Jesteś na:

Zastosowanie nasion chia – przepisy. Nasiona chia dla dzieci

16 18 20

Nasiona chia coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. Co takiego się w nich znajduje, że zyskały taką popularność? Jak je wykorzystać w sztuce kulinarnej oraz czy dzieci również warto zapoznać z tą superrośliną? Zapraszam do lektury.

Nasiona chia – właściwości

Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają:

  • kwasy omega-3 (2535%), głównie kwas alfa-linolenowy aż 64 g w 100 g produktu, przez co charakteryzują się pozytywną proporcją między przeciwzapalnymi kwasami Omega-3 w porównaniu do prozapalnych kwasów omega-6 (kwas linolowy);
  • wysoką zawartość białka (15–25%);
  • umiarkowaną ilość węglowodanów (26 – 41%);
  • antyoksydanty, takie jak: flawonoidy (mirycetyna, kwercetyna, kempferol) mające dodatkowe zadanie przeciwagregacyjne (zapobiegające zlepianiu się płytek krwi);
  • błonnik pokarmowy (38–40 g / 100 g produktu) w proporcji 5 do 1 na korzyść włókna nierozpuszczalnego z rodzaju ligniny klason mającej działanie hipolipemizujące na skutek wiązania kwasów żółciowych. Z kolei zawartość błonnika rozpuszczalnego i jego zdolność do żelowania zapewnia poczucie sytości oraz opóźnia opróżnianie żołądka, przez co opóźnia trawienie węglowodanów i uwalnianie glukozy do krwioobiegu;
  • takie kwasy jak: cynamonowy, chloro genowy i kofeinowy, działające przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco i przeciwzapalnie;
  • witaminy: z grupy B oraz D i E;
  • składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo

Dodatkowo nasiona chia pozbawione są znamion zawartości glutenu i jego pochodnych, dzięki czemu mogą uzupełniać dietę pacjentów z celiakią lub z nietolerancją tego charakterystycznego białka zbóż w niezbędne składniki.

Tab. 1 Wartości odżywcze nasion chia w 100 g

Składnik Zawartość w 100 g
Energia 486 kcal
Białko 16,54 g
Tłuszcze ogółem 30,74 g
Nasycone kwasy tłuszczowe 3,33 g
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 2,31 g
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 23,67 g
Węglowodany 42,12 g
Błonnik 34,4 g
Żelazo 7,72 g
Wapń 631 mg
Magnez 335 mg
Fosfor 860 mg
Potas 407 mg
Sód 16 mg
Cynk 4,58 mg

Nasiona chia – zastosowanie

Nasiona chia z uwagi na zdolności do żelowania są wykorzystywane w:

  • koktajlach,
  • deserach w postaci musów lub przecierów,
  • jako dodatek do jogurtów i sałatek.

Z uwagi na stopniowe poznawanie właściwości nasion chia mają one coraz szersze zastosowanie w przemyśle spożywczym, jako dodatek do soków i syropów oraz do produkcji żywności funkcjonalnej, której spożycie ma przynosić korzyści zdrowotne. W tym przypadku ma być źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Nasiona chia – dla dzieci

Nasiona chia ze względu na ich bogactwo w kwasy omega-3 są warte zastosowania również w diecie najmłodszych. Należy pamiętać, że dla rozwoju dzieci, który jest niezwykle szybki, od ich poczęcia aż do ukończenia 3. roku życia, istotną rolę odgrywają kwasy omega-3, które:

  • wpływają na rozwój mózgu i narządów zmysłów, głównie oczu,
  • odpowiadają za proces poznawczy,
  • gwarantują na przyszłość łatwiejsze przyswajanie wiedzy i naukę,
  • poprawiają wrażliwość na własną insulinę oraz tolerancję glukozy,
  • wraz z cynkiem odpowiadają za odporność organizmu oraz prawidłową odpowiedź immunologiczną, przez co chronią przed zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi, ale także alergiami.

Nasiona chia – przepisy 

Przepis na odżywczy mus z dodatkiem nasion chia

Składniki:

  • jogurt naturalny – 200 g,
  • płatki owsiane – 40 g,
  • banan – 120 g,
  • nasiona chia – 20 g.

Przygotowanie: składniki miksujemy.

rozwiń
Przepis na batoniki z mieszanych ziaren

Składniki:

  • ziarna amarantusa – 15,4 g,
  • sezam – 22,3 g,
  • nasiona chia – 10 g,
  • suszona żurawina – 14,3 g,
  • wiórki kokosowe – 9,5 g,
  • syrop z agawy – 28,5 g.

Przygotowanie: składniki mieszamy i formujemy w batoniki o masie 23 g. Pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 15 minut.

rozwiń
Przepis na sernik na zimno z chia i musem borówkowym

Składniki na masę sernikową:

  • serek homogenizowany naturalny – 200 g,
  • jogurt grecki – 300 g,
  • nasiona chia – 40 g,
  • wrzątek – 220 ml,
  • żelatyna – 20 g,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego.

Składniki na masę borówkową:

  • mus z borówek – 250–300 ml,
  • galaretka z leśnych owoców – 1 sztuka,
  • wrzątek – 350 ml.

Przygotowanie: żelatynę i ksylitol rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Nasiona szałwii hiszpańskiej mieszamy z serkiem i jogurtem i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mieszamy dokładnie masę z żelatyną i ksylitolem i wylewamy do formy. Chłodzimy aż do stężenia masy. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę we wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. Mieszamy z owocowym musem i wylewamy na warstwę sernikową z chia. Wstawiamy do lodówki do czasu całkowitego stężenia.

rozwiń
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu: