Jesteś na:

Zobacz czego nie jeść, aby nie zachorować na raka

16 18 20

Nasza dieta w dużej mierze wpływa na ryzyko wystąpienia nowotworu. Głównie dotyczy to coraz powszechniejszego dziś raka jelita grubego. Zobacz co musisz wyeliminować ze swojej diety, aby uniknąć zmian nowotworowych.

Wyobraź sobie jak będziesz wyglądać,
gdy pozbędziesz się wszystkich swoich ograniczeń!

Dieta a nowotwór

Zła dieta i brak aktywności fizycznej prowadzi do wielu chorób, nie tylko do otyłości. Tragiczny sposób żywienia dzisiejszego człowieka wpływa na powszechność chorób cywilizacyjnych, do których obok otyłości zalicza się nadciśnienie, cukrzycę i miażdżycę, a także choroby przewodu pokarmowego. Coraz częściej obserwuje się zmiany nowotworowe w obrębie jelit i żołądka. Co zatem zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania?

Jeśli choroby te są dietozależne, pierwszym krokiem będzie zmiana dotychczasowego sposobu jedzenia. Na rozwój raka jelita grubego duży wpływ ma:

  • alkohol;
  • mięso i przetwory mięsne, szczególnie mięso czerwone;
  • produkty tłuste i przetworzone, fast foody.

Te trzy grupy produktów w diecie współczesnego człowieka występują zbyt często. Aby uniknąć raka do jadłospisu należy wprowadzić większą dawkę owoców, błonnika, warzyw, a także tłuszczów roślinnych. Niewielkie zmiany w diecie mogą ochronić Cię przed rakiem, zacznij więc myśleć o tym co jesz!

Oceń
Zobacz czego nie jeść, aby nie zachorować na raka - 6.3/10. Oddano 334 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?