lato, kiedy apetyt jest mniejszy. Warto więc sięgać m.in. po:

 

  • pomidory, ogórki, sałatę, marchew, brokuły, paprykę,
  • sezonowe owoce - truskawki, maliny, jagody, arbuzy, wiśnie.

Dlaczego przybieramy na wadze zimą?

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Nadchodzi jesień. Wiele osób zauważa, że wraz ze zmianą pory roku zmienia się również ich waga. Nie mówimy rzecz jasna o jakiejś radykalnej zmianie, ale o kilku nadprogramowych kilogramach – które zauważamy na wadze po sezonie jesienno-zimowym.

Najlepsza dieta na lato – 10 niezawodnych wskazówek

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Tych 10 prostych wskazówek pozwoli Ci się cieszyć latem w pełnej okazałości. Dodatkowo zadbasz o zdrowie i piękną sylwetkę.

Piękna sylwetka na lato. Podejmij wyzwanie!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Najwyższy czas aby przygotować się na wakacyjne szaleństwo. Popraw swoje kształty przed wyjściem na plażę i olśnij wszystkich swoim wyglądem!

Dieta na wiosnę

Wiosną warto przede wszystkim zadbać o wzmocnienie organizmu po zimie - priorytetem powinno być uzupełnienie witamin i minerałów. Podczas diety na wiosnę należy także oczyścić organizm, by dobrze rozpocząć letni sezon. Dieta na wiosnę powinna opierać się o wszystkie grupy produktów, które umożliwiają przygotowywanie zbilansowanych posiłków, dostarczających do organizmu optymalną dawkę energii.

Wiosna, lato, jesień, zima, czyli dieta na każdą porę roku

Justyna Gawrońska ponad miesiąc temu

Zobacz, czym powinna się charakteryzować dobrze zbilansowana dieta na każdą porę roku!

Diety na jesień

 

Komponując dietę na jesień, należy w pełni wykorzystać rosnące jeszcze w ogrodach owoce, takie jak jabłka, gruszki, śliwki i winogrona, a także warzywa - w szczególności występującą na jesieni dynię. Dieta na jesień powinna być także bogata w produkty sprzyjające wzmocnieniu odporności - m.in. czosnek i cebulę. Warto także korzystać z przetworów, jakie mogliśmy przygotować letnią porą - z kiszonek, przecierów, soków, dżemów i konfitur oraz zadbać o efektywną pracę naszego mózgu, sięgając np. po orzechy.

 

Dieta na zimę

 

Dieta na zimę powinna opierać się o:

 

  • przetwory - wspomniane przy okazji jesieni,
  • nabiał i tłuste ryby - stanowią naturalne źródło witaminy D, której suplementacja jest zimą szczególnie istotna,
  • rozgrzewające zupy i dania na ciepło.

 

Warto także zadbać, aby dieta na zimę była bogata w warzywa i owoce, dostarczające witaminy i minerały niezbędne dla funkcjonowania układu odpornościowego - m.in. papryka, brokuły, pomarańcze czy kiwi.

 

Ze względu na dostęp do wielu świeżych owoców i warzyw oraz zwiększoną energię, diety odchudzające najlepiej stosować latem i wiosną. A jeśli chcesz wiedzieć więcej o diecie na lato, wiosnę, zimę czy jesień, sprawdź porady dietetyka zawarte w poniższych artykułach!