Jesteś na:

Zrób rakowi wspak, czyli rodzaje nowotworu piersi i sposób na wyleczenie dietą.

16 18 20

Utrapieniem w dzisiejszych czasach jest zabieganie, które powoduje pracę w stresie, brak czasu na zdrowe jedzenie czy stosowanie używek w znacznych ilościach. Nie każdy wie, że zmieniając nawyki żywieniowy możemy zahamować rozwój komórek rakowych, dlatego warto przyjrzeć się zaleceniom dietetyków.



Rodzaje raka piersi

Rak piersi niejedno ma oblicze. Bardzo istotnym w dalszym leczeniu jest odpowiednia diagnoza. Raka piersi dzieli się, biorąc pod uwagę: występowanie zmian, sposób ich przenoszenia, wrażliwość na hormony czy ekspresję genów. Zmiany te możemy znaleźć w przewodach mlecznych bądź w zrazikach, czyli komórkach odpowiadających za produkcję mleka. Najważniejszym jest zdiagnozowanie, czy jest to rak przedinwazyjny (in situ) czy przemieszczający się do innych tkanek (inwazyjny). Nowotwory dzielimy według ich występowania i stadium oraz według aktywności receptorów guza. Zajmijmy się na początek pierwszym podziałem raka piersi ze względu na występowanie i stadium:

  1. Rak wewnątrzzrazikowy – może ograniczyć się do komórek gruczołowych lub naciekających (inwazyjnych). Wówczas, atakując tkankę tłuszczową, przedostaje się do układu limfatycznego oraz krwionośnego, na dalszym etapie przenika do węzłów chłonnych i innych organów ciała. Rak wewnątrzzrazikowy stanowi ok. 10 – 15% wszystkich przypadków raka piersi.
  2. Rak wewnątrzprzeponowy – stanowi ok. 80% wszystkich zachorowań na raka piersi
  3. Rak rdzeniasty – niezależnie od miejsca występowania, zajmuje jedynie otaczające tkanki i zakończony jest komórkami układu odpornościowego. Rokowania w jego przypadku są pozytywne, ze względu na fakt, iż przerzuty zdarzają się bardzo rzadko. Jest to rak inwazyjny i stanowi ok. 5% przypadków nowotworów.
  4. Rak koloidowy (śluzowy) – bardzo rzadko występujący (ok. 1% przypadków). Można go wykryć w komórkach produkujących śluz, a rokowania wyzdrowienia są bardzo dobre.
  5. Rak cewkowaty – Odmiana raka przewodowego inwazyjnego, lecz stwarza większe szanse na wyzdrowienie niż w przypadku zwykłego raka przewodowego bądź raka zrazikowego. Obejmuje ok. 2% chorych.
  6. Rak zapalny – zajmuje także skórę piersi, która jest zaczerwieniona, powierzchnia przypomina skórkę pomarańczową, a z brodawek może wydobywać się płyn. Niestety jest to bardzo zaawansowana forma raka, która zazwyczaj jest wykrywana w VI stadium. Daje małe szanse na wyleczenie i stwierdza się ją u ok.1% pacjentek chorych na raka piersi.

Kolejny podział przedstawia rodzaje raka ze względu na aktywność receptorów guza. By postawić odpowiednią diagnozę i ustanowić dokładny plan leczenia, niezbędne jest badanie statusu receptorów zlokalizowanych na powierzchni guza. Zbudowane są one z białek, które potrafią łączyć się z innymi białkami i dzięki temu są w stanie przekazywać informacje do komórek.

  1. Rak hormonozależny – Na wierzchniej warstwie guza znajdują się bardzo aktywne receptory estrogenowe i/lub progesteronowi. Hormony wpływają na guz powiększająco. W takim przypadku najbardziej wskazaną jest terapia hormonalna, hamująca aktywność tych receptorów. Stanowi on ok. 70% chorych na raka.
  2. Rak HER – 2 dodatni – na wierzchniej warstwie guza znajdują się receptory genu HER – 2, który daje sygnał do komórek powodując ich szybszy wzrost i rozmnażanie, a to powoduje powiększanie się guza. Najlepsze leczenie polega za blokadzie tego receptora, co spowoduje brak rozwoju raka.
  3. Rak potrójnie ujemny – na takim guzie nie znajdują się ani hormony ani HER – 2. Najbardziej wskazanym leczeniem jest chemio- i radioterapia. Zachorowalność na tę odmianę obejmuje 10 – 15% kobiet z nowotworem.

Jak dietą pokonać raka piersi?

Ostanie badania wskazują wpływ tego, co jemy na nasze samopoczucie, a nawet zdrowie. Lekarze i dietetycy doskonale wiedzą, że sposób odżywiania wpływa decydująco na rozwój nowotworów. Wiadomo już dziś, że aż 60 – 70% nowotworów powstaje przez nieprawidłowe żywienie oraz nadwagę, dlatego warto zainteresować się dietą antyrakową ubogą w tłuszcze, cukier oraz sól, a wzbogaconą w witaminy A,C,E (czyli karoten, kwas askorbinowy i tokoferol), a także pierwiastki: magnez czy selen hamujące rozwój komórek nowotworowych. To właśnie dzięki nim możemy usunąć wolne rodniki, zapobiec rakotwórczemu działaniu nitrozamin – groźnych związków, które znajdziemy w produktach spożywczych, a później w naszym żołądku. Zastosujmy się do poniższych wskazówek, by cieszyć się zdrowiem przez długi czas.

Wystrzegajmy się tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu

Tłuszcz odpowiada za produkcję wolnych rodników uszkadzających komórki i DNA, ponadto wpływa na wzrost estrogenów i prolaktyny (u kobiet chorujących na raka piersi można odnotować wzrost obu). Zamieńmy tłuszcze zwierzęce na warzywa, owoce oraz ziarna zbóż i rośliny strączkowe dostarczające niezbędnych kwasów tłuszczowych w dostatecznej ilości. Unikajmy cholesterolu zawartego w mięsie, mleku, nabiale i jajach. Pożywką dla komórek nowotworowych jest właśnie cholesterol, dlatego dieta bezcholesterolowa wpływa hamująco na ich rozwój.

Zwracajmy uwagę na związki toksyczne w pożywieniu

Toksyczne związki kupowane w postaci pożywienia są rakotwórcze, a magazynowane są głównie w komórkach tłuszczowych zwierząt, do których zaliczamy również ryby, drób oraz produkty pochodzące od zwierząt – mleko czy jaja. Najlepszym wyjściem będzie zastąpienie takiego pożywienia, jedzeniem pochodzącym z roślin i ekologicznych hodowli. Nie pijmy wody chlorowanej, która także podnosi ryzyko zachorowania na raka.

Sposób odżywiania wpływa decydująco na rozwój nowotworów.

Sposób odżywiania wpływa decydująco na rozwój nowotworów.

Uprawiajmy regularnie sport

Wystarczy umiarkowana aktywność fizyczna np. codzienny 30 – minutowy spacer. Już tyle sprzyja obniżeniu poziomu estrogenu, a tym samym maleje ryzyko zachorowalności na raka piersi. Ćwiczenia uwalniają endorfiny, wpływają pozytywnie na nasze samopoczucie, nastrój, psychikę, a także poprawiają pracę układu immunologicznego.

Jedzmy błonnik

Estrogen jest takim hormonem, który po spełnieniu swojej roli, przechodzi przez jelito grube, a następnie w towarzystwie błonnika jest wydalany z organizmu. Niestety, w przypadku kiedy nie został on wydalony, wraca do krwioobiegu, by zaburzyć naszą gospodarkę hormonalną. Badania wykazują, że wegetarianki wydalają 3 razy więcej estrogenu w porównaniu z kobietami spożywającymi mięso. Przejście na wegetarianizm spowoduje spadek poziomu estrogenu aż do 50%, natomiast samo obniżenie poziomu estrogenu już do 17% obniża zachorowalność na raka piersi aż 4 – 5krotnie.

Szukajmy antyoksydantów w jedzeniu

Antyoksydanty dbają o zdrowie naszych komórek oraz DNA. Wpływają wzmacniająco na odporność i walczą z rakiem. Powodują spowolnienie procesu starzenia się organizmu, zapobiegając chorobom degeneracyjnym. Najbardziej znanymi antyoksydantami są: witamina C i E, beta – karoten oraz bioflawonoidy, witamina B6, a także mikroelementy: cynk, selen, mangan.

Jedzmy żywność bogatą w komponenty przeciwrakowe

Komponentami przeciwrakowymi są: fitoestrogeny, zawarte w pokarmie roślinnym, warzywa z rodzin krzyżowych (kapusta, brukselka, rzodkiewka, gorczyca czy pasternak) oraz rośliny zawierające substancje antyrakowe: owoce cytrusowe, cebula, czosnek, ostra papryka i pomidory.

Unikajmy stresu

Zainteresuj się sposobami na radzenie sobie ze stresem, który niestety wpływa osłabiająco na organizm.

Zrzućmy zbędne kilogramy

Komórki tłuszczowe odpowiadają za produkcję estrogenu, który zwiększa ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Kobiety z nadwagą są bardziej narażone na takie prawdopodobieństwo, dlatego zadbajmy o siebie.

Rzućmy palenie

Paczka dziennie to 4 – krotny wzrost ryzyka zachorowania na raka, za to bierne palenie to 3krotny wzrost.

Unikajmy alkoholu

Alkohol powoduje podwyższenie estrogenu, osłabia układ odpornościowy, a także zdolność wątroby do oczyszczania z substancji rakotwórczych.

By zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi, wprowadzaj zmiany w żywieniu stopniowo, pamiętając jednocześnie o regularnych badaniach. Prawidłowa dieta może wpłynąć zapobiegająco, dlatego dbaj o siebie i walcz o zdrowie. Nie daj się rakowi.

Literatura:
1. Miriam Stoppard, W trosce o Twoje piersi, Kalliope Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 1997.
2. Wojciech Załucki, Zbiniew Wronkowski, Piersi – uroda i problemy, Warszawa, 1997.

 

Oceń
Zrób rakowi wspak, czyli rodzaje nowotworu piersi i sposób na wyleczenie dietą. - 5.5/10. Oddano 13 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?