Jesteś na:

Właściwości zdrowotne i odchudzające soczewicy. Przepis na pasztet i zupę z soczewicy

16 18 20

Jakie składniki sprawiają, że soczewica wykazuje korzystne właściwości na zdrowie? Czy jest ona pomocna w odchudzaniu i cukrzycy? Informacji na ten temat udzieli Wam niniejszy artykuł, a na jego końcu znajdziecie przepis na pyszny i zdrowy pasztet roślinny i zupę krem.

Soczewica

Soczewica należy do roślin strączkowych z rodziny bobowatych. Wywodzi się z Grecji i Azji Środkowej. Występuje w kilku odmianach: czerwonej, żółtej, zielonej, brązowej i czarnej. Jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu, gdyż nie wymaga długotrwałego moczenia przed gotowaniem.

Właściwości zdrowotne soczewicy

Soczewica jest skarbnicą wielu składników, dzięki którym wykazuje prozdrowotne właściwości na organizm. Stanowi ona źródło dobrze przyswajalnego białka (85 %), witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu. Oto niektóre korzyści, jakie niesie za sobą spożywanie tej rośliny strączkowej:

  • obniża ciśnienie krwi, zapobiega nadciśnieniu,
  • zmniejsza poziom cholesterolu LDL we krwi,
  • redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • wpływa na prawidłowy rozwój cewy nerwowej i przebieg ciąży,
  • zapobiega anemii,
  • wspomaga walkę ze stresem i problemami ze snem,
  • przeciwdziała skurczom mięśni,
  • usprawnia metabolizm, pomaga w redukcji masy ciała,
  • zapobiega zaparciom, obniża ryzyko nowotworów jelita grubego i odbytu,
  • pozytywnie wpływa na wygląd cery,
  • stanowi dobre źródło białka dla wegan i wegetarian.

Soczewica na odchudzanie

Wartość energetyczna 100 g ugotowanej soczewicy wynosi 110–120 kcal i kryje w sobie sporo wartości odżywczych. Zawiera niewiele tłuszczu i dosyć dużą ilość błonnika, który pobudza przemianę materii, przedłuża uczucie sytości i zmniejsza apetyt na “małe co nieco” pomiędzy posiłkami, dzięki czemu jest pomocna podczas redukcji masy ciała. Ponadto soczewica jest źródłem kwasu foliowego i witamin z gr. B, które regulują działanie układu nerwowego i pomagają przetrwać trudy odchudzania.

Ciekawe!

Soczewica a cukrzyca

W skład soczewicy wchodzą głównie węglowodany złożone, a cukry proste stanowią jedynie około 9 % ogólnej zawartości węglowodanów. Dzięki temu nasiona tej rośliny charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (soczewica zielona IG = 25, czerwona IG = 30, żółta IG = 35), a po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie rośnie gwałtownie. Dodatkowo soczewica jest źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi i może być spokojnie spożywana przez cukrzyków.

Przepis na pasztet z soczewicy

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy,
  • 150 ml oleju,
  • 2 cebule pokrojone w kostkę,
  • 4 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 starte na grubych oczkach  marchewki,
  • ¼ startego na grubych oczkach korzenia selera,
  • 3 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę,
  • 3 jajka
  • 2 łyżki curry,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Przygotowanie: soczewicę zalać 2 szklankami wody i gotować do jej wchłonięcia. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, następnie dodać marchew i seler i dusić do zmiękczenia. Pod koniec dodać suszone pomidory i soczewicę, wymieszać, doprawić do smaku. Po lekkim ostudzeniu dodać jajka i ponownie wymieszać. Piec w keksówce przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa krem z czerwonej soczewicy jest banalnie prosta i szybka. To świetna propozycja na pożywne i szybkie danie.

Składniki:

  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy,
  • duża cebula
  • 23 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • przyprawy.

Przygotowanie: soczewicę przepłukać kilka razy zimną wodą, do momentu aż woda stanie się przejrzysta. Soczewicę włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami wody. Cebulę obrać pokroić na ćwiartki i dodać do soczewicy razem z obranymi ząbkami czosnku. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki i dodać do reszty składników. Zupę przyprawić według uznania solą i pieprzem, bądź kucharkiem. Gotować 3040 minut na małym ogniu. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, garnek zdjąć z gazu i zblendować zupę. Najlepiej jeść z grzankami.

Oceń
Właściwości zdrowotne i odchudzające soczewicy. Przepis na pasztet i zupę z soczewicy - 7.0/10. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?