amarantus

Oceń
amarantus - 1.7/5. Oddano 9 głosy.

Amarantus to bardzo cenne pseudozboże nazywane często zbożem XXI wieku. Od koloru jego kwiatów powstała nazwa koloru amarantowego. Jego liczne właściwości prozdrowotne, wysoka zawartość cennych składników odżywczych, witamin i komplet aminokwasów egzogennych sprawia, że jego popularność rośnie wśród wegetarian, ale nie tylko. Zaliczany jest również do żywności funkcjonalnej. Regularne spożywanie amarantusa pomaga w leczeniu wielu chorób, w tym anemii czy cukrzycy. Jako pseudozboże może być wykorzystywane w rozmaity sposób. Na pewno w zdrowy sposób urozmaici waszą kuchnię. Więcej o tej cudownej roślinie dowiecie się w artykułach poniżej. Wśród nich znajdziecie również przepisy oraz sposób przygotowania amarantusa. Zapraszamy do lektury.

Mąka amarantusowa – właściwości, przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Mąka amarantusowa jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, jednak coraz częściej sięgają po nią również osoby zdrowe zainteresowane zdrowym odżywianiem. Ziarno amarantusa, z którego otrzymuje się mąkę stanowi zasobne źródło witamin i składników mineralnych oraz białka o wysokiej jakości, co daje podstawę do zaliczenia szkarłatu do grupy żywności tzw. „superfoods”.

Amarantus – jak gotować, gdzie kupić. Przepisy

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Co to jest amarantus? Czy amarantus jest zdrowy? Jak go spożywać?

Amarantus – właściwości, olej, mąka, popping, przepisy

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Jakie właściwości sprawiły, że amarantus został okrzyknięty “zbożem XXI wieku”? Czym wyróżnia się olej i mąka zrobione z tego produktu? W jakiej postaci i do jakich dań można go użyć? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Amarantus – uprawa

Obecnie uprawiana jest w wielu miejscach na całym świecie. W Polsce uprawy znajdują się głównie na Lubelszczyźnie.

Ekstruzja i ekspandowanie zbóż – czy ekspandowany amarantus jest lepszy?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Rozwój technologii spożywczych z roku na rok posuwa się naprzód oferując klientom produkty wytworzone nowymi metodami. Dzięki temu na sklepowych półkach nie znajdziemy tylko jednego rodzaju makaronu, kaszy i ryżu, a szereg dostępnych możliwości w postaci rozmaitych mąk, preparowanych zbóż, płatków zbożowych i różnokształtnych makaronów może zadziwić niejednego poszukiwacza kulinarnych nowości.

Nietolerancja glutenu – objawy, zalecana dieta i badania wykrywające chorobę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Celiakia jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, polegającą na nieodwracalnej nietolerancji glutenu. To poważne schorzenie wymaga całkowitej eliminacji tego składnika z diety.

Superfoods. Szczęśliwa trzynastka, która pomoże Ci zachować zdrowie i urodę

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Superfoods to prawdziwe bomby zdrowia, które kryją w sobie wiele witamin i cennych składników odżywczych.

Amarantus – zastosowania

Z amarantusa wytwarzana jest mąka, która z powodzeniem zastępuje mąkę pszenną do wszelkiego rodzaju wypieków. W Polsce można zakupić również popping, czyli prażone ziarna amarantusa.

Amarantus, czyli lecznicze właściwości zboża XXI wieku – jak go gotować?

Agnieszka Czapla ponad miesiąc temu

Już historyczne plemiona doceniły walory tego zboża, a czy Ty znasz drogocenne właściwości amarantusa?

Amarantus – wartości odżywcze

Oprócz cennego białka, węglowodanów i tłuszczu amarantus zawiera błonnik, przeciwutleniacze oraz skwalen. Wśród minerałów warto wymienić wapń, którego ilość jest większa niż w mleku, żelazo, fosfor i magnez, którego ilość dostarczy 1/3 dziennego zapotrzebowania.