amarantus
Mąka amarantusowa jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, jednak…
Amarantus – jak gotować, gdzie kupić. Przepisy
Co to jest amarantus? Czy amarantus jest zdrowy? Jak go…
Amarantus – uprawa
Obecnie uprawiana jest w wielu miejscach na całym świecie. W Polsce uprawy znajdują się głównie na Lubelszczyźnie.
Amarantus – właściwości, olej, mąka, popping, przepisy
Jakie właściwości sprawiły, że amarantus został okrzyknięty “zbożem XXI wieku”?…
Ekstruzja i ekspandowanie zbóż – czy ekspandowany amarantus jest lepszy?
Rozwój technologii spożywczych z roku na rok posuwa się naprzód…
Nietolerancja glutenu – objawy, zalecana dieta i badania wykrywające chorobę
Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, polegającą na nieodwracalnej nietolerancji glutenu.…
Amarantus – zastosowania
Z amarantusa wytwarzana jest mąka, która z powodzeniem zastępuje mąkę pszenną do wszelkiego rodzaju wypieków. W Polsce można zakupić również popping, czyli prażone ziarna amarantusa.
Amarantus, czyli lecznicze właściwości zboża XXI wieku – jak go gotować?
Już historyczne plemiona doceniły walory tego zboża, a czy Ty…