Co to jest agar-agar? Gdzie kupić, cena i przepisy z agar-agar
Bogaty w mikroelementy agar-agar jest popularny w szczególności wśród wegetarian. Substancja żelowa, która z pewnością może zastąpić żelatynę, posiada wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wzmacnia kości i zapobiega anemii.
Spirulina – skutki uboczne i przeciwwskazania. Dawkowanie spiruliny
Spirulina – niebieskozielony glon, jest rośliną słodkowodną. Słynie z intensywnego smaku i silnego profilu żywieniowego. Można ją spotkać jako składnik koktajli oraz batonów energetycznych, a także w formie tabletek lub proszku. Istnieje wiele artykułów naukowych, które potwierdzają korzyści z jej spożywania. Poniżej przestawiam kilka z nich.
Morszczyn pęcherzykowaty – właściwości, zastosowanie, suplementacja
Morszczyn pęcherzykowaty to mniej „sławny” na rynku suplementów diety glon. Mimo tego, iż sławą ustępuje bardziej znanym algom, takim jak kelp czy chlorella, może pochwalić się równie korzystnym działaniem na organizm. Jego główne zalety to przyspieszenie pracy tarczycy i pomoc w redukcji masy ciała. Jakie inne właściwości ma morszczyn pęcherzykowaty i czy warto włączyć go do codziennej suplementacji?
Algi morskie – rodzaje, właściwości i zastosowanie wodorostów
Glony (Algae) należą do najprostszych oraz najstarszych organizmów na Ziemi. Są to rośliny wodne, zaklasyfikowane do większej grupy – wodorostów. Ta potoczna nazwa określa ,,morskie warzywa'', które od tysięcy lat znane są ze swoich możliwości przedłużania życia, młodego wyglądu i urody.
Algi – najlepsze źródło “zielonej krwi”
“Zielona krew” to nic innego jak cenny dla organizmu chlorofil. Algi stanowią jego najcenniejsze źródło, bowiem działają kompleksowo na cały organizm. Przekonaj się jak cenne mogą być algi.
Mikroalgi, czyli właściwości i zastosowanie spiruliny oraz chlorelli
Prymitywne organizmy będące nieocenionym źródłem odżywczym – czyli wszystko o mikroalgach.
Wodorosty – wpływ na zdrowie i zastosowanie
Wodorosty jadalne, zwane również morską trawą, to organizmy wodne, które od pokoleń stosowane są jako składnik pokarmowy tradycyjnej kuchni społeczności żyjących nad akwenami wodnymi. Liczne badania potwierdzają ich prozdrowotny wpływ na układ pokarmowy. Być może ich nazwa nie zachęca, ale zdecydowanie warto zadbać o to, aby pojawiły się w codziennym jadłospisie.
Chlorella – skład, działanie, stosowanie, przepis
Zielony skarb wód – chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa. Co jeszcze kryje ta cudowna roślina?
Czy jedzenie alg zapewni nam idealną figurę? Co z tą fukoksantyną?
Najnowsze badania naukowców skupiają się na fukoksantynie składniku alg morskich. Może być to przełom w leczeniu otyłości. Czy wreszcie zostanie wynaleziony skuteczny preparat na odchudzanie. Czas pokaże, tymczasem zapraszamy do zapoznania się z wynikami najnowszych badań w tym zakresie.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !