barwniki spożywcze

Barwniki – syntetyczne, naturalne. Jak zrobić barwnik spożywczy?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Nie od dziś wiadomo, że cechy organoleptyczne produktu determinują jego zakup, a barwa jest jednym z kluczowych aspektów zachęcających do nabycia. A jak w warunkach domowych zabarwić żywność?

Niebezpieczne dla zdrowia składniki napojów gazowanych

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że słodkie napoje gazowane wywierają tylko negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają spore ilości cukru oraz innych dodatków, które pełnią ważną rolę we współczesnym przemyśle spożywczym. Jednak czy aby na pewno konieczne jest ich dodawanie do napojów?

Dodatki do suplementów – niezbędne minimum czy zbędny wypełniacz?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Łykamy wszystko i na wszystko, często nie zwracając przy tym uwagi na skład suplementu, który oprócz faktycznie pożądanych przez nas składników, zawiera – czasem większą część – stabilizatorów, przeciwzbrylaczy i substancji polepszających smak. Warto się zastanowić czy są one elementem koniecznym, czy raczej zbędnym wypełniaczem zwiększającym tylko masę suplementu i dającym nam wrażenie, że kupujemy „więcej.. za mniej”?

10 produktów codziennego użytku groźnych dla twojego zdrowia

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Szkodliwe, rakotwórcze związki kryją się w przedmiotach codziennego użytku. Dowiedz się, które produkty stosowane na co dzień mogą być niebezpieczne dla twojego zdrowia.

Barwniki spożywcze, czyli co sprawia, że jedzenie bardziej smakuje i lepiej wygląda

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Każdego dnia robiąc zakupy, wybieramy produkty, które przykuwają czymś nasz wzrok – zielone jabłka, krwistoczerwone mięsa, złociste pieczywo. Wszyscy oceniamy wartość produktu przede wszystkim dzięki temu, co jesteśmy w stanie zobaczyć. Dowiedz się o więcej o barwnikach dodawanych do żywności.

Kolorowe, pyszne słodycze, czy na pewno są zdrowe?

Magdalena Wilk ponad miesiąc temu

Każdy z nas lubi zjeść ciastko czy batonika, ale czy zastanowiliśmy się, jakie znajdują się w nich składniki?