Amarantus to bardzo cenne pseudozboże nazywane często zbożem XXI wieku. Od koloru jego kwiatów powstała nazwa koloru amarantowego. Jego liczne właściwości prozdrowotne, wysoka zawartość cennych składników odżywczych, witamin i komplet aminokwasów egzogennych sprawia, że jego popularność rośnie wśród wegetarian, ale nie tylko. Zaliczany jest również do żywności funkcjonalnej. Regularne spożywanie amarantusa pomaga w leczeniu wielu chorób, w tym anemii czy cukrzycy. Jako pseudozboże może być wykorzystywane w rozmaity sposób. Na pewno w zdrowy sposób urozmaici waszą kuchnię. Więcej o tej cudownej roślinie dowiecie się w artykułach poniżej. Wśród nich znajdziecie również przepisy oraz sposób przygotowania amarantusa. Zapraszamy do lektury.
Mąka amarantusowa – właściwości, przepisy
Mąka amarantusowa jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, jednak coraz częściej sięgają po nią również osoby zdrowe zainteresowane zdrowym odżywianiem. Ziarno amarantusa, z którego otrzymuje się mąkę stanowi zasobne źródło witamin i składników mineralnych oraz białka o wysokiej jakości, co daje podstawę do zaliczenia szkarłatu do grupy żywności tzw. „superfoods”.
Amarantus – jak gotować, gdzie kupić. Przepisy
Co to jest amarantus? Czy amarantus jest zdrowy? Jak go spożywać?
Amarantus – właściwości, olej, mąka, popping, przepisy
Jakie właściwości sprawiły, że amarantus został okrzyknięty “zbożem XXI wieku”? Czym wyróżnia się olej i mąka zrobione z tego produktu? W jakiej postaci i do jakich dań można go użyć? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Amarantus – uprawa
Obecnie uprawiana jest w wielu miejscach na całym świecie. W Polsce uprawy znajdują się głównie na Lubelszczyźnie.
Ekstruzja i ekspandowanie zbóż – czy ekspandowany amarantus jest lepszy?
Rozwój technologii spożywczych z roku na rok posuwa się naprzód oferując klientom produkty wytworzone nowymi metodami. Dzięki temu na sklepowych półkach nie znajdziemy tylko jednego rodzaju makaronu, kaszy i ryżu, a szereg dostępnych możliwości w postaci rozmaitych mąk, preparowanych zbóż, płatków zbożowych i różnokształtnych makaronów może zadziwić niejednego poszukiwacza kulinarnych nowości.
Nietolerancja glutenu – objawy, zalecana dieta i badania wykrywające chorobę
Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, polegającą na nieodwracalnej nietolerancji glutenu. To poważne schorzenie wymaga całkowitej eliminacji tego składnika z diety.
Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże Ci zachować zdrowie i urodę
Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych.
Amarantus – zastosowania
Z amarantusa wytwarzana jest mąka, która z powodzeniem zastępuje mąkę pszenną do wszelkiego rodzaju wypieków. W Polsce można zakupić również popping, czyli prażone ziarna amarantusa.
Amarantus, czyli lecznicze właściwości zboża XXI wieku – jak go gotować?
Już historyczne plemiona doceniły walory tego zboża, a czy Ty znasz drogocenne właściwości amarantusa?
Amarantus – wartości odżywcze
Oprócz cennego białka, węglowodanów i tłuszczu amarantus zawiera błonnik, przeciwutleniacze oraz skwalen. Wśród minerałów warto wymienić wapń, którego ilość jest większa niż w mleku, żelazo, fosfor i magnez, którego ilość dostarczy 1/3 dziennego zapotrzebowania.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !