Jesteś na:

Woda różana – właściwości, zastosowanie. Jak zrobić wodę różaną?

16 18 20

Zastosowanie zarówno róży, jak i przetworów z jej udziałem znane jest od wieków. Roślina ta używana jest w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Jej znakomite działanie przydaje się zwłaszcza do pielęgnacji włosów. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o właściwościach i zastosowaniu wody różanej!

Spis treści

  1. Woda różana
  2. Woda różana – właściwości
  3. Woda różana – zastosowanie
  4. Woda różana na włosy
  5. Woda różana do twarzy
  6. Woda różana do picia
  7. Jak zrobić wodę różaną?

Woda różana

Róża i przetwory niej w kosmetyce znane są od pokoleń. Woda różana wykorzystywana była w celach pielęgnacyjnych szczególnie przez mieszkanki Bliskiego Wschodu, a także Bułgarii, Grecji czy Rzymu. Substancja ta utrzymywana jest poprzez proces destylacji płatków róż, a więc powstaje jako produkt uboczny podczas wytwarzania olejku różanego. Co ciekawe, by uzyskać ok. 1 kg produktu, potrzebnych jest nawet 5 ton kwiatów! Najczęściej używane są do tego 3 odmiany rośliny: Rosa Damascena, Rosa Centfolia oraz Rosa Gallica. Woda różana cechuje się intensywnym i kwiatowym zapachem. Obecnie spotkać można ją w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a także w aptekach. Warto zwrócić uwagę na to, czy dany producent posiada odpowiednie certyfikaty. W innym przypadku istnieje niebezpieczeństwo, iż kwiaty zostały spryskane. W efekcie otrzymana woda nie będzie w 100% naturalna, a jej działanie będzie mniej widoczne. Gotowy surowiec przetrzymywać należy w lodówce. Polecany jest bardzo często przy drobnych ranach czy poparzeniach.

Woda różana – właściwości

Ze względu na zawartość witaminy A, B, C i E oraz bioflawonoidów m.in. kwercynę woda różana ma wiele właściwości leczniczych.

Skóra jest największym organem w ciele i działa jako bariera przeciwko promieniowaniu UV, chemikaliom i innym fizycznym zanieczyszczeniom. Przeciwutleniacze w wodzie różanej chronią komórki skóry przed uszkodzeniem.

Ma ona również właściwości przeciwzapalne, przez co łagodzi podrażnienia spowodowane np. przez egzemę czy trądzik różowaty. Działa również, jako inhibitor wobec elastazy i kolagenazy, które są szkodliwe dla skóry, co pomaga zmniejszyć zaczerwienienie oraz widoczność zmarszczek.

Ze względu na działanie łagodzące i przeciwzapalne może być stosowana w leczeniu bólu gardła. Wykorzystywna jest również na różnego rodzaju oparzenia, blizny czy infekcje. Ze względu na właściwości antyseptyczne i fakt, że może pobudzić tworzenie histaminy przez układ odpornościowy, wykazano, że jest przydatna w zapobieganiu i leczeniu zakażeń oraz gojeniu się ran.

Wykazuje też właściwości antydepresyjne i przeciwlękowe. Uważa się, że wywołuje sen i ma działanie hipnotyczne podobne do działania leku farmaceutycznego diazepam, dlatego też może być stosowana w czasie depresji oraz w celu poprawy nastroju danej osoby.

Uważa się, że jej działanie odstresowujące może również pomóc w leczeniu bólu głowy i migreny. Wykazano również, że spożycie wody różanej ma korzystny wpływ na układ trawienny. Działa poprzez zwiększenie przepływu żółci, co pomaga w objawach takich jak wzdęcia i rozstrój żołądka.

Woda różana – zastosowanie

Woda różana doskonale sprawdza się jako tonik do twarzy. Polecana jest do każdego rodzaju cery.  Znajduje również zastosowanie w formie preparatów pielęgnacyjnych, które wymagają użycia wody (glinek kosmetycznych, maseczek) wzmacniając ich działanie.

Sprawdza się też w roli kosmetyku do włosów, wygładza i nadaje blasku. Polecana jako płukanka (po umyciu włosów szamponem) lub w formie mgiełki (suche lub wilgotne włosy spryskać wodą różaną w atomizerze).

Aby się zrelaksować po ciężkim dniu, należy dodać ją do przygotowanej wcześniej kąpieli, natomiast w razie problemów trawiennych polecane jest jej spożycie w formie dodatku do wody naturalnej.

Woda różana na włosy

Woda różana zastosowana w formie płukanki do włosów sprawi, że kosmyki staną się miękkie, a skóra odżywiona. Dodatkowo nada ona włosom pięknego, intensywnego zapachu, który jest jej znakiem rozpoznawczym. Co ważne, płyn ten redukuje wydzielanie sebum, a więc wspomoże w problematycznym przetłuszczaniu włosów. Świetnie nadaje się także jako dodatek do przygotowywania masek. Zaleca się też jej dodatek do różnego rodzaju mgiełek czy sprayów nie tylko w celu wzmocnienia działania czy odświeżenia włosów, ale także po to, by nadać im już wspomniany, niesamowity zapach.

Woda różana do twarzy

Właściwości wody różanej są szerokie. Idealnie nadaje się ona również do zastosowania na powierzchnię skóry twarzy w postaci toniku, gdyż przywraca prawidłowe pH skóry. W tym celu wystarczy zwilżyć wacik i rozcierać na całej twarzy. Najlepiej czynność taką wykonywać zarówno rano, jak i wieczorem. W efekcie orzeźwimy naszą cerę. Dodatkowo woda różana w formie okładu wykazuje działanie kojące dla zmęczonych i podrażnionych oczu. Znane są również jej właściwości przeciwzmarszczkowe. Właśnie z tego względu zalecana jest ona dla osób z cerą dojrzałą. Oczywiście idealnie pielęgnuje także cerę suchą, naczynkową, tłustą i trądzikową, także z trądzikiem różowatym. Warto wspomnieć, iż poprawia koloryt, a także rozjaśnia przebarwienia i dodatkowo ściąga oraz zmniejsza pory. Do jej największych zalet zaliczyć można to, iż nie pozostawia tłustej poświaty na skórze, w przeciwieństwie do większości specyfików czy olejków.

Woda różana do picia

Woda różana znalazła zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale także w przemyśle spożywczym. Świetnie nadaje się dla osób mających problemy ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, gdyż działa regulacyjnie na krążenie, a także wzmacnia naczynka. Co więcej, niektóre badania świadczą o jej działaniu regulującym pracę samego serca. Dodatkowo wykazuje ona aktywności antyoksydacyjną oraz przeciwzapalną. Co ciekawe, uważa się też, że wspomaga relaks i uwalnia od stresu. Nie zapominajmy, że wpływa na stymulację pracy układu nerwowego i odpornościowego. Zalecana jest także w przypadku przeziębienia, anginy czy schorzeniach dziąseł ze względu na swą aktywność antybakteryjną i przeciwzapalną.

Jak zrobić wodę różaną?

Wodę różaną uzyskuje się w wyniku destylacji płatków róży z parą wodną. Proces ten jest niezbędny do tego, by otrzymać olejek różany – woda różana uznawana jest za produkt uboczny destylacji. Aby mieć pewność, że używamy naturalnej wody różanej bez zbędnych składników chemicznych można ją przygotować samemu.

Przepis na wodę różaną

Składniki:

  • Woda destylowana
  • 2-3 garści świeżych płatków róży
  • Gaza
  • Sznurek
  • Słoik

Wykonanie:

Płatki róż należy dokładnie opłukać pod strumieniem bieżącej, zimnej wody, aby usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia. Umieścić je w gazie lub na bawełnianej ściereczce. Całość zawinąć na kształt sakiewki, zabezpieczyć sznurkiem lub tasiemką i umieścić w czystym, szklanym słoiku. Płatki róży zalać gorącą wodą destylowaną (woda nie powinna przekraczać poziomu płatków), słoik szczelnie zakręcić i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie odcedzić wodę i dokładnie wycisnąć płyn z płatków. Płyn przelać do czystego naczynia i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

rozwiń

Różana woda ma wiele właściwości, dzięki czemu jest tak popularna przede wszystkim w pielęgnacji skóry. Należy jednak pamiętać, aby przy jej zakupie zwracać uwagę na skład. Nie powinna zawierać żadnych chemicznych dodatków.

Literatura:

  1. Latif Abdul,Razique AbdulR.R. Sukul, Siddiqui Nazish. Anti-inflammatory and Antihistaminic Study of a Unani Eye Drop Formulation. Ophthalmol Eye Dis. 2010; 2: 17–22.
  2. Mohammad Hossein Boskabady, Mohammad Naser ShafeiZahra Saberi, . Somayeh Amini. Pharmacological Effects of Rosa Damascena. Iran J Basic Med Sci. 2011 Jul-Aug; 14(4): 295–307.
  3. Mohaddese Mahboubi. Rosa damascena as holy ancient herb with novel applications. J Tradit Complement Med. 2016 Jan; 6(1): 10–16.
  4. Tamsyn SA Thring, Pauline Hili, Declan P Naughton. Antioxidant and potential anti-inflammatory activity of extracts and formulations of white tea, rose, and witch hazel on primary human dermal fibroblast cells. Journal of Inflammation 2011, 8:27

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone