Rak prostaty – objawy, leczenie naturalne. Dieta przy raku prostaty

Zachorowalność wśród mężczyzn na raka prostaty jest drugą w kolejności co do częstości. W ciągu ostatnich 30 lat liczba zachorowań wzrosła około 5-krotnie. Najczęściej choroba dotyka osób w wieku około 70 lat. Już po ukończeniu 60. roku życia gwałtownie wzrasta ryzyko zachorowania.
Rak prostaty
Prostata, czyli gruczoł krokowy jest częścią męskiego układu rozrodczego. Położony poniżej pęcherza moczowego, otacza cewkę moczową. Rak prostaty to nowotwór złośliwy tego narządu. Najczęściej jest to gruczolakorak, rzadziej pochodzący z innych tkanek (mięsak). Komórki nowotworu złośliwego wraz z krwią lub za pośrednictwem naczyń limfatycznych mogą przenosić się w inne miejsca tworząc przerzuty. Najczęstszymi miejscami przerzutów są kości i węzły chłonne.
Objawy raka prostaty
Objawy raka prostaty mogą przypominać te towarzyszące przerostowi gruczołu krokowego, tzn., częste oddawanie moczu (również w nocy), parcie na pęcherz, uczucie niepełnego opróżnienia pęcherza.
Leczenie naturalne raka prostaty
Istnieje kilka metod konwencjonalnego leczenia raka prostaty – usunięcie gruczołu krokowego wraz z pęcherzykami nasiennymi i węzłami chłonnymi, radioterapia lub terapia hormonalna czy chemioterapia. Często, w zależności od predyspozycji, wdraża się także postępowanie zwane „watchful waitnig”, czyli baczna obserwacja. Odracza się wtedy leczenie, np. hormonoterapię jednocześnie obserwując ewentualny postęp choroby. W tym okresie chorzy najczęściej rozglądają się za alternatywnymi metodami leczenia. Do tej pory nie pojawiły się dostatecznie wiarygodne badania, które pozwoliłyby na sformułowanie jasnych zaleceń odnośnie spożywania poszczególnych naturalnych związków w prewencji i leczeniu raka prostaty. Pewnie związki wydają się jednak wykazywać aktywność przeciwnowotworową. Należą do nich np. sulforafan, likopen, izoflawony sojowe – wszystkie dobrze tolerowane.
- Sulforafan: to związek należący do grupy izotiocyjanianów występujący w warzywach krzyżowych. Najbogatszym źródłem tego związku są brokuły – zawartość waha się jednak w dość szerokich granicach 0,008–0,18 µmoli/g świeżej masy. Kiełki brokuła również obfitują w ten związek, największe jego stężenie ma miejsce tuż po skiełkowaniu i maleje wraz z upływem czasu. Sulforafan może blokować działanie substancji mutagennych oraz zapobiegać rozwojowi zmienionych nowotworowo komórek. Podawanie 60 mg sulforafanu każdego dnia pacjentom z rakiem prostaty po przebyciu leczenia, zmniejszyło w porównaniu z placebo poziom PSA. PSA to swoisty antygen sterczowy – marker nowotworowy raka prostaty, służy m.in. do monitorowania po leczeniu. Ma na celu wykrycie nawrotu lub rozsiewu raka.
- Likopen: to związek należący do grupy karotenoidów. Bardzo wysoką dawkę tego związku zapewniają nam pomidory. Okazuje się, że likopen, jak również soja mogą zmniejszać PSA wśród mężczyzn z rakiem prostaty. Spożywanie likopenu w dawce 25 mg na dzień przez 1 miesiąc przynosiło korzystny efekt u 5 na 20 mężczyzn (25%). 1 średni pomidor dostarcza nam nawet 1,2 mg tego związku. Większą korzyść niż jedzenie pomidorów świeżych przyniesie nam zjadanie przetworów pomidorowych. W komórkach pomidora poddanego obróbce termicznej dochodzi do uszkodzenia ściany komórkowej i tym samym likopen staje się lepiej przyswajalny.
- Soja: sprzeczne wyniki jednak dobrze wróżące na przyszłość dotyczą soi. Poziom PSA u pacjentów, którym podawano izoflawony w różnych postaciach – np. mleka sojowego, napoju sojowego, w postaci wyizolowanej doustnie – pozostawał bez zmian, obniżał się, w kilku przypadkach wzrastał. Nie ma więc dowodów na to, że zwiększone spożycie soi poprawia stan osób chorych. Może być zatem włączona jako element racjonalnej diety, jednak osoby cierpiące na raka nie powinny spożywać jej codziennie w celach leczniczych.
- Grzyby shiitake: w trwającym 6 miesięcy badaniu nie wykazały żadnej zmiany w poziomie PSA u chorych mężczyzn.
Póki co wykorzystanie naturalnych metod leczenia nowotworów jest w fazie badań. Nie można zalecić osobom cierpiącym na raka prostaty rezygnacji z metod konwencjonalnych na rzecz naturalnych substancji występujących w żywności.
Rak prostaty – dieta
Nowotwory złośliwe wiążą się z pojawieniem się zmian metabolicznych w organizmie. Obecność nowotworu przyczynia się do wytwarzania związków o charakterze prozapalnym. Obniża się stężenie insuliny, wzrasta stężenie glukagonu – mogą więc pojawić się zaburzenia glikemii, tj. zbyt wysoki poziom glukozy we krwi. Komórki z powodu niewłaściwego działania insuliny nie są zaopatrywane w odpowiednią ilość glukozy – dochodzi do uruchomienia procesów czerpania energii z białek, co wiąże się z ich rozpadem. Zmniejsza się masa tłuszczowa oraz beztłuszczowa ciała (dochodzi do utraty tkanki mięśniowej). Ponadto komórki nowotworowe także czerpią energię z glukozy, wzrasta więc zapotrzebowanie energetyczne organizmu.
Niezwykle istotne jest więc, aby jeszcze w okresie poprzedzającym rozpoczęcie leczenia, zadbać o właściwe odżywienie organizmu – przyspieszy to proces powrotu do zdrowia. W zależności od metody leczenia mogą pojawiać się różne objawy – nudności, brak apetytu, zmęczenie, biegunki. Mimo tego konieczne jest dostarczenie wszystkich niezbędnych składników – szczególnie węglowodanów i białka. Posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane o wysokiej gęstości energetycznej, tj. w małej ilości jedzenia powinna być zawarta wysoka liczba kalorii. Posiłki powinny być małe objętościowo i podawane w regularnych odstępach czasu. Jeżeli nie ma możliwości, aby zaspokoić zapotrzebowanie za pomocą diety, warto włączyć specjalne odżywki . Ważne, aby w każdym z 3. głównych posiłków znajdowały się źródła:
- węglowodanów (pieczywo, kasze, ziemniaki lub makaron),
- pełnowartościowego białka (chude mięso, ryby, jaja lub nabiał),
- tłuszczu (w postaci olejów roślinnych),
- witamin i minerałów w postaci owoców lub warzyw.
Korzystnym elementem diety w chorobach nowotworowych są kwasy omega-3 łagodzące stan zapalny. Zaleca się w związku z tym stosowanie olejów roślinnych i spożywanie ryb przynajmniej 2 razy w tygodniu. Warto pamiętać, że ryba maślana może zawierać woski wywołujące u niektórych biegunki i inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Ponadto korzystne oddziaływanie wydaje się mieć także glutamina – aminokwas, który jest wytwarzany w ludzkim organizmie z kwasu glutaminowego, obecny także w produktach białkowych, np. w nabiale. Glutamina zwiększa liczbę limfocytów i stężenie immunoglobulin, czyli elementów układu odpornościowego. Zmniejsza więc ryzyko infekcji. Tym bardziej więc należy zadbać o prawidłową podaż białka. Produkty mleczne powinny pojawiać się przynajmniej w 3. porcjach dziennie.
Podobnie jak u osób zdrowych należy stosować zasady racjonalnego żywienia, jednak biorąc pod uwagę występujące dolegliwości. W przypadku występowania biegunek należy ograniczyć spożycie nierozpuszczalnego błonnika. Każdy przypadek powinien zostać rozpatrzony indywidualnie.
Literatura:
- http://onkologia.org.pl/nowotwory-zlosliwe-gruczolu-krokowego-c61/
- Margaret Diana van Die et al.; Phytotherapeutic interventions in the management of biochemically recurrent prostate cancer: a systematic review of randomised trias; BJU Int 2016; 117: Supplement 4, 17–34
- Krystyna Serkies , Maciej Jarosz; Swoisty antygen sterczowy. Praktyczne znaczenie w raku gruczołu krokowego; Cancer Surgery | ISSN 1734-2414 | www.cancersurgery.pl
- Praktyczny Podręcznik Dietetyki pod red. Prof. Jarosza
Soja jest jednym z produktów, które mężczyźni raczej nie wybierają zbyt często. Wszystko to za sprawą zawartych w nich estrogenów i ich negatywnego wpływu na męską gospodarkę hormonalną. Jak jest w rzeczywistości? czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !