Diety lecznicze

Dieta przy nadmiarze żelaza. Skutki nadmiaru żelaza

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Żelazo jest słabo przyswajalnym pierwiastkiem. Nawet gdy jemy produkty bogate w ten pierwiastek, nasze organizmy nie są w stanie wchłonąć go z diety w ilości większej niż 15%. Bywają jednak przypadki, że poziom żelaza we krwi jest za wysoki i z czasem może doprowadzić do poważnych powikłań. Co może być tego przyczyną? Jak można sobie pomóc? Czy dieta ma znaczenie?

Dieta przy miażdżycy. Zioła na miażdżycę

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Wraz z rozwojem społeczeństwa rośnie dostęp do wysoko przetworzonej żywności, a także produktów typu fast food. Ciągły pośpiech skutkuje pogorszeniem sposobu odżywiania, obniżeniem poziomu aktywności fizycznej i rozwojem nowych schorzeń, nazwanych grupą chorób cywilizacyjnych. Wśród nich znajduje się m.in. miażdżyca, czyli przypadłość naczyniowa prowadząca do pogorszenia jakości życia, a nawet śmierci wielu osób na całym świecie. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tej podstępnej chorobie!

Dieta po operacji jelita – jadłospis i przepisy

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Dowiedz się, co jeść po operacji jelita, żeby nie czuć dyskomfortu i wspomóc proces leczenia.

Dieta GAPS – zasady, przepisy, efekty

Karolina Ruszkiewicz ponad miesiąc temu

Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS (z ang. Gut and Psychology Syndrome) jest próbą wyjaśnienia związku między układem trawiennym a występowaniem niektórych dysfunkcji o podłożu neurologicznym, takich jak ADHD (zespół nadpobudliwości ruchowej), dysleksja (trudność w nauce czytania i pisania), dyspraksja (trudności w wykonywaniu ruchów), zaburzenia łaknienia a nawet ciężkie choroby psychiczne – schizofrenia czy psychoza maniakalno-depresyjna.

Dieta SCD – etapy, jadłospis, przepisy, opinie

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Dieta SCD (Specific carbohydrates diet), zwana inaczej dietą specyficznych węglowodanów, to sposób żywienia osób cierpiących na wrzodziejące zapalenia jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, celiakię, a nawet mukowiscydozę. Na jakich produktach opiera się codzienne żywienie podczas stosowania diety SCD i jakie są opinie na jej temat?

Dieta wysokokaloryczna – dla kogo? Jadłospis i produkty wysokokaloryczne

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Spadek wskaźnika BMI poniżej wartości 18,5 kg/m2 świadczy o wychudzeniu organizmu, a zarazem stanowi pierwszy sygnał alarmujący. Niedożywienie bowiem jest stanem wywołanym niedoborem składników odżywczych i może wynikać z przyjmowania niedostatecznej ilości pożywienia, jak również świadczyć o poważnych zaburzeniach zdrowotnych. Choć w praktyce niedobór masy ciała (podobnie jak jej nadmiar) spotykany jest dość często, temat ten w świetle współczesnej mody na odchudzanie bywa pomijany.

Dieta zasadowa – przepisy. Co to jest pH?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Na przestrzeni ostatnich lat tematyka zakwaszenia organizmu budzi ogromne zainteresowanie w kręgu żywieniowców, dietetyków i nie tylko. Na półkach sklepowych wciąż przybywa suplementów diety i innych specyfików, których celem jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Jakkolwiek zdrowy organizm, dzięki sprawnie funkcjonującym systemom regulacyjnym, potrafi doskonale poradzić sobie z nadmiarem kwaśnych substancji, tak odpowiedni dobór produktów żywnościowych nie pozostaje obojętny dla zachowania swoistej homeostazy.

Dieta DASH – zasady, przepisy. Tygodniowy jadłospis diety DASH

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Aktualne dane dotyczące nadciśnienia tętniczego są alarmujące – choroba ta dotyka blisko 30 % społeczeństwa większości krajów, natomiast osób nieświadomych podwyższonego ciśnienia krwi może być nawet ok. 50%. Budzący nadzieję jest fakt, iż dieta nazywana w skrócie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ma udowodnione naukowo działanie i przynosi widoczne efekty u osób ją stosujących. Jakie są zasady jej stosowania i jakie rezultaty można z nią osiągnąć?

Dieta płodności dla mężczyzn – zalecane produkty, jadłospis

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Kluczem do walki z problemem niepłodności jest zmiana trybu życia i nawyków żywieniowych. Sprawdź, których witamin i składników mineralnych nie może zabraknąć w twojej diecie.

Dieta GAPS – założenia, etapy, produkty oraz przeciwwskazania

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zespół psychologiczno-jelitowy to określenie stosowane w kontekście różnych schorzeń psychicznych np. schizofrenia, autyzm, których rozwój może okazać się zależny od stanu jelit. Autorka diety GAPS, Natasha Campbell-McBride, zauważyła, że stan przewodu pokarmowego, wpływa na stan naszego zdrowia psychicznego.

Dieta specyficznych węglowodanów SCD – zasady, produkty oraz efekty

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Słowo „dieta” najczęściej kojarzy się nam z dietą odchudzającą, której celem jest pozbycie się nadmiernej masy ciała oraz uzyskanie wymarzonej sylwetki. Jednak nie zawsze taki efekt jest głównym celem zmiany nawyków żywieniowych. Dobrym przykładem jest dieta SCD, którą stosują osoby chorujące m.in. na celiakię i inne schorzenia związane z niepoprawnym funkcjonowaniem jelit, a jej założeniem nie jest utrata masy ciała, a poprawa stanu zdrowia chorego.

Podwyższony poziom kreatyniny – produkty zakazane i zalecane

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wyniki badań morfologicznych krwi oraz ogólnych moczu, zlecane przez lekarza pierwszego kontaktu bądź specjalistę, dostarczają cennych informacji na temat stanu zdrowia jego pacjenta. Co oznacza podwyższone stężenie kreatyniny oraz w jakim celu oznaczenie tego związku jest wskazane? Jakie produkty należy spożywać, a jakie ograniczyć w diecie?

Substancje mitochondrialne, czyli dieta wspomagająca mitochondria

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mitochondria – mikroskopijne struktury komórkowe wielkości kilkunastu nanometrów, okazują się mieć niebagatelny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu, a ich prawidłowa czynność warunkuje wystąpienie i rozwój licznych chorób. Czym jest medycyna mitochondrialna, jakie ma zastosowanie i jak dbać o swoje mitochondria, by zachować zdrowie i dobrą kondycję na dłużej?

SIBO – diety zalecane w zespole rozrostu bakteryjnego

Sonia Walla ponad miesiąc temu

SIBO to zespół przerostu flory bakteryjnej w obrębie jelita cienkiego dotykający nawet do 22% populacji dorosłych. Konwencjonalne leczenie oparte na celowanej antybiotykoterapii, mającej zmniejszyć liczebność bakterii kolonizujących jelito cienkie, powinno być wsparte odpowiednią dietą – najlepiej FODMAP, SCD, GAPS lub protokołem dr Siebecker. Na czym polegają te modele żywieniowe i jaka jest ich rola w leczeniu SIBO?

Dieta przeciwzapalna, czyli zasady, produkty i efekty diety dr Perricone

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Jak poprawić wygląd skóry w 3 dni za pomocą diety – czyli Dr Perricone o procesie starzenia.

Dieta w zatruciach pokarmowych – produkty zalecane i zakazane

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Jak radzić sobie z zatruciem pokarmowym, jakie produkty spożywać, a które należy wykluczyć z diety?

Dieta przy zaburzeniach hormonalnych

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Czasami to nie brak motywacji i samodyscypliny oddala nas od osiągnięcia wymarzonej sylwetki – bywa, że na drodze stają hormony, których nierównowaga w organizmie stanowi poważną przeszkodę w zdobyciu celu. Jakie znaczenie ma gospodarka hormonalna podczas planowania diety i jaki model żywienia powinniśmy stosować w określonych zaburzeniach hormonalnych?

Dieta podczas i po antybiotykoterapii

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Antybiotykoterapia jest koniecznym sposobem na wyleczenie wielu chorób, lekarze często przepisują nam antybiotyki z zaleceniem przyjmowania ich od 3 do nawet 14 dni. Jednakże niewielu z nich jest w stanie zalecić nam odpowiednią dietę oraz podać nam wskazówki żywieniowe – takie, które nie dopuszczą do znacznych strat w organizmie i wspomogą powrót do pełnego zdrowia po przebytej chorobie.