Jesteś na:

Zastosowanie oleju z pestek winogron – na włosy, twarz

16 18 20

Wybór oleju w dzisiejszych czasach nie jest łatwy, gdyż na rynku dostępnych jest wiele ich rodzajów. Szczególną uwagę należy zwrócić na metodę tłoczenia, punkt dymienia i produkt, z którego pochodzi olej. Do czego polecany jest więc olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron

Olej z pestek winogron od pewnego czasu budzi kontrowersję. Często porównywany jest do oliwy z oliwek ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy zaznaczyć jednak, że olej ten w większości składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), takich jak kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9. W odpowiednich dawkach są to przeciwzapalne zdrowe tłuszcze, wspomagające prawidłową pracę hormonów, zdrowie mózgu i serca. Ich wysoki poziom w oleju z pestek winogron jest jednak złą wiadomością, gdyż większość osób dostarcza ich zbyt dużo w codziennej diecie, a zaburzenie równowagi kwasów omega-3 do omega-6 nie sprzyja zdrowiu, zwiększając ryzyko stanów zapalnych, a tym samym zachorowania na nowotwory, choroby serca, otyłość i problemy hormonalne. Jeżeli porówna się olej z pestek winogron z innymi olejami roślinnymi pod względem ilości kwasów omega-6 w składzie, okaże się, że nasiona winogron mają jeden z najwyższych poziomów zawartości tego składnika (ok. 70%).

Olej z pestek winogron – zastosowanie

Zawarte w tym oleju kwasy tłuszczowe nie są najlepszym wyborem do smażenia i gotowania ze względu na ich łatwe utlenianie, tak więc mimo wysokiego punktu dymienia olej polecany jest raczej do użycia na zimno. Dzięki temu, że ma mało wyczuwalny smak i zapach, będzie dobrym rozwiązaniem w potrawach, w których olej kokosowy lub oliwa z oliwek z uwagi na intensywny smak nie będą najlepszym wyborem. Warto pamiętać, że przy wyborze jakiegokolwiek oleju należy kierować się przede wszystkim jego jakością. Ekologiczne, tłoczone na zimno są najlepsze do sałatek, oznacza to iż olej nie był podgrzany do bardzo wysokich temperatur podczas produkcji, bez narażenia na działanie chemicznych rozpuszczalników lub innych składników, które mogą przedostać się do oleju i być szkodliwe dla zdrowia. Do smażenia natomiast dobrze jest używać olejów rafinowanych, dzięki temu unika się wytwarzania szkodliwych substancji podczas przygotowania potrawy. Olej z pestek winogron powinien być używany sporadycznie ze względu na zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych. Oliwa tłoczona na zimno i olej rzepakowy są lepszą opcją do stosowania w codziennej diecie.

Olej z pestek winogron na twarz

Olej z pestek winogron polecany jest do pielęgnacji twarzy. Doskonale sprawdzi się u osób z cerą suchą lub mieszaną z przebarwieniami. Nawilża, wygładza i koi, a dzięki zawartości witaminy K wzmacnia naczynia krwionośne. Dość szybko się wchłania, dlatego też nadaje się jako baza pod makijaż. Mogą go stosować również osoby podatne na alergie, ponieważ nie powoduje on żadnych dolegliwości skórnych takich jak pieczenie czy swędzenie. W jego składzie można wyróżnić kwas linolowy, flawonoidy i witaminę E, czyli składniki, które pomagają zredukować drobne zmarszczki, poprawiają jędrność i ekstatyczność skóry, tym samym opóźniając proces starzenia. Ze względu na zawartość antyoksydantów olej z pestek winogron chroni także skórę przed działaniem słońca.

Olej z pestek winogron na włosy

Olej poprawia również kondycję włosów, nadając im blask i miękkość. Szczególnie polecany jest do włosów po zabiegach fryzjerskich i częstych stylizacjach na gorąco (takich jak codzienne prostowanie). Wzmacnia, odżywia włosy i ułatwia ich rozczesywanie. Chroni je ponadto przed działaniem czynników środowiskowych takich jak wysoka temperatura, suche powietrze, wysoka wilgotność czy wiatr. Zalecany jest do włosów z tendencją do fal, gdyż nie obciąża, a jedynie podkreśla loki. Najlepiej nałożyć olej na noc, rozprowadzając go na końcówkach włosów.

Olej winogronowy jest jednym z najczęściej stosowanych przez producentów kosmetyków naturalnych, w związku z czym będzie idealnym produktem do pielęgnacji skóry i włosów. Jeśli chodzi o jego stosowanie w kuchni, zdecydowanie bardziej polecana jest oliwa z oliwek i olej rzepakowy, a do smażenia olej kokosowy rafinowany. Proporcje kwasów omega-3 do omega-6 nie są prawidłowe, dlatego nie jest to olej sprzyjający zdrowiu.

Literatura:

  1. Asadi F., Shahriari A., Chahardah-Cheric M., Effect of long-term optional ingestion of canola oil, grape seed oil, corn oil and yogurt butter on serum, muscle and liver cholesterol status in rats, Food Chem Toxicol., 2010 Aug-Sep;48(8-9):2454–7,
  2. Radava R. Korać, Kapil M. Khambholja, Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation, Pharmacogn Rev., 2011 Jul-Dec; 5(10): 164–173,
  3. Paschal D’Souza, Sanjay K Rathi, Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?, Indian J Dermatol, 2015 May-Jun; 60(3): 248–254,
  4. Russo G. L., Dietary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids: from biochemistry to clinical implications in cardiovascular prevention, Biochem Pharmacol., 2009 Mar 15;77(6):937–46.

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Zastosowanie oleju z pestek winogron – na włosy, twarz - 10.0/10. Oddano 1 głosy.
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?