Jesteś na:

Zastosowanie oleju z pestek malin. Czy olej z pestek malin działa na trądzik?

16 18 20

Prozdrowotne znaczenie malin znane było już w starożytności. Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszy się olej tłoczony z drobnych pestek tych owoców z uwagi na bogactwo zawartych w nim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), wielu witamin i związków przeciwutleniających. Czy warto wypróbować ten olej w terapii wspomagającej leczenie trądziku?

Olej z pestek malin

Maliny są powszechnie spożywanymi owocami jagodowymi, nie tylko w postaci świeżej i mrożonej, ale także jako produkty przetworzone i pochodne: owoce suszone i liofilizowane, jako dodatek smakowy do jogurtów, w postaci dżemów i konfitur, galaretki oraz wina. Podczas technologicznej produkcji win oraz soków malinowych pestki są odrzucane i mylnie traktowane jako „produkt uboczny”. Johansson i inni badacze stwierdzili, że nasiona malin stanowią aż 912% masy owoców malin, z których można uzyskać ok. 1023% wartościowego oleju. 

Olej z pestek malin tłoczony na zimno stanowi niezwykle bogate źródło składników odżywczych, które zbawiennie wpływają na poprawę stanu zniszczonych włosów, skóry i paznokci, natomiast regularnie spożywany poprawia stan zdrowia organizmu człowieka. Stanowi bowiem zasobną spożywczą skarbnicę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz związków antyutleniających, z których przed szereg wybijają się tokoferole, fitosterole oraz bioflawonoidy. Zawarte w oleju z malin kwasy tłuszczowe linolowy i linolenowy należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które muszą być codziennie dostarczane wraz z dietą, gdyż organizm nie potrafi ich samodzielnie syntetyzować.

Olej z pestek malin – zastosowanie

W badaniu przeprowadzonym przez zespół pod przewodnictwem Pieszki na grupie szczurów autorzy stwierdzili, że suplementacja olejem z pestek malin nie wpłynęła na parametry lipidowe, natomiast obniżyła markery stanu zapalnego, który z kolei leży u podłoża chorób dietozależnych, takich jak otyłość, miażdżyca czy insulinooporność. Z kolei Fotschki i jego współpracownicy zaobserwowali poprawę parametrów lipidowych u badanych szczurów oraz poprawę funkcjonowania wątroby, przy czym większy efekt zanotowano, gdy szczury były karmione tzw. „zdrową dietą”, ubogą w nasycone kwasy tłuszczowe i cukier, natomiast bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik pokarmowy. Badacze zauważyli również obniżenie markerów stanu zapalnego, co daje możliwość wysnucia wniosku, że spożywanie oleju z pestek malin wpływa korzystnie na obniżanie stresu oksydacyjnego.

Olej z pestek malin na trądzik

Olej z pestek malin znalazł zastosowanie również w kosmetologii. Nakładany na skórę bardzo cienką warstwą szybko się wchłania i zapobiega utracie wody. Polecany jest do pielęgnacji cery suchej, problematycznej, tłustej, dojrzałej, a także trądzikowej. Jego duża wszechstronność wynika z faktu, że działa on nawilżająco oraz regenerująco. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 odpowiadają bowiem za zachowanie odpowiedniego nawilżenia skóry, co przy regularnym stosowaniu sprawia, że staje się ona miękka, delikatna i elastyczna. Produkt ten pomaga odzyskać skórze tłustej lub suchej odpowiednią równowagę wodno-lipidową. Wpływ ten można zaobserwować, spożywając olej każdego dnia bądź smarując nim, najlepiej na noc, twarz. Odpowiednio nawilżona cera jest bardzo istotna w przypadku cery trądzikowej, gdyż sprzyja szybszemu gojeniu się niedoskonałości. Warto dodać, że w skład sebum wydzielanego przez skórę wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe, które nadają mu płynną konsystencję, jednocześnie zapobiegając powstawaniu zaskórników. Olej z pestek malin dostarcza witaminę A, która wspiera odnowę skóry, a także witaminę E o działaniu „odmładzającym”. Ma ona właściwości przeciwzapalne, łagodzące i regenerujące na skórę.

Olej z pestek malin niestety nie należy do niedrogich kosmetyków z pobliskiej drogerii. Ważne, aby był on przechowywany w ciemnej szklanej buteleczce, w zaciemnionym miejscu bez dostępu do światła. oraz w niskiej temperaturze, czyli najlepiej w lodówce. Zapobiega to utlenianiu wrażliwych na czynniki zewnętrzne nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Literatura:

  1. Baranowska A., Radwańska K., Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.), Problemy Higieny i Epidemiologii 2015, 96, 2, s. 406–409,
  2. Pieszka M., Tombarkiewicz B., Roman A., Migdał W., Niedziółka J., Effect of bioactive substances found in rapeseed, raspberry and strawberry seed oils on blood lipid profile and selected parameters of oxidative status in rats. Environ Toxicol Pharmacol, 2013 Nov;36(3):1055–62,
  3. Hui Teng, Lei ChenQun HuangJinli WangQiyang Lin, Mingxin Liu, Won Young Lee, and Hongbo Song: Ultrasonic-Assisted Extraction of Raspberry Seed Oil and Evaluation of Its Physicochemical Properties, Fatty Acid Compositions and Antioxidant Activities. PLoS One, 2016; 11(4),
  4. Johansson A., Laakso P., Kallio H., Characterization of seed oils of wild, edible Finnish berries. Zeitschrift Fur Lebensmittel-Untersuchung Und-Forschung a-Food Research And Technology 1997, 204, s. 300–307,
  5. Fotschki B., Jurgoński A., Juśkiewicz J., Zduńczyk Z., Dietary Supplementation with Raspberry Seed Oil Modulates Liver Functions, Inflammatory State, and Lipid Metabolism in Rats, The Journal of Nutrition 2015, 145, 8, s. 1793–1799.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.