Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?
Wraz z rozwojem cywilizacyjnym do naszego kraju zaczęły napływać nowe produkty. Od pewnego czasu popularność surowców egzotycznych i dotąd nieznanych rośnie. Jednym z nich jest cukier muscovado, który uznawany jest za zdrowszy zamiennik stołowego, białego cukru. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym słodzidle.
Cukier trzcinowy – właściwości, zalety. Cukier trzcinowy a brązowy. Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?
Cukier znaleźć możemy wszędzie. Nie tylko jest to ten, którym słodzimy kawę czy herbatę, ale znajdziemy go w ciastach, jogurtach owocowych, sokach. Wiedząc i słysząc zewsząd, że cukier biały jest niezdrowy, staramy się sięgać po te nieco zdrowsze – jak choćby trzcinowy. Ale czy na pewno to dobry pomysł?
Biała śmierć – wyeliminuj zagrożenie
Wszystko o substancji, która wciąga, nęci, uzależnia od siebie i znajduje się wszędzie. Mowa oczywiście o cukrze!
Cukier biały kontra brązowy. Zobaczmy, który jest zdrowszy i ma bogatszy skład
Cukier biały czy brązowy, trzcinowy, a może buraczany, rafinowany lub nie, który z nich jest najlepszy? Który jest zdrowszy?
Miód, cukier trzcinowy czy fruktoza? Jakie słodycze dla cukrzyka?
Cukrzyca to choroba metaboliczna, w której bardzo ważne jest ograniczenie cukrów prostych. Lecz nawet osoby chorujące od czasu do czasu mają ochotę na słodkie łakocie. Czy cukrzyk może jeść słodycze?