Jesteś na:

Zobacz czego nie jeść, aby nie zachorować na raka

16 18 20

Nasza dieta w dużej mierze wpływa na ryzyko wystąpienia nowotworu. Głównie dotyczy to coraz powszechniejszego dziś raka jelita grubego. Zobacz co musisz wyeliminować ze swojej diety, aby uniknąć zmian nowotworowych.

Dieta a nowotwór

Zła dieta i brak aktywności fizycznej prowadzi do wielu chorób, nie tylko do otyłości. Tragiczny sposób żywienia dzisiejszego człowieka wpływa na powszechność chorób cywilizacyjnych, do których obok otyłości zalicza się nadciśnienie, cukrzycę i miażdżycę, a także choroby przewodu pokarmowego. Coraz częściej obserwuje się zmiany nowotworowe w obrębie jelit i żołądka. Co zatem zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania?

Jeśli choroby te są dietozależne, pierwszym krokiem będzie zmiana dotychczasowego sposobu jedzenia. Na rozwój raka jelita grubego duży wpływ ma:

  • alkohol;
  • mięso i przetwory mięsne, szczególnie mięso czerwone;
  • produkty tłuste i przetworzone, fast foody.

Te trzy grupy produktów w diecie współczesnego człowieka występują zbyt często. Aby uniknąć raka do jadłospisu należy wprowadzić większą dawkę owoców, błonnika, warzyw, a także tłuszczów roślinnych. Niewielkie zmiany w diecie mogą ochronić Cię przed rakiem, zacznij więc myśleć o tym co jesz!

Oceń
Zobacz czego nie jeść, aby nie zachorować na raka - 6.1/10. Oddano 144 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?